Σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ακροδεξιές κραυγές από Μελόνι — Ορμπάν

Σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ακροδεξιές κραυγές από Μελόνι — Ορμπάν

Οι αλλαγές στα πόστα απηχούν το νέο ψυχροπολεμικό στάτους. Ακροδεξιές κραυγές από Μελόνι — Ορμπάν

Περίοδο αναδιοργάνωσης, με αφορμή και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έφεραν σημαντικές ανακατατάξεις στις ισορροπίες εντός της ΕΕ (κυρίως του Eυρωκοινοβουλίου), περνάει το ευρωπαϊκό και… δυτικό μπλοκ (βλέπε ΝΑΤΟ), με αλλαγές προσώπων… πλην της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η βαθιά απογοήτευση και η οργή από τις φιλελεύθερες πολιτικές που διαπερνούν την ήπειρο και εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές με το φούσκωμα των ποσοστών της ακροδεξιάς βρίσκουν πλέον ρίζωμα και μες στα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η στρατηγική για το ξεπέρασμα των εσωτερικών προβλημάτων της Ενωσης είναι η «επένδυση» σε μία ακόμη πιο… γεωπολιτική Ευρώπη. Αυτά καταδεικνύονται από τις εξελίξεις σχετικά με την επιλογή των προτεινόμενων προσώπων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, αλλά και από την επιλογή του Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η μόνη που κατάφερε να επιβιώσει

Το γεγονός ότι η Φον ντερ Λάιεν επιβίωσε της διαδικασίας και είναι η μοναδική υποψήφια για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία στη σύνοδο για τον Αντόνιο Κόστα στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για την Κάγια Κάλας στη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ισα ίσα, οι έντονες ρητορικές αντιδράσεις από την πλευρά της ενισχυμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακροδεξιάς την εβδομάδα που μας πέρασε διά στόματος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αλλά και του Ούγγρου ομολόγου της Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στις προτάσεις των μεγάλων «πολιτικών οικογενειών» της Ευρώπης (ήτοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελεύθερων) αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η συμφωνία για να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας επιτεύχθηκε επειδή στη διαδικασία δεν απαιτούνταν ομοφωνία αλλά σχετική πλειοψηφία. Παρά ταύτα η ιστορία κατέγραψε πως η Μελόνι στη σχετική διαδικασία επέλεξε να απέχει όσον αφορά την έγκριση της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε τις υποψηφιότητες Κόστα και Κάλας. Αντίθετα ο Ορμπάν ψήφισε κατά της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν, απείχε για την Κάλας και ψήφισε υπέρ του Κόστα. Μετά την ψηφοφορία η Μελόνι ανάρτησε: «Αποφάσισα να μην υποστηρίξω τις προτάσεις επειδή σέβομαι τους πολίτες και τα μηνύματα που έστειλαν στις εκλογές. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να έχει επιτέλους η Ιταλία το βάρος που αξίζει να έχει στην Ευρώπη». Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις

Παρότι η Μελόνι «έλουσε» τους υπόλοιπους ηγέτες με επίθετα και χαρακτηρισμούς υποστηρίζοντας ότι αδιαφορούν στην ουσία για τη δημοκρατία και τους Ευρωπαίους πολίτες, ήρθε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας και εν αναμονή γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε να σχολιάσει ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός ψήφισε «με αξιοπρεπή και μετρημένο τρόπο». Προφανώς οι δηλώσεις αυτές του Ρούτε έγιναν ατύπως από το νέο του πόστο, από το οποίο μαζί με την (σφοδρή επικριτή του Πούτιν και της Ρωσίας) Κάγια Κάλας που θα αντικαταστήσει τον Ζοζέπ Μπορέλ (αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο) το επόμενο διάστημα θα μπορούν να επικεντρωθούν στη… διαχείριση της αντιρωσικής εκστρατείας, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, στην πιθανή «άλωση της Βαστίλλης» από τη λεπενική ακροδεξιά και στις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή έπειτα από όσα γίνονται στη Γάζα.

Από τις τελευταίες πάντως εξελίξεις και στο πεδίο του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο ότι τόσο από την πλευρά της βορειοατλαντικής συμμαχίας όσο και από αυτήν της ΕΕ γίνεται προσπάθεια καλύτερου… συντονισμού εν αναμονή του φθινοπώρου.

Διαβάστε επίσης:

Διαγράφεται ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ μετά τον σάλο

Λευτέρης Αυγενάκης: Το άγνωστο περιστατικό σε βάρος γυναίκας που διαφώνησε μαζί του – Τι είχε συμβεί

Έπρεπε να συλληφθεί ο Αυγενάκης για τη χειροδικία στο αεροδρόμιο; Η παλιά διάταξη Δένδια που του… «δένει τα χέρια»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ομοβροντία» από την αντιπολίτευση – Όλα τα κόμματα ζητούν τη διαγραφή του

Όταν ο «αψύς» Αυγενάκης με το βαρύ χέρι συνομιλούσε με ποινικούς που ζητούσαν να… «γαμ*** τον Βαξεβάνη»

Πρόεδρος ΟΣΕΥΠΕ: Υπάρχουν και άλλα βίντεο με τον Αυγενάκη – Να ανοίξουν όλες οι κάμερες (Video)

«Βράζει» το Twitter με Αυγενάκη: «Δικαιολογίες μαθητή που ξέχασε το τετράδιο»

Κασσελάκης για Αυγενάκη: Καμία ανοχή – Ο Μητσοτάκης οφείλει να διαγράψει τον τραμπούκο βουλευτή από την ΚΟ

 

 

Documento Newsletter