«Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» – Έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Δημοτική Αγορά Ύδρας

«Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» – Έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Δημοτική Αγορά Ύδρας
Χαρίτων Μπεκιάρης- "Αστραπόγιαννος και Λαμπέτης"

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Ύδρας εγκαινιάζουν την έκθεση «Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Ιφιγένειας Βογιατζή.

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Αγορά της Ύδρας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Προγραμματίζεται, με ενδιάμεσους σταθμούς, να παρουσιαστεί και στην Αθήνα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00.

Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος και η απεικονιστική αναζήτηση της παρούσας έκθεσης, που επιχειρεί να επανασυστήσει τα πρόσωπα του ’21 και να τα επανατοποθετήσει στην ανθρώπινη διάστασή τους.

Οι αγωνιστές-πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές-άνθρωποί τους, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι επιφανείς μα και οι αφανείς καθημερινοί ήρωες που εκλήθησαν λόγω των ειδικών συνθηκών να υπερβούν τον εαυτό τους, υποδέχονται τους επισκέπτες συνενώνοντας θραύσματα χαρακτηριστικών, ενδυμάτων εποχής, ανθρώπων και ηρώων και γίνονται οι αναβλύζουσες πηγές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης.

Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου -ιστορικά πορτραίτα γνωστών και αγνώστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, πολλά από τα οποία δεν έχουν έως τώρα παρουσιαστεί στο κοινό- τοποθετούνται σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους.

Mηνάς Μαυρικάκης -“Ο θάνατος του Μπότσαρη”

 

Το κύριο σώμα της έκθεσης αποτελούν τα σύγχρονα πορτραίτα πρωταγωνιστών και μη της Ελληνικής Επανάστασης που ο κάθε συμμετέχων εικαστικός επέλεξε να φιλοτεχνήσει, προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση εκείνων που έδωσαν καταγεγραμμένες και αφανείς μάχες στο όνομα ενός Έθνους.

Ηλίας Παπαηλιάκης- “Ήρωας”

 

Συνοψίζοντας, η έκθεση επιδιώκει να συγκεντρώσει σύγχρονα ζωγραφικά και γλυπτά πορτραίτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν, βρίσκοντας συχνά σκληρό θάνατο ή πεθαίνοντας σε ένδεια. Αρκετά από τα συμμετέχοντα έργα βασίζονται σε γνωστά εικονολογικά πρότυπα, φέροντας ωστόσο το βάρος της εικαστικής προσωπικότητας και των επιδιώξεων του δημιουργού τους. Άλλα, ωστόσο, επινοήθηκαν εξαρχής, ακολουθώντας μια ιστορική σημείωση, μια αρχειακή επιστολή, ένα ποίημα, μια προφορική αφήγηση, ένα αταύτιστο πορτραίτο ανδρός, γυναικός ή μικρού παιδιού σε κάποιο χαρακτικό παλαιού βιβλίου ή αίθουσα μουσείου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Έλενα Βότση, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Σταμάτης Ζάννος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώτα Ιωαννίδη, Τζουλιάνο Καγκλής, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Κορίνα Κνιθάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Βαγγέλης Κύρης & Anatoli Georgiev, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Ανδρέας Νικολάου, Μίλτος Παντελιάς, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασίλης Πούλιος, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Τσακίρης, Στέφανος Τσιόδουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Info Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-22:00
Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Ετικέτες

Documento Newsletter