Το «παλάτι» του ελληνικού αθλητισμού, το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ, έκλεισε μέχρι νεωτέρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από σύμβολο εκσυγχρονισμού μετατράπηκε σε σύμβολο κατάρρευσης. Προς το παρόν παραμένει θολό το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι θύρες του σταδίου ώστε να υποδεχτεί φιλάθλους. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ούτε σε τι κατάσταση θα είναι όταν επαναλειτουργήσει ούτε, το κυριότερο, ποιος θα έχει τα… κλειδιά του.
Οδηγοί τένις και μπάσκετ
Σε τούτη τη φάση εκείνο που προέχει είναι να ξεκαθαρίσει το μέλλον της στέγης Καλατράβα. Εδώ και μέρες σέρνεται το σενάριο ότι ο πολυσυζητημένος χαλύβδινος θόλος δεν αποκλείεται ακόμη και να ξηλωθεί. Το 2004 γινόταν λόγος για το «θαύμα της στέγης Καλατράβα» και 19 χρόνια αργότερα το παρατημένο στέγαστρο προκαλεί τρόμο λόγω στατικής ανεπάρκειας. Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη αμηχανία στο θέμα του ΟΑΚΑ, για το οποίο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού
Λευτέρης Αυγενάκης κορδωνόταν ότι θα το μετέτρεπε «σε υπερσύγχρονο στάδιο, υπερτοπικό πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού». Επεσε έξω σε όλα κι αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς ο Αυγενάκης με ό,τι καταπιάστηκε άφησε καμένη γη. Τις τελευταίες ημέρες είναι έντονη η φημολογία ότι το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ ενδέχεται να περάσει σε χέρια ιδιώτη. Ηδη από το 2020 τα 16 γήπεδα του τένις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, πέρασαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τους Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ με δ.τ. ΤΕΜΕΣ ΑΕ) και Ιωάννη-Ιπποκράτη Στασινόπουλο (Στάδιο 2020 Αθλητικές και Αναψυχής Εγκαταστάσεις Μονοπρόσωπη ΑΕ).
Το κλειστό του μπάσκετ για 49 χρόνια θα είναι το σπίτι της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία έτσι κι αλλιώς το χρησιμοποιούσε. Με αυτή την εξέλιξη δεν μπήκε λουκέτο, παρότι δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Γι’ αυτό πριν από μερικές ημέρες στον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού στήθηκαν δύο μεγάλοι γερανοί και εξειδικευμένο προσωπικό τσέκαρε τη σκεπή για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο.
Συνέδρια και συναυλίες
Για το ΟΑΚΑ αυτό που ακούγεται είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Lamda Development για να αναλάβει την εκμετάλλευση του κεντρικού σταδίου. Το ντιλ δεν έχει ωριμάσει ακόμη και είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει. Αυτό επίσης που συζητείται είναι ότι εξετάζεται το σενάριο, εφόσον απομακρυνθεί το χρυσοπληρωμένο στέγαστρο Καλατράβα, να τοποθετηθεί στέγη που να ανοιγοκλείνει. Κι αυτό προκειμένου η εταιρεία που θα το αναλάβει να το εκμεταλλεύεται και τον χειμώνα διοργανώνοντας συνέδρια και συναυλίες.
Η Lamda Development έχει ήδη πατήσει πόδι στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου και όχι μόνο. Τον Δεκέμβριο του 2022 παρουσία του πρωθυπουργού έγιναν τα άτυπα «εγκαίνια» του νέου Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, ενός έργου ύψους 7 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τότε είχε ανακοινωθεί επίσης ότι σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα διετίας, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εξασφαλισμένους πόρους και σε συνεργασία με τη Lamda Development, θα πραγματοποιηθούν: μετεγκατάσταση των υποδομών του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ανακαίνιση του ολυμπιακού χωριού με ανακατασκευή της ανοικτής πισίνας, πλήρης ανακαίνιση ύψους 6,5 εκατ. των κλειστών στίβου και βόλεϊ στην Παιανία.
«Υλοποιούμε, με απόλυτη προσήλωση στον στόχο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, ένα μελετημένο πρόγραμμα πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής αξιοποίησης των ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων. Η κοινωνία, η αθλητική οικογένεια συνολικά, μπορεί πλέον να είναι αισιόδοξη» είχε πει ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης και είχε προσθέσει με στόμφο: «Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την πολιτεία, η οποία άφηνε τα ολυμπιακά ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει! Τα ολυμπιακά μας ακίνητα αναγεννιούνται. Ο αθλητισμός μας πηγαίνει επιτέλους μπροστά». Ομως οι εξελίξεις με τη σαπίλα και την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων τον εξέθεσαν για μία ακόμη φορά.
Διαβάστε επίσης: Το έργο Αυγενάκη «μίλησε», το ΟΑΚΑ έκλεισε
ΟΑΚΑ: Το στέγαστρο του τρόμου