Σε απόλυτη ομηρία ο Μητσοτάκης – Οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις κλείνουν τον κύκλο της παντοδυναμίας του

Οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις κλείνουν τον κύκλο της παντοδυναμίας του πρωθυπουργού

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς αν και στη συνέντευξή του στον Σκάι (16/7) είπε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής γραμμής, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι τελείως διαφορετική. Το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από επτά βουλευτές της ΝΔ, που έθεσαν βέτο στην πρόταση του Μαξίμου ώστε η Κατερίνα Φουντεδάκη να γίνει πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είναι η πρώτη εσωκομματική ήττα του Κυρ. Μητσοτάκη εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα, στον απόηχο της μεγάλης εσωτερικής κρίσης μετά την υπόθεση της Κατ. Φουντεδάκη, που έχει εκθέσει το Μαξίμου, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Αντώνης Σαμαράς δείπνησε στο κέντρο της Αθήνας με «γαλάζιους» βουλευτές προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία στον πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή η συνεχής φθορά του Κυρ. Μητσοτάκη και στο εσωτερικό του κόμματος έχει δημιουργήσει τριβές και στους κοντινούς του συνεργάτες, καθώς άνθρωποί του όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Μυλωνάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο της ΚΟ του «γαλάζιου» κόμματος.

Η πρώτη μεγάλη ήττα

Δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές –κυρίως οι σαμαρικοί– έχουν αναφέρει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη μεγάλη πολιτική φθορά της κυβέρνησης ότι η «εποχή της σιωπής» ή του «μένουμε σπίτι», όπως είχε πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχει τελειώσει. Αυτό αποτυπώθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο την προηγούμενη Τρίτη όταν επτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είπαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση του Μαξίμου για την προεδρία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, διότι η Κατ. Φουντεδάκη ήταν από τους συνδιαμορφωτές του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ο πρωθυπουργός μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, δείχνοντας πλέον ότι είναι πιο αδύναμος από ποτέ. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη στάση του, οι πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τους βουλευτές».

Την ίδια ώρα η Κατ. Φουντεδάκη με τοποθετήσεις της έκανε λόγο για «επιστημονική στοχοποίηση» και για την επικράτηση μιας λογικής «ρεβανσισμού προς τη διαφορετική άποψη».

Σε αυτό το πλαίσιο των αντιδράσεων ανακοίνωση εξέδωσε και ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος αναφέρει ότι «η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είναι υπερήφανη για το απόλυτο δεκάρι της, την Καθηγήτρια Κατερίνα Φουντεδάκη. Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μου, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την θλιβερή αντιμετώπιση που επιφύλαξαν ορισμένοι βουλευτές στην υποψηφιότητά της για τη θέση της Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Βρέθηκαν απελπιστικά εκτός θέματος».

Οι επτά βουλευτές που εναντιώθηκαν στην πρόταση του Μαξίμου ήταν οι Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Ανδριανός, Φώντας Μπαραλιάκος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Στέλιος Πέτσας και Γιάννης Οικονόμου.

Η συνάντηση

Μία μέρα μετά το αντάρτικο των επτά βουλευτών, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε και γευμάτισε με «γαλάζιους» βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες του Documento συζητήθηκαν όλα τα μείζονα εσωκομματικά ζητήματα και σαφώς η υπόθεση Φουντεδάκη. Ολα αυτά τη στιγμή που στο Πολεμικό Μουσείο (1/7) ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε κατακεραυνώσει όλες τις στρατηγικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη παρουσιάζοντας μια συνολική δεξιά ατζέντα.

Οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου που προσπαθεί να διαχειριστεί ανεπιτυχώς τις νέες αντιθέσεις που διαμορφώνονται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στον Σκάι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διαχωρίσει τον Κώστα Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο».

Είναι δεδομένο ότι οι συγκρούσεις στο εσωκομματικό πεδίο θα κορυφωθούν στη διαδικασία εκλογής του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το σαμαρικό μπλοκ να διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι πρέπει να υπάρξει επιλογή προσώπου από την ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Κάτω από τον πήχη ο Μυλωνάκης

Μέσα στις συνθήκες όξυνσης των εσωκομματικών συγκρούσεων έχει αρχίσει και η γκρίνια για τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς ο «γαλάζιος» μηχανισμός είναι σε βαθιά κρίση. Συγκεκριμένα, γκρίνια υπάρχει για τον Γ. Μυλωνάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διότι ως γενικός γραμματέας της Βουλής ήξερε πολύ καλά να διαχειριστεί τη «γαλάζια» ΚΟ. Ομως όπως φαίνεται ο έλεγχος αρκετών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έχει χαθεί με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει.

Με το βλέμμα στην ΠτΔ

Είναι σαφές ότι η σαμαρική πτέρυγα και όχι μόνο χαράζει δική της γραμμή και θέτει δικές της πολιτικές προτεραιότητες, με τον Κυρ. Μητσοτάκη πλέον να είναι όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών. Η σύγκρουση θα κορυφωθεί με την εκλογή του νέου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις «γαλάζιες» ομαδοποιήσεις να θέλουν να επιβάλουν πρόσωπο με δεξιά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις καθώς εάν πειθαρχήσει στις πιέσεις, τότε θα έχει επισφραγίσει ο ίδιος το τέλος της παντοδυναμίας του. Εάν πάλι όχι, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλλάζουν τακτική μετά την αποχώρηση Μπάιντεν»

Καιρός: Φέρνει μπουρίνια ο πολικός αεροχείμαρρος – Θα έρθει σύντομα νέος καύσωνας; (LIVE)

«Θεέ μου, είναι απλά ένα παιδί» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες εθελοντών γιατρών από την φρίκη της Γάζας

Τέμπη: Νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μίλτος, ο Λευτέρης και τα «άλογα» της ελληνικής αποστολής

Καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987 με 1.300 νεκρούς – Οι καυτοί Ιούληδες που έμειναν στην ιστορία (Photos – Video)

Καμπανάκι Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία