Ο πρωθυπουργός δεν ακούει για lockdown, τον ενδιαφέρει η εικόνα του και να μην καταρρεύσει η αγορά
Του Ανδρέα Γεροκώστα
Σε ασθενή κοινωνία έχει μετατρέψει η κυβέρνηση ολόκληρη τη χώρα. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολίτες μολύνονται από τον κορονοϊό, ενώ όσοι ακόμη διαθέτουν αντισώματα απλώς ζουν με τη σκιά του φόβου. Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κλείσιμο νοσοκομείων, η κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στο δόγμα της τιμωρητικής φιλοσοφίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον του φάσματος της πανδημίας αλλά «ενώπιον του θανάτου», σημείωνε με δηκτικό τρόπο εις εκ των γνωστών επιστημόνων της χώρας, καθώς τις επόμενες τρεις εβδομάδες –κάποιοι λένε τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα– τα θύματα θα ανέλθουν τουλάχιστον κατά εκατό την ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δέχτηκε εισηγήσεις ακόμη και για διακοπή κυκλοφορίας, που παραπέμπει σε μίνι lockdown. Ως νέος Πόντιος Πιλάτος όμως απλώς νίπτει τα χείρας του, φροντίζοντας να προστατεύει την προσωπική του εικόνα. «Το καλοκαίρι το ενδιαφέρον του ήταν να μην πεθάνει κανείς στις φωτιές και ζήσουμε νέο Μάτι. Τώρα που πεθαίνουν καθημερινά 50-60 άνθρωποι βρίζουμε τους ανεμβολίαστους» έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται σχεδόν καθημερινά στο γραφείο του πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για την πανδημία. Ομως οι εισηγήσεις που έχει λάβει από την επιστημονική πλευρά φαίνεται πως δεν λήφθηκαν όσο σοβαρά έπρεπε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στους επιτελείς του Μαξίμου είχαν φτάσει εισηγήσεις τόσο για την επέκταση της πανδημίας όσο και για τους μαζικούς θανάτους. Θρυλείται δε πως κάποιες εκ των εισηγήσεων έκαναν λόγο για «κατάσταση πολέμου» στην Αττική, εκτιμώντας ότι τον Νοέμβριο η πρωτεύουσα θα ζήσει ημέρες μαζικής αρρώστιας. Ενα εκατομμύριο νέα κρούσματα κι ακόμη 4.000 θανάτους μέχρι τον Μάρτιο προβλέπουν τα σχετικά μοντέλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη. Η εικόνα της πανδημίας προδιαγράφει το κακό που έρχεται αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα και δραστικά. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του 15νθήμερου, στη διάρκεια του οποία τα κρούσματα αυξήθηκαν 60%, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία 35% και οι θάνατοι 19%.
Η πρωθυπουργική αντιμετώπιση
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε θέλει να ακούσει για lockdown. Ούτε μερικό ούτε ολικό» τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Αποκαλύπτοντας τη θέληση του πρωθυπουργού, σημειώνει πως σε όλες τις συνομιλίες του, προσωπικές, πολιτικές και υπουργικών συνεδριάσεων, η προοπτική της μαζικής απαγόρευσης έχει αποκλειστεί. Λέγεται μάλιστα πως κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έδειχνε συχνά τη δυσαρέσκειά του ακόμη και στην απλή αναφορά ενδεχόμενης τέτοιας λύσης. Η φράση «Θα πάμε ως έχει ακόμη κι αν τα κρούσματα φθάσουν τις 10.000» αντικατοπτρίζει το πνεύμα στο οποίο κινήθηκε το υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό που φοβάται περισσότερο ο πρωθυπουργός, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία του, είναι η κατάρρευση της οικονομίας. Γνωρίζει τον νέο «μνημονιακό» χειμώνα που έρχεται, ενώ δεν παραγνωρίζει ούτε την περιοδική αλλά σημαντική ενδυνάμωση της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων. Ενα περιοριστικό μέτρο στην αγορά θα προκαλέσει οικονομικό σοκ, ψυχολογικό χτύπημα στην οικονομία και κυρίως νέα λουκέτα. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κάνει λόγο για 200.000 λουκέτα. Ταυτόχρονα, μιλώντας σε συνεργάτες του δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Μόνο που το οπλοστάσιο έχει μείνει άδειο» τόνισε εις εκ των επισκεπτών του Μαξίμου.
Το κλίμα εντός του κυβερνητικού μεγάρου δεν είναι το καλύτερο. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν ισχυρή την εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά τόσο ο «φόβος του θανάτου» όσο και η διάλυση της πραγματικής οικονομίας αρχίζουν να προκαλούν σημάδια αποδιοργάνωσης. Κλίμα αμφισβήτησης και απογοήτευσης που μοιραία διαπερνά και το εσωτερικό της κυβέρνησης – υπουργοί μπαίνουν στο στόχαστρο, απαγορεύσεις τίθενται σε βουλευτές για την τηλεοπτική παρουσία τους, ενώ εκφράζεται απογοήτευση για συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες.
Ενοχλούν το Μαξίμου οι υπουργοί του
Οπως για παράδειγμα δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο ο Αδωνης Γεωργιάδης, που έχει δεχτεί αυστηρές παρατηρήσεις από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού τόσο για την εικόνα του όσο και για καθαυτά τα λεγόμενά του, την απαξίωση των επιστημόνων, το άδειασμα του υπουργού ΠΡΟΠΟ Τάκη Θεοδωρικάκου κ.λπ. «Εχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος για την κυβέρνηση» σημειώνουν με νόημα. Ενοχλημένο εμφανίζεται το Μαξίμου και με την «αλαζονική» συμπεριφορά της Νίκης Κεραμέως. Φαίνεται πως οι χρυσές εποχές των «ισχυρών» φίλων έχουν αρχίσει να περνούν.
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει το βάρος στην επικοινωνία και όχι την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα κραυγάζει απελπισμένα για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, η κυβέρνηση ενισχύει το καθημερινό επικοινωνιακό newsletter στο πολιτικό της προσωπικό, ειδικά σε εκείνους που εμφανίζονται στην τηλεόραση.
Κυβερνητικά στελέχη επικοινωνούν με συγκεκριμένους, όπως ο Γεωργιάδης, ζητώντας να μετριάσουν τους τόνους, ειδικά όταν αναφέρονται στην πανδημία. Ηδη έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή για το ποιοι θα μιλούν, σε ποιο Μέσο και τι θα λένε. Δεν είναι τυχαίο πως δύο ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Γεωργιάδη για τους επιστήμονες δόθηκε εντολή στον Θάνο Πλεύρη να εμφανιστεί και να τα «μαζέψει».
Την ίδια στιγμή οι γιατροί λιποθυμούν από την εξάντληση, στα σχολεία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 40.000, ένα μικρό χωριό χάνεται καθημερινά –πενήντα άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα–, χιλιάδες ζουν με την ασθένεια και εκατοντάδες δίνουν καθημερινή μάχη διασωληνωμένοι.
«Και το μόνο που ακούς στους θαλάμους είναι ο θόρυβος του μηχανήματος που στηρίζει την αναπνοή τους» λένε οι γιατροί. Στους θαλάμους εξάλλου δεν έχει τηλεόραση…