Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, αναπνευστικών λοιμώξεων αλλά και γρίπης το τελευταίο διάστημα προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ η κοινονικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών που διανύουμε δεν προμηνύει τίποτα ευχάριστο. Το αντίθετο μάλιστα καθώς αναμένεται έξαρση η οποία μπορεί και να ενισχυθεί με πιθανή (και αναμενόμενη) αλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Χαρακτηριστικό είναι πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων 64 στην ΑΘήνα. 142 πήραν εξιτήριο ενώ νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 1395 ασθενείς σε απλές κλινικές αλλά και 83 σε ΜΕΘ
Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή! Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
- Όπως αναφέρεται από τον Εθνικό οργανισμό Δημόσιας Υγείας κατά την εβδομάδα 18 Δεκ. – 24 Δεκ. 2023 υπήρξε αύξηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1000 επισκέψεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
- Αύξηση όσον αφορά και τη θετικότητα κορονοϊού (SARD-CoV2-λοίμωξη COVID-19), όπως και αύξηση του αριθμού των εισαγωγών κατά 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδας.
- Παράλληλα η θετικότητα για γρίπη παραμένει άνω του 10% που αποτελεί εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας.
«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.
Ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Βασιλακόπουλος: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, της τάξεων του 35-40% μετά για γιορτές αναμένει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπως ανέφερε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ενώ τόνισε την σημαντικότητα της μάσκας στους κλειστούς χώρους και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε αρχικά: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορωνοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορωνοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».
«Πεθαίνουν περίπου 200 άτομα από κορωνοϊό κάθε μήνα»
«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορωνοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορωνοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορωνοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».
Συστάσεις από τον ΕΟΔΥ:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Σε ασφυκτικό κλοιό το ΕΣΥ
Στενάζει και πάλι το πολύπαθο ΕΣΥ, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές ασθενών, εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, ιώσεων και γρίπης.
Η έξαρση των ιώσεων έχει προκαλέσει αύξηση 25% στην κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι ότι η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι τεράστια. Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνούν τις 8 ώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα