Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Ο Ζελένσκι ζήτησε «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς»

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Ο Ζελένσκι ζήτησε «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς»

Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτής. Παράλληλα, σήμερα διεξάγονται οι Συνόδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των G7.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζο Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσουν μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Έχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε. «Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόλτενμπεργκ: «Μεγάλο λάθος» του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία

Λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» του Βλαντιμίρ Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Πολωνία: Στο τραπέζι η πρόταση για «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία

Αν και είναι απίθανο να σταλούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ ή της Πολωνίας στην Ουκρανία, η Βαρσοβία, όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής κάποιου είδους «ειρηνευτική αποστολή».

Ο ίδιος εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξη της Γεωργίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τους συμμάχους μας που δεν είναι ακόμη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Πολωνός πρόεδρος. Η χώρα του φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία κι όπως είπε η κατάσταση στη γειτονική χώρα απαιτεί «μια ισχυρή και ενωμένη Συμμαχία».

Τζόνσον: Ο Πούτιν έχει ήδη ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή»

Από την πλευρά του ο Βεερανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί επισήμανε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις κόκκινες γραμμές.

«Αυτό που θα θίξω σήμερα (στη Σύνοδο) είναι ότι (ο Βλαντιμίρ Πούτιν) έχει ήδη περάσει το κατώφλι της βαρβαρότητας με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Οι άνθρωποι μιλούν για νέες κόκκινες γραμμές για χημικά, βιολογικά, πυρηνικά όπλα ή οτιδήποτε άλλο. Για μένα, η κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί. Βομβαρδίζει, αδιακρίτως, κέντρα πολιτών. Προκαλεί τεράστιους αριθμούς θυμάτων σε εντελώς αθώους πληθυσμούς. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε:

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε οικονομικό επίπεδο. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να τον σταματήσουμε να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του σε χρυσό, για παράδειγμα, εκτός από τα αποθέματά του σε μετρητά; Όσο περισσότερη πίεση ασκούμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, πιστεύω ότι τόσο περισσότερο μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο».

Documento Newsletter