Σε απόγνωση η κυβέρνηση για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Εξετάζουν σκληρότερα μέτρα

Σε απόγνωση η κυβέρνηση για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Εξετάζουν σκληρότερα μέτρα

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν να ετοιμάζει ένα νέο πακέτο σκληρότερων μέτρων προκειμένου να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και να πάρουν μια ανάσα τα νοσοκομεία τα οποίθα έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την περιφερειακή ενότητα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα από την πανδημία, καθώς η θετικότητα του ιού αγγίζει το 32% και  τα κρούσματα είναι τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα.

Εντός της ημέρας λοιπόν, ενδέχεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα – κατά πάσα πιθανότητα 9 το βράδυ με 5 το πρωί – και περιορισμό των μετακινήσεων μέσω SMS στο 13033.

Επιπλέον, εξετάζεται και το ενδεχόμενα να κλείσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά. 

Διαβάστε επίσης: Παπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 – Ξανά στο τραπέζι τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα εκτάκτως ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ανακοίνωσε πως άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, πέρα από τις 50 που είχε πει χθες, θα ανοίξουν έως την Κυριακή σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας από την πανδημία του κορονοϊού. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε, μετά τη σύσκεψη που είχε με τις υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, ότι πλέον όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ. Εφόσον χρειαστεί, όπως είπε, θα διατεθεί ένα C130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.

Αναλυτικά, οι 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, που θα προκύψουν από μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών, αγγειοχειρουργικών κλινών, θα κατανεμηθούν ως εξής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο γενικό νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γ. Γεννηματάς. Όπως ανακοίνωσε επίσης ο Β. Κικίλιας, αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

«Αποδεκατιζόμαστε»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα, αποκάλυψε, ότι οι ελάχιστες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας που λειτουργούσαν ως ανάχωμα στη μαζική είσοδο ασθενών στα νοσοκομεία, αποψιλώνονται τώρα, καθώς το υγειονομικό προσωπικό τους μεταφέρεται σε νοσοκομεία, και πολλές από αυτές κλείνουν.

«Είμαστε σε απόγνωση, δεν έχουμε δομές, συνεχώς έρχονται ασθενείς για διάφορα νοσήματα, οι κλίνες Covid επεκτείνονται σε άλλες κλινικές οι οποίες, κατά συνέπεια, κλείνουν. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν γεμίσει παρόλο που έχουν εκκενωθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ άλλων κλινικών και έχουν δοθεί για τους ασθενείς με κορονοϊό. Κινδυνεύουν να χαθούν άρρωστοι λόγω κορονοϊού, χωρίς κορονοϊό», αναφέρει επίσης στη ραδιοφωνική συνέντευξη η Δάφνη Κατσίμπα.

«Αποδεκατιζόμαστε λόγω της μετάδοσης κρουσμάτων στο προσωπικό των νοσοκομείων, τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, κάτι που αποσιωπάται» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ήδη «το προσωπικό είναι ελάχιστο και η μόνη λύση που δίνεται από το υπουργείο είναι η ανακύκλωση των εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη κατά την ενημέρωσή του για την πανδημία, ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι, «παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ».

Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Βασίλης Κικίλιας, σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι.

«Κλειδαμπαρωθείτε σπίτια σας»

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να «κλειδαμπαρωθούν» στα σπίτια τους απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου , Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm.

Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο “κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου” είπε σε δραματικό τόνο ο κύριος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι ‘άμαχοι’ να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς». 

«Ουαί και αλόμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες που υπάρχουν σε κλίνες και ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα. 

Documento Newsletter