Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη – Γιατί αντιδρούν οι γιατροί

Photo Credit: Unsplash

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα 20 Οκτωβρίου, το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας». «Το νομοσχέδιο δεν συζητιέται, πετιέται», τονίζουν νοσοκομειακοί γιατροί.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει δύο  εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου 2022 ημέρα Πέμπτη. Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει εκτός των άλλων ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα μπορούν να πραγματοποιούν ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο ιατρικό χώρο, καθώς όπως σημειώνει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: «με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τη δυνατότητα (ουσιαστικά εξώθηση) απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε “γιατρούς λάστιχο” με αναγκαστικά κύρια έγνοια τους -στα πλαίσια υπερεργασίας- το να επιβιώσουν στην εργασιακή ζούγκλα, βγάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εις βάρος των ασθενών. Αυτή είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης για την κυβέρνηση! Το, δε, σύστημα υγείας γυρίζει σε εποχές προ μεταρρύθμισης Αυγερινού-Γεννηματά, σε εποχές γνωστές στους μεγαλύτερους, όπου αν αρρώσταινες βαριά χρειαζόταν να ξεπουληθείς για να βρεις γιατριά. Αυτό το “πόνημα” δε συζητιέται, πετιέται».

Διαβάστε επίσης: Απεργία υγειονομικών: «Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας» (Photos)

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

Αναλυτικά στο νομοσχέδιο προβλέπεται αναφορικά με την δυνατότητα των γιατρων να εργαζονται και στον ιδιωτικό τομέα “Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο  φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκλησή της, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου”.

Προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθεστώς μερικής απασχόλησης

Εντωμεταξύ στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η προκήρυξη θέσεων με καθεστώς μερικής απασχόλησης Συγκεκριμένα οι θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που αποβαίνουν άγονες να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι γιατροί, που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου. Ο διορισμός του ιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τριών ετών. Με τη συμπλήρωση των τριών (3) ετών η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο ιατρός που την κατέχει, δύναται να παραμένει σ’ αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της. Οι ιατροί με καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ. αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης. Αν ο ιατρός δεν αποδεχθεί την τοποθέτησή του στη θέση μερικής απασχόλησης ή παραιτηθεί από αυτή, δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρού κλάδου Ε.Σ.Υ., πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία μη αποδοχής του διορισμού ή παραίτησης από τη θέση.