Σήμα κινδύνου έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι και αυτή που θα υπερισχύσει μέσα στο καλοκαίρι, με την έλευση ενός τέταρτου κύματος από το φθινόπωρο να θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιη.
Η Πορτογαλία είναι ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που η μετάλλαξη έχει πάρει τόσες μεγάλες διαστάσεις ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Βρετανοί είναι επίσης παραδομένοι στην παραλλαγή παρά το τείχος προστασίας που διαμηνύουν πως έχουν χτίσει.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδίων, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Για τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη μεταδοτικότητα της μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι πιο θανατηφόρα από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη.
«Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα. Όταν θα έχουμε περισσότερα άτομα, τα οποία θα μολυνθούν, δυστυχώς κάποια από αυτά θα είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και επανέρχεται η σύσταση για μεγάλη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, και σε εξωτερικούς χώρους αν υπάρχει συγχρωτισμός», δήλωσε.
Σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένος στέλεχος του ιού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση ιδιαίτερα σε νεαρότερα άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό και περισσότερα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία. «Δεν είναι πιο επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή», σημείωσε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί. «Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Περίπου το 50% έχει πάρει τη μια δόση. Αν επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εμβολιαστούμε εγκαίρως και προσέξουμε με κάποια μέτρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα το αποφύγουμε», υπογράμμισε.
Ανησυχία για τους νέους
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα που τον διαφοροποιεί από τα προηγούμενα στελέχη είναι ότι «προτιμά» τις πιο νεαρές ηλικίες. Ερωτηθείς ο κ. Δημόπουλος για τους νέους που φαίνεται να «χτυπάει» η μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο υπάρχει αυτή η εικόνα επειδή «τα νεαρότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ερωτηθείς για το αν η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει και στον εμβολιασμό των παιδιών, σημείωσε ότι στις ΗΠΑ έχει δοθεί έγκριση για τα παιδιά άνω των 12 ετών και σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη.
Συμπλήρωσε δε ότι «στην Ελλάδα για τα παιδιά άνω των 15 ετών είναι λογικό να δώσουμε τη δυνατότητα σύντομα να εμβολιαστούν ώστε όσοι θέλουν, να προλάβουν και την εκπαιδευτική περίοδο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Είναι μια επιλογή που πρέπει να δοθεί στις οικογένειες».
Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι μπορεί μεν να νοσούν σπάνια, αλλά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει σοβαρά.