Στους δρόμους οι εργαζόμενοι – Ποιοι απεργούν, πώς κινούνται τα ΜΜΜ (Photos)

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι – Ποιοι απεργούν, πώς κινούνται τα ΜΜΜ (Photos)

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα ενώ η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, λόγω της απεργίας και στάσης εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις, που ξεκίνησαν από λίγο διαφορετικές αφετηρίες, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης μπροστά από τη Βουλή.

Πορεία πραγματοποίησε στο κέντρο της Αθήνας η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και από άλλα εργατικά σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Με κεντρικά συνθήματα «καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε, απεργούμε», καθώς επίσης και «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποιηση της επικουρικής ασφάλισης», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.



«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται με τη νέα κυβέρνηση κι έχει ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση διά του κυρίου Βρούτση πριν από καιρό ψήφισε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υποβαθμίζει έναντι των επιχειρησιακών, και βεβαίως βάζει για ακόμη μία φορά χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και της κ. Αχτσιόγλου, η οποία καθιέρωσε για πρώτη φορά το 50% +1 για τη λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων».

«Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και αυτές οι αλλαγές. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία έναντι της μερικής απασχόλησης που καθιερώνεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και βεβαίως δεν θα επιτρέψουμε καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση. Αυτό σήμερα είναι, αν θέλετε, ένα πρώτο μήνυμα. Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό τις κινητοποιήσεις, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια», κατέληξε ο κ. Μπράτης.





Παράλληλα, πορεία θα πραγματοποιήσουν Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πρόκειται να συγκεντρωθούν στα Χαυτεία και να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία μέχρι τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει “γη και ύδωρ” στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Για «πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα» και «σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.

«Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Περράκης.





Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες από εργαζόμενους, συνταξιούχους, σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους, με κύριο αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Με κεντρικό σύνθημα για αγώνα “ενωτικό και ταξικό”, για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα, συγκεντρώθηκαν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοχέδιο της κυβέρνησης που όπως υποστηρίζουν “δίνει γη και ύδωρ” στους εργοδότες, υπονομεύει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και “ενταφιάζει” τις συλλογικές συμβάσεις.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Τύπου- Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Γιώργος Καραγιάννης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι “είναι ένα νομοσχέδιο- σκούπα που έφερε η κυβέρνηση, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, είναι ο πολυνόμος που περιέχει τα δώρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως μείωση φορολογίας των κερδών, μείωση φορολογίας στα ομόλογα, περιέχει νέα απίθεση σε ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τα συνδικάτα”.

Απεργία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, τρόλεϊ, λεωφορεία και ηλεκτρικός (γραμμή 1) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Υπενθυμίζεται ότι δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία από τις 6 το πρωί της Τρίτης (24 Σεπτεμβρίου) έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Με προσωπικό ασφαλείας και τα νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την επόμενη Τρίτη προκήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κλειστά τα σχολεία

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συμμετέχουν και εκείνες στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές.

Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Και οι τραπεζουπάλληλοι στην απεργία

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι τραπεζουπάλληλοι. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη από τις 12:00 ως τις 15:00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (Διασωματειακό).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στον «κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», όπως αναφέρεται.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την «αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ)», ενώ τονίζει, ότι με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προβλέπεται υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ενώ «εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες “νόμιμα” θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές».

Μεταξύ άλλων, το Διασωματειακό διεκδικεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, όπου οφείλονται, «ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας», αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία, που βάλλεται και αυτό από το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει.

Ετικέτες

Documento Newsletter