Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ – Τι περιμένει η Ελλάδα

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ – Τι περιμένει η Ελλάδα

Μια κίνηση από την πλευρά της πΓΔΜ που θα δείχνει προς την κατεύθυνση επίλυσης του ονοματολογικού αναμένει από τη σημερινή συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα η Ελληνική διπλωματία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η ελληνική αποστολή έφτασαν στην αποκαλούμενη και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», στην πόλη με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, λίγο μετά τις 17.00 (18.00 ώρα Ελλάδος) χθες.

Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι ενώ οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις (σε διάστημα 20 ημερών) Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έκλεισαν τα λεγόμενα και «εύκολα» θέματα αφήνοντας το «έναντι όλων (erga omnes)» και το θέμα των Συνταγματικών αλλαγών ανοιχτά. Τα δύο δηλαδή θέματα που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Όσο για το όνομα πηγή του ΥΠΕΞ σημειώνει με νόημα ότι «είναι το τελευταίο που θα μας απασχολήσει».

Ωστόσο το εύρος της χρησιμοποιήσης του νέου ονόματος παραμένει ένα πολύπλοκο και δισεπίλυτο θέμα αφού η Αθήνα επιθυμεί να χρησιμοποιείται από το διαβατήριο και την ταυτότητα έως και στο χαρτί του γιατρού με το οποίο ένας πολίτης της γειτονικής χώρας θα μεταβαίνει στο εξωτερικό για θεραπεία.

Ανάλογης δυσκολίας θέμα είναι και οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Η Αθήνα έχει σκληρύνει τη στάση της μετά την άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ να υπογράψει την αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερη γλώσσα, παρά το γεγονός ότι το σχετικό ν/σ πέρασε από τη Βουλή.

Συνεπώς, απαντά η Αθήνα, τόσο η Ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ όσο και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ περνά μέσα από τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές και όχι από υποσχέσεις για μελλοντικές αλλαγές. Ωστόσο, σημειώνει με νόημα στέλεχος του Ελληνικού ΥΠΕΞ, «αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο και όχι αύριο (σήμερα)».

Στη σημερινή συνάντηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η διάθεση της ηγεσίας της πΓΔΜ να φτάσει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου και φυσικά πριν τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.

Documento Newsletter