Νέο εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και κοινό εκλογικό μέτωπο επιθυμεί ο γραμματέας της ΛΑΕ
«Εμείς απευθυνόμαστε από εδώ, από τα Τρίκαλα, σε όλες ανεξαιρέτως τις αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, και τις καλούμε σε ένα κοινό μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο, για να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές αντιμνημονιακές εξελίξεις».
Αυτό, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία. Εμείς, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, δεν κάνουμε διακρίσεις και καλούμε τις δυνάμεις να ενωθούμε ως μια γροθιά.
Το μνημονιακό μπλοκ τρίβει τα χέρια του, όταν βλέπει στον αντιμνημονιακό χώρο έριδες, φιλονικίες, άγονους ανταγωνισμούς, δεν παρέλειψε ο ίδιος να προσθέσει. Ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε πως αυτή, είναι κατάπτυστη, δεσμεύει την Ελλάδα, με μνημόνιο, με επιτροπεία, με άγρια λιτότητα μέχρι το 2060. Η απόφαση αυτή, τόνισε επίσης στη συνέχεια ο γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας, ελήφθη με πραξικοπηματικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες.
«Η κυβέρνηση δεν είχε καμιά εξουσιοδότηση, καμιά λαϊκή νομιμοποίηση, καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, να προχωρήσει σε τέτοιου είδους, πρωτοφανείς, αποικιακές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, για 50 χρόνια. Δεσμεύσεις που θα βασανίζουν όχι μόνο τώρα τον ελληνικό λαό, αλλά τα εγγόνια μας και δισέγγονά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τη στάση που θα κρατήσει η Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «εμείς θα ανατρέψουμε αυτού του είδους τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ερήμην του ελληνικού λαού και σε βάρος του, καταλύοντας κάθε ίχνος δημοκρατίας και ανεξαρτησίας στη χώρα», για να εξηγήσει:
«Συγκεκριμένα, ανέλαβε την υποχρέωση η κυβέρνηση, χωρίς να έχει δικαίωμα να το κάνει, να έχει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος μέχρι το 2022. Και από το 2022 μέχρι το 2060, ανέλαβε την υποχρέωση η κυβέρνηση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 2% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος. Καμία χώρα και ποτέ για τόσες δεκαετίες δεν έχει επιτύχει αυτές τις δημοσιονομικές επιδόσεις».
Αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, σημαίνουν επιτροπεία για να εφαρμόζεται, δηλαδή, νέο μνημόνιο και σημαίνουν άγρια λιτότητα για τον ελληνικό λαό για τις επόμενες δεκαετίες. Η χώρα με αυτές τις δεσμεύσεις δεν έχει καμία προοπτική. Ακόμα και το ΔΝΤ αποστασιοποιήθηκε θεωρώντας υπερβολικές αυτές τις απαιτήσεις του Eurogroup, για τα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα, ανέφερε ο γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας.
Για τη δόση, τόνισε, πως αυτή δεν δίνεται για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά δίνεται για να σωθούν οι πιστωτές. Το συμφέρον να δοθεί η δόση το είχαν οι πιστωτές, επισήμανε, ενώ αναφορά έκανε και στη Νέα Δημοκρατία. Συνευθύνη για αυτές τις τραγικές εξελίξεις, διευκρίνισε, έχει και η μνημονιακή αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία ιδιαίτερα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο μνημόνιοι από τα μνημόνια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.
Μιλώντας για λύση, είπε, ότι η εναλλακτική λύση που εμείς προτείνουμε είναι σαφής και είναι μια λύση ρεαλιστική και βιώσιμη και με προοπτική για τη χώρα. Αυτό που λέμε, εξήγησε, είναι ότι μπορούμε να καταργήσουμε, να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τη λιτότητα. Όλα αυτά δηλαδή που πνίγουν την οικονομία μας και λεηλατούν την κοινωνία μας. Και μπορούμε να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τη λιτότητα, περνώντας άμεσα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, φεύγοντας από την ευρωζώνη, τη γερμανική αυτή φυλακή, όπως ανέφερε, και προχωρώντας ταυτόχρονα στη διακοπή αποπληρωμής του χρέους για τη διαγραφή του, ή τουλάχιστον τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Είναι αδιανόητο οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έχουν πρόταση για το χρέος, τόνισε επίσης.
Η μετάβαση από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αποτελεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή και ότι είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, τα μνημόνια και τη λιτότητα και να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγικού μετασχηματισμού με κοινωνική δικαιοσύνη, κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ