Σε αργία δύο γιατροί του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για παράνομες συνταγογραφήσεις

Σε αργία δύο γιατροί του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για παράνομες συνταγογραφήσεις

Σε αργία τέθηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οι δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) που διώκονται για παράνομες συνταγογραφήσεις, από τις οποίες φέρεται ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο, τουλάχιστον με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ, Δημήτρης Αδαμίδης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως της απόφασης του υπουργού προηγήθηκε η θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα διεξάγεται και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Επί της διαδικασίας σημειώνει, πως ο ίδιος είχε θέσει από τις 18 Αυγούστου τους δύο γιατρούς σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, η οποία βάση του νόμου έχει ισχύ 30 ημερών: «Έχοντας παρέλθει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήλθε όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, εξετάζοντας, κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου, εάν συντρέχουν οι λόγοι για να τεθούν οι γιατροί σε δυνητική αργία, η οποία ισχύει αρχικά για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης κάθε χρόνο, στην περίπτωση που δεν έχουν προκύψει αθωωτικά στοιχεία».

Ο κ. Αδαμίδης διευκρινίζει πως η αργία δεν είναι πειθαρχικό αλλά διοικητικό μέτρο και ότι το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την επιβολή της αργίας, εκτιμώντας πως το αδίκημα για το οποίο έχουν παραπεμφθεί οι δύο υπάλληλοι του δημοσίου, μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής απόλυσης, ότι η παραμονή τους στην υπηρεσία τους καθιστά ικανούς να επαναλάβουν το ίδιο αδίκημα (της παράνομης συνταγογράφησης) και τέλος ότι η παραμονή τους στην υπηρεσία προσβάλλει το κύρος της.

Όσον αφορά στην πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει πως θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου, ενώ συμπληρώνει ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε αργία θα λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους, την οποία θα κληθούν να επιστρέψουν σε περίπτωση μη αθώωσής τους.

Σημειώνεται πως ο εντοπισμός της σωρείας παράνομων συνταγογραφήσεων στις οποίες προέβησαν οι δύο γιατροί, επιτεύχθηκε μετά από επισταμένο έλεγχο της διοίκησης του ΠΓΝΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες ασθενών. Ειδικότερα, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο προκύπτει πως:

  • χρησιμοποιήθηκαν πλαστές
    φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν
    είχαν κατακλίσεις, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρίες,
    προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων
  • τέθηκαν ψευδείς διαγνώσεις
    προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν
    έπασχαν από διαβήτη
  • χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές
    σκευασμάτων ειδικής διατροφής με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου
    του εντέρου
  • ένας και μόνο γιατρός χορήγησε σε
    διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% κατοικούσε
    σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο
  • η συντριπτική πλειοψηφία των
    ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο και αγνοούσε ότι είχαν
    συνταγογραφηθεί φάρμακα στο όνομά τους
  • η προκληθείσα ζημία στο Δημόσιο
    εκτιμάται τουλάχιστον στα 2,5 εκατ. ευρώ.

«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Π.Γ.Ν.Α. είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς», διαβεβαιώνει ο κ. Αδαμίδης. Ευχαριστεί τους ασθενείς που με τις καταγγελίες τους βοήθησαν στη διερεύνηση των υποθέσεων και υπογραμμίζει πως έχει εξασφαλιστεί «η ασφαλής, πλήρης και άμεση ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των καταγγελλόντων».

Documento Newsletter