Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ σε 60 χώρες – Στο 104% για την Κίνα από σήμερα

Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ σε 60 χώρες – Στο 104% για την Κίνα από σήμερα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμό 104% στην Κίνα από τις 00:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας) σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, καθώς το Πεκίνο δεν ήρε τους ανταποδοτικούς δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία που είχε θέσει (μεσημέρι της Τρίτης στην Αμερική) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέιβιτ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πως η Κίνα πρέπει να συνάψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα.

«Οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν μια συμφωνία. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε η Λέιβιτ. «Πιστεύει [ο Τραμπ] ότι η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Εάν η Κίνα προσεγγίσει, πρόσθεσε, «ο Τραμπ θα είναι απίστευτα ευγενικός, αλλά θα κάνει αυτό που είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό».

Η Λέιβιτ είπε επίσης ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν απευθυνθεί στον Λευκό Οίκο επιδιώκοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ.

Τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα γίνουν συμφωνίες εάν ωφελήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και αντιμετωπίσουν τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να εργαστεί πάνω σε «εξατομικευμένες συμφωνίες» για κάθε χώρα που απευθύνεται.

Σε ισχύ οι δασμοί – Ξεκινούν συνομιλίες με Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο στενούς συμμάχους και σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για εξατομικευμένες, εξαιρετικά εξατομικευμένες συμφωνίες», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, όπου υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα. «Είχαμε συνομιλίες με πολλές, πολλές χώρες, πάνω από 70, όλες θέλουν να συμμετάσχουν. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε τόσες πολλές τόσο γρήγορα».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι οι δασμοί ανά χώρα, ύψους έως και 50%, θα τεθούν ωστόσο σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), όπως είχε προγραμματιστεί.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι δεν θα δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τη νούμερο 2 οικονομική δύναμη του κόσμου, την Κίνα.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε λάβει την εντολή να δώσουμε προτεραιότητα στους συμμάχους μας και στους εμπορικούς μας εταίρους, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα και άλλοι», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ στο Fox News.

Βουτιά για μετοχές και πετρέλαιο

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, με τον S&P 500 να κλείνει κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον 18,9% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου, κοντά στην πτώση του 20% που ορίζει μια bear market.

Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ την περασμένη Τετάρτη, τη μεγαλύτερη απώλεια τεσσάρων ημερών από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης αναφοράς τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν προηγουμένως καταγράψει κέρδη λόγω των ελπίδων ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί τη μείωση της σειράς των εμπορικών φραγμών ανά χώρα και προϊόν που υψώνει γύρω από τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου.

Ο ιαπωνικός Nikkei είχε υποχωρήσει 3,1% στις 32.010,93 μονάδες το πρωί της Τετάρτης και άλλες ασιατικές αγορές προετοιμάστηκαν για πτώση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη ισχύος των δασμών.

Το πετρέλαιο διολισθαίνει σχεδόν 4%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης, λόγω των ανησυχιών για τη διαφαινόμενη ζήτηση που τροφοδοτούνται από τον κλιμακούμενο πόλεμο δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, και των αυξανόμενων προοπτικών προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχασαν 2,13 δολάρια ή 3,39% στα 60,69 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 2,36 δολάρια ή 3,96% στα 57,22 δολάρια. Το Brent άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 και το WTI το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ετικέτες

Documento Newsletter