Εξόχως καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση, παρά τον συναγερμό της πανστρατιάς υπουργών στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνδυασμό με τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους επισιτιστικής κρίσης, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωράει έπειτα σε μία γενικόλογη ανακοίνωση.
«Η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής» ήταν τα σημεία που τέθηκαν επί τάπητος κατά την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίζει πως «επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών».
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση έρχεται πάντως σε αντιδιαστολή με τις διεθνείς προειδοποιήσεις, καθώς εκτός του Εμάνουελ Μακρόν που έκρουσε την περασμένη εβδομάδα τον κώδωνα του κινδύνου, προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, μόλις την περασμένη Πέμπτη. Ο Ντέιβιντ Μπίσλι δήλωσε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, πως «εάν νομίζετε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί κόλαση στη γη, προετοιμαστείτε για τα χειρότερα που έρχονται». Ζήτησε από τους ηγέτες των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών να πληρώσουν τώρα περισσότερα, προαναγγέλλοντας ειδάλλως ενδεχόμενο παγκόσμιας πείνας ή ενός ακόμα μεγάλου μεταναστευτικού κύματος.
Σε κάθε περίπτωση, την κατάσταση συναγερμού μαρτυρά και η σύνθεση της διυπουργικής σύσκεψης που ήταν εξαιρετικά ευρεία. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πληροφορίες, η εισαγωγή δημητριακών συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθώς η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές, ενώ κατά τις ανακοινώσεις, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.
«Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας» είναι η σημείωση της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με το μήνυμα εγρήγορσης που επιχείρησε να στείλει ήδη από την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται πως κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά μόνας την Παρασκευή ο πρωθυπουργός μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρθηκε σε μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως «ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα μετά βεβαιότητας τους επόμενους μήνες», σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως, παραδείγματος χάριν, η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% του σιταριού της. 100.000.000 Αιγύπτιοι εισάγουν 80% του σιταριού τους από την Ρωσία και από την Ουκρανία».
Αξίζει ακόμα να υπογραμμιστεί πως παρά τις καθησυχαστικές κυβερνητικές δηλώσεις, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση θεσμοθέτηση την στενή παρακολούθηση επτά κατηγοριών προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Μάλιστα, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φτάνουν τα 100.000 ευρώ, ή ακόμα και με κατάσχεση.