Τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο κτήριο που φιλοξενούνται οι εποχικοί πυροσβέστες στην Σαλαμίνα καταγγέλλει με φωτογραφίες ντοκουμέντα η δημοτική σύμβουλος της περιοχής Υβόνη Αραβανή. Εν έτει 2024 οι πραγματικοί ήρωες της αντιπυρικής περιόδου, που παραμένουν ακόμη «εποχικοί», καλούνται να μείνουν σε μια οικοδομή! Σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτήριο που δεν μοιάζει σε τίποτα με εποχικό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς κλιματισμό, χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία και χωρίς κουζίνα οι πυροσβέστες μένουν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (1/5). Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα πόσο η Πολιτεία αντιμετωπίζει τους εποχικούς ως πυροσβέστες β΄κατηγορίας, ενώ πολλαπλά ερωτήματα δημιουργούνται και για τους αξιωματικούς του Σώματος που επιτρέπουν οι άνδρες τους να μένουν σε ένα τέτοιο γιαπί.
Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η Υβόνη Αραβανή: «ο δήμος μας υποχρεούται να διαθέτει κτίριο με κατάλληλες προδιαγραφές και όλες τις απαιτούμενες παροχές για τις λειτουργικές ανάγκες, για την στέγαση του πυροσβεστικού εποχικού κλιμακίου της περιοχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η σωστή και έγκαιρη πυροπροστασία του νησιού αλλά και τις ορθής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εποχικών Πυροσβεστών.
Κατά τη διαδικασία ελέγχου από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και της επερχόμενης φιλοξενίας των Εποχικών Πυροσβεστών στο Δήμο Σαλαμίνας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Δημοτική Σύμβουλος, διέκρινα την ακαταλληλότητα του χώρου, όσον αφορά κυρίως στη λειτουργικότητα αλλά και στη διαβίωση των Πυροσβεστών. Άμεσα και συνεχόμενα μέχρι σήμερα, ήμουν σε συνεχόμενη προφορική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και τον ενημέρωνα για τις ελλείψεις, όπου και λάμβανα προφορικές υποσχέσεις για επίλυση των θεμάτων.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών μου αντί να λυθούν βασικά προβλήματα, το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά από οικοδομικές εργασίες που αποφασίστηκε να γίνουν στο κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά, την ώρα που θα έπρεπε να είναι απόλυτα λειτουργικό, διότι οι Πυροσβέστες ήδη φιλοξενούνται.
Ενδεικτικά σας επισημαίνω τις εξής βασικές παραλείψεις του χώρου που υπάρχουν από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, όπου θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί :
- Απουσία κλιματιστικής μονάδας
- Απουσία τηλεφώνου ή ανάλογου εξοπλισμού επικοινωνίας για τις επιχειρησιακές ανάγκες.
- Απουσία στοιχειώδη εξοπλισμού κουζίνας και χώρου εστίασης.
- Το πυροσβεστικό όχημα, λόγω μη στοιχειώδους ύπαρξης χώρου στάθμευσης, αναγκάζεται να παρκάρει «ανεβαίνοντας» κατά το ήμισυ, επάνω στην πλατεία και φυσικά χωρίς καμία στοιχειώδη μέριμνα κλοπής των εργαλείων στο εσωτερικό του οχήματος λόγω της μη ορατότητας από το χώρο στέγασης».
Επίσης στον εν λόγω χώρο γίνονται τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά εργασίες κατεδάφισης-αποκατάστασης , ενώ στον αύλειο χώρο του «κλιμακίου» υπάρχουν ακόμα αφημένα οικοδομικά μπάζα και σκαλωσιές.
«Είναι προφανές ότι η ύπαρξη όλων των παραπάνω προβλημάτων υποβαθμίζει τη λειτουργική δυνατότητα του Εποχικού Π.Κ. όπως και τις συνθήκες διαβίωσης των υπαλλήλων του Ζητώ επιθεώρηση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαλαμίνας με άμεση διενέργηση αυτοψίας για την διαπίστωση της καταλληλότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και να επιλυθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά προβλήματα του Εποχικού Π.Κ. Σαλαμίνας, καθώς και να αναβαθμιστούν όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, για την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας των Πυροσβεστών μας, οι οποίοι χαίρουν άκρας εκτίμησης από όλους μας και η έμπρακτη απόδειξη είναι η ελάχιστη τήρηση της ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωσης τους.» καταλήγει η δημοτική σύμβουλος Σαλαμίνας.
Η λέξη «κατάντια» χάνει το νόημα της. Στην δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο, μπορεί και όλων των εποχών, οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη ψυχή τε σώματι αφήνονται να ζουν για 6 μήνες σε τέτοιες συνθήκες. Η λέξη «ντροπή» ίσως να ταιριάζει καλύτερα προς τους ιθύνοντες που βάζουν τους άνδρες της Πυροσβεστικής να κοιμούνται στα μπάζα.