Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία»: «Είμαστε στο έλεος του Θεού»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σωτηρία” καθώς καλούνται καθημερινά ως νοσοκομείο αναφοράς να αντιμετωπίσουν ύποπτα κρούσματα και ασθενείς με κορονοϊό με ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τραγικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. 

Τόσο οι ίδιοι, όσο και και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν ότι η ζωή τους τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο και ότι ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού είναι μεγάλος, ενώ καλούν τους αρμοδίους να επιλύσουν επιτέλους τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Σε επιστολή – καταγγελία τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο “Σωτηρία” αναφέρουν: “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την φονική λαίλαπα του κορονοϊού, έναν υιό επικίνδυνο που απειλεί όχι μόνο τους ασθενείς μας – συνανθρώπους μας, αλλά απειλεί και τις ζωές των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν πραγματικό αγώνα να σταθούν όρθιοι και πραγματικά όλοι υποκλινόμαστε μπροστά τους”.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε η εκκένωση νοσοκομείων για να νοσηλευτούν μόνο ασθενείς με κορονοϊό

«Είμαστε στο έλεος του Θεού»

“Σε αυτόν τον πόλεμο όμως” συμπληρώνουν, “τα μοναδικά όπλα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας ,είναι η δύναμη της ψυχής τους, η προσφορά και το φιλότιμό τους”. “Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, της 1ης Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του Νοσοκομείου μας, ότι το νοσοκομείο, μιας και ορίστηκε νοσοκομείο αναφοράς και δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά στην Αττική, θα στελεχωθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, θα παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και θα έχει επάρκεια σε υλικά (μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικές στολές, καλύπτρα ματιών κτλ) δυστυχώς δεν έγινε τίποτα” προσθέτουν.

Όπως σημειώνουν, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου βρίσκονται στο έλεος του Θεού και δυσκολεύονται κάθε μέρα και περισσότερο να ανταποκριθούν στο έργο τους. Προσπαθούν, επισημαίνουν, με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού να καλύψουν τις ανάγκες, μία κίνηση την οποία χαρακτηρίζουν άκρως επικίνδυνη αφού επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμη περισσότερο για τους εργαζόμενους αλλά και για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Προκαλούν αγανάκτηση οι δηλώσεις περί επάρκειας»

“Απαιτούμε” συνεχίζουν οι εργαζόμενοι, “από όλους τους υπεύθυνους, να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές του προσωπικού. Μόνο αγανάκτηση και θυμό μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υλικά και ότι όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα”.

Παράλληλα εξηγούν ότι τα στα νοσηλευτικά τμήματα το προσωπικό εργάζεται αλλεπάλληλες βάρδιες, μέρα και νύχτα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του. “Στους ίδιους χώρους όμως” λένε οι εργαζόμενοι, “εργάζονται και καθαριστές, τραπεζοκόμοι, προσωπικό ασφαλείας, εργάτες, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι επικουρικοί οι οποίοι και αυτοί έχουν κουραστεί με την εντατικοποίηση των ωραρίων”.

“Η πρόκληση” προσθέτουν, “γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν για την αντιμετώπιση των πασχόντων από το νέο υιό, πληροφορούμαστε ότι το νοσοκομείο μας θα νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά μόνο με αυτόν”. “Άρα οι αρμόδιοι έχουν σκεφτεί πόσο εκτεθειμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα;” διερωτώνται και συμπληρώνουν ότι “σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΔΥ αλλάζει συνεχώς τα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους π.χ. μάσκες, μας λένε ότι σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής προστασίας να χρησιμοποιούμε τις απλές”.

«Είμαστε άνθρωποι, όχι υποχείρια»

Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, όλα τα παραπάνω “είναι επιπτώσεις και της υπόχρηματοδότησης του νοσοκομείου μας, οι οποίες φοβόμαστε ότι με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο σκληρές”.

“Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύσεις… χθες. Δεν νοείται καθημερινά να κάνουν διαγγέλματα οι ειδικοί επιστήμονες τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και το υπουργείο Υγείας να δίνει μόνο εντολές στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και να απαιτεί να τις εκτελούμε αδιαφορώντας για το αν μπορούμε. Κύριοι δεν είμαστε υποχείρια κανενός, άνθρωποι είμαστε και εμείς και πολλοί μάλιστα ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες αλλά είμαστε απροστάτευτοι” καταλήγουν.