Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών έξω από τη Βουλή. Νωρίτερα είχαν προγραμματιστεί ξεχωριστές πορείες από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίες ενώθηκαν μπροστά τη Βουλή.
Οι εκπαιδευτικοί, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα, έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου εκδικάζεται η έφεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έκρινε την απεργία-αποχή τους από την αξιολόγηση παράνομη, ζητώντας να κριθεί και καταχρηστική.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «με δίκες και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς», οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν τη δίκη «παρωδία».
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών επισημαίνουν στις ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, πως το ΥΠΑΙΘ, με τις διαδικασίες της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, στοχεύει «στη διάλυση του δημόσιου σχολείου». Ειδικότερα, στοχεύει «στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και τη διαμόρφωση συνθηκών μεταβίβασης αρμοδιοτήτων εκτός του κεντρικού κράτους, που στο βάθος οδηγεί στην απόσυρση του κράτους από την ευθύνη παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και καλεί τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο να αναζητήσουν χορηγούς και χρηματοδότες».
Τα αιτήματα αφορούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ ζητούν φυσικά και αποσυμπίεση των τάξεων στις οποίες στοιβάζονται 25-30 παιδιά εν μέσω πανδημίας.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη 12/10.
Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στα δεκάδες καλέσματα για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και την αυτοαξιολόγηση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή του 95% των εκπαιδευτικών, παρά τις μεθοδεύσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Η εκδίκαση της έφεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης ξεκίνησε στις 11.30. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν επίσης ασκήσει έφεση, με τις δύο πρώτες να λαμβάνουν ημερομηνία εκδίκασης στις 25 Ιανουαρίου 2022.
Σε ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης.
Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της:
Μία ακόμα κλήτευση επιδόθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7 Οκτωβρίου 2021 από το ΥΠΑΙΘ, το οποίο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την απεργία αποχή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την απαγόρευση της συνέχισής της κι έτσι το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει ενάντια στην απόφαση αυτή.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4/10/21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7/10/21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 20 21…!
Επιπλέον, σήμερα, 8/10/21, το ΥΠΑΙΘ έσυρε στα δικαστήρια και την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει απεργία αποχή, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή και την ωμή βία ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10/21, υπήρξε νέα καταστολή με χρήση χημικών και βίας και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 6/10/21.
Είναι προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας έχει τρομοκρατήσει κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, που μέσα στον πανικό τους εκδηλώνουν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους!
Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι μία: ανυποχώρητος αγώνας!