Το δίκιο τους προσπαθούν να βρουν οι κάτοικοι του οικισμού Πανόραμα Μαλακώντα Ευβοίας, για να μπορέσουν να πιουν νερό. Σε μια ιστορία που κρατάει αρκετά χρόνια, οι κάτοικοι στέλνονται από τον Άννα στον Καϊάφα σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την υδροδότηση των οικιών τους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από την… παρελκυστική τακτική του δήμου κρύβεται εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο οικισμός δεν υδροδοτείται από το δίκτυο της Χαλκίδας, στο δήμο της οποίας ανήκει ο οικισμός και οι κάτοικοι πληρώνουν τέλη, αλλά από ένα ιδιωτικό δίκτυο το οποίο παρέχει νερό που, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις επίσημων κρατικών φορέων, είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
«Ακατάλληλο προς ανθρώπινη χρήση»
Εκπλήσσουν τα στοιχεία για το νερό που φέρνει στα σπίτια ο ιδιώτης πάροχος. Μετά από έρευνα για την υπόθεση κατόπιν εισαγγελικής εντολής, διαπιστώθηκε ότι στο φάκελο που κατέθεσε ο ιδιώτης πάροχος νερού στον δήμο Χαλκίδας δεν υπάρχουν άδεια για γεώτρηση, άδεια για χρήση νερού, πιστοποίηση για την ποιότητα του νερού και του δικτύου. Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ: διαπιστώθηκε περαιτέρω ότι το δίκτυό του δεν είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς παροχής νερού σε καταναλωτές.
Μάλιστα σε εξέταση μικροβιολογικού και φυσικοχημικού ελέγχου της ποιότητας του νερού από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο, έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς ανθρώπινη χρήση: βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα κολοβακτηριδίων, ενώ τα επίπεδα σιδήρου και μολύβδου ήταν επίσης ανώτερα των καθορισμένων.
Η υπηρεσία καλεί εγγράφως το δήμο Χαλκίδας να παρουσιάσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ποιότητα του νερού, και με «δεδομένη την ελλιπή προστασία της πηγής υδροληψίας, την αμφίβολη ποιότητα του σωλήνα μεταφοράς, την έλλειψη συστήματος απολύμανσης του νερού (μιας και ο ιδιώτης πάροχος δεν έχει κάνει χλωρίωση του νερού την τελευταία οκταετία) και την ποιότητα του νερού», να φροντίσει για την παροχή πόσιμου νερού με εμφιαλωμένο νερό και υδροφόρα μέχρι να αποκαταστήσει την ποιότητα του νερού.
Σε έλεγχο της ίδιας υπηρεσίας μετά από ένα μήνα στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι η παροχή νερού από τον ιδιώτη δεν είχε σταματήσει όπως είχε γίνει σύσταση με αποτέλεσμα να κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.
Ο ιδιώτης πάροχος έκανε αίτηση για την ύδρευση της περιοχής το 2015. Έκπληξη –ξανά- προκαλεί η πρώτη συνοπτική τεχνική έκθεση του δήμου Χαλκιδέων το 2015, με την οποία διαπιστώθηκαν ότι τα στοιχεία της αίτησης του ιδιώτη είναι πλήρη. Μικρή λεπτομέρεια: το είδος της άδειας για την οποία έκανε αίτηση ήταν για αγροτικές εργασίες! Επίσης, ο δήμος παραδέχεται ότι δεν διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος για την αδειοδότηση του έργου. Σε δεύτερο έλεγχο το 2018, ενώ αναφέρεται ότι διενεργήθηκε χημικός έλεγχος στο σημείο, δεν αναφέρονται αποτελέσματα που παρεκκλίνουν από τα νόμιμα όρια.
Σκοπός η λύση του προβλήματος
Σε επικοινωνία του Documento η δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, είπε ότι το πρόβλημα αυτό το κληρονόμησε ο δήμος και ότι σκοπός της είναι να λυθεί, αν και είναι δύσκολο τεχνικά. Αναγνώρισε ότι τα σπίτια «από άκρη σε άκρη του Δήμου» πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νερό, γι αυτό ο Δήμος έχει κάνει αίτηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την επέκταση του κεντρικού αγωγού παροχής ύδατος. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, αρκούμενη να πει ότι «μελετητικά, το έργο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες».
Επίσης, σε επικοινωνία του Documento, ο ιδιώτης πάροχος ισχυρίζεται ότι λειτουργεί νόμιμα, έχοντας καταθέσει πλήρη φάκελο στον Δήμο για το δίκτυο ύδρευσης στον οικισμό, ενώ αντικρούει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξήγαγε το Υγειονομικό στο νερό του οικισμού, αφού σύμφωνα με έλεγχο που διεξήγαγε για λογαριασμό του ιδιωτικό εργαστήριο, το νερό που παρέχει είναι πόσιμο. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου του Υγειονομικού, ούτε από ποιο σημείο πάρθηκε δείγμα από την γεώτρηση που υδροδοτεί τον οικισμό, η οποία λέει πως είναι εγγεγραμμένη στο ΕΜΣΥ.
Κάτοικοι σε απόγνωση, καταγγέλλουν αδιαφορία και διαφθορά
Οι αποκαλύψεις έγιναν μετά καταγγελίες κατοίκων, οι οποίοι μαζί με άλλες περίπου 40 οικογένειες της περιοχής έκαναν επανειλημμένα εκκλήσεις στους αρμόδιους φορείς, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας: από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τους υπεύθυνους πολιτικής Προστασίας, Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Χαλκίδας.
Έχουν επίσης απευθυνθεί και σε πολιτικούς παράγοντες (βουλευτές Ευβοίας και δημοτικούς συμβούλους όλων των κομμάτων του δήμου Χαλκίδας) καθώς και στους αρμόδιους στο δήμο για την υδροδότηση της περιοχής (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης [ΔΕΥΑ] και Γενικό Γραμματέα του δήμου).
Έχουν καταθέσει αλλεπάλληλες αιτήσεις για την ένταξή τους στο δίκτυο της Χαλκίδας του οποίου τα όρια απέχουν 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό τους. Ο δήμος προφασίζεται ότι ουδέποτε υπήρχε δίκτυο του στην περιοχή διότι «βρίσκεται στα όρια των συνόρων του δήμου Χαλκίδας και του δήμο Ερέτριας». Παράλληλα, ορισμένοι κάτοικοι υπέστησαν εκδικητική διακοπή παροχής ύδατος το καλοκαίρι από τον ιδιώτη, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα και πυρκαγιών, ενώ η διακοπή ισχύει μέχρι και τώρα. Ωστόσο, μετά από προσωρινή διαταγή μέτρα εναντίον του Δήμου Χαλκίδας, απέκτησαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, με την παροχή υδροφόρας, εν αναμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Με προσωπικό κόστος, ηθικό και υλικό, οι κάτοικοι απέκτησαν το ελάχιστο από αυτό που δικαιούνται…
Οι κάτοικοι λένε ότι ο Δήμος Χαλκίδας και η ΔΕΥΑ Χαλκίδας τους εμπαίζουν και τους απαξιώνουν, δηλώνοντας αναρμόδιοι για το θέμα, αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια.
Επίσης, πολύ συζήτηση γίνεται για το ότι η σύζυγος του ιδιώτη που εμπορεύεται το νερό εκλέγεται επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά, ενώ η κόρη του διορίστηκε πρόσφατα στον Δήμο.