«Σε άτυπο lockdown και πάλι η εστίαση», λέει η ΠΟΕΣΕ

Την επιστροφή των μέτρων στήριξης ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης, που με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση εισάγονται ουσιαστικά σε άτυπο lockdown, διεκδικεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Δείτε επίσης: Λιανεμπόριο: Αντιδράσεις στην αγορά για τα νέα μέτρα – Για νέες απώλειες εσόδων προειδοποιούν οι έμποροι

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ σε ανακοίνωσή της, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τις επιχειρήσεις εστίασης, αφού τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση περιλαμβάνουν την υποχρέωση για rapid test ακόμη και για τους πελάτες που θέλουν να επισκεφτούν τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Όταν όμως ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος, τα μέτρα καταλήγουν να περιορίζουν δραστικά την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωσή τους. «Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown», τονίζει η ΠΟΕΣΕ.

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο», συνεχίζει η Ομοσπονδία.

Για τον λόγο αυτό η ΠΟΕΣΕ εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις εστίασης για όσο καιρό επιβάλλει τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΣΕ ζητά:

  • Τη μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων εστίασης με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για μείωση ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Να επανέλθει η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας

Ετικέτες