Με παρελκυστικές πρακτικές βασισμένες σε προσχήματα και όψιμες ανησυχίες η αξιωματική αντιπολίτευση από κοινού με τη ΔΗΣΥ προσπαθούν να εγκλωβίσουν την Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία προκειμένου -σύμφωνα με τις καταγγελίες του εισηγητή της πλειοψηφίας- να μην εκδοθεί πόρισμα.
Παράδοξο δε ότι η ΝΔ εξέφραζε ενστάσεις όποτε αποφασιζόταν η παράταση των εργασιών της Επιτροπής λόγω μεγάλου φόρτου!
Με βάση την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης θα έπρεπε να τεθούν επί τάπητος τα προσχέδια πορισμάτων κάθε παράταξης αναφορικά με τις τρεις κύριες θεματικές με τις οποίες καταπιάστηκε η Εξεταστική Επιτροπή: «Ερρίκος Ντυνάν», ΚΕΕΛΠΝΟ και φάρμακο.
Αντί αυτού, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προσήλθαν στη διαδικασία προβάλλοντας αιτήματα για να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα του φαρμάκου μέσω καταθέσεων κι άλλων μαρτύρων, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να αντιτείνει πως για τα σκάνδαλα στο χώρο του φαρμάκου διεξάγεται εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα από τη Δικαιοσύνη με προμετωπίδα το Novartis – Gate.
«Όσοι προτείνουν να παραταθούν οι εργασίες της Επιτροπής, δεν θέλουν πόρισμα» ξεκαθάρισε ο κ. Λάππας και ρώτησε ευθέως τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Πού είναι τα προσχέδιά σας; Υπήρχαν 20.000 έγγραφα, τα πήρατε;». Διευκρίνισε δε ότι το προσχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμο.
«Με το να μην βγάλουμε ποτέ πόρισμα είναι σαν να ξεχάσαμε την εντολή του λαού και της Βουλής» υποστήριξε και πρότεινε να οριστικοποιηθεί από αυτή τη συνεδρίαση πως οι εργασίες της Επιτροπής θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του έτερου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για… κατενάτσιο. «Η σκόπιμη καθυστέρηση τιμωρείται πλέον και στο ποδόσφαιρο» σχολίασε δηκτικά.
Σιγοντάρει η ΔΗΣΥ
Η μόνη εκκρεμότητα που είχε μείνει πριν η Βουλή εισέλθει σε καθεστώς θερινών τμημάτων ήταν η πρόταση της κ. Χριστοφιλοπούλου να κληθεί στην Επιτροπή για να καταθέσει ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης. Επ’ αυτού, ο κ. Λάππας σημείωσε πως αν το αίτημα γίνει πράξη και προκύψουν αναφορές για άλλα πολιτικά πρόσωπα, τότε θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος κλήσεων όλων των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν με το χώρο του φαρμάκου, με το έργο της Επιτροπής να μην προλαβαίνει να τελεσφορήσει.
Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ άλλαξε άρδην τη θέση της και αιτήθηκε όχι μόνο την κλήση του κ. Λιντζέρη αλλά και όλων διετέλεσαν πρόεδροι του ΕΟΦ και υπουργοί Υγείας. Εντύπωση προκάλεσε δε και το αίτημα της κας Χριστοφιλοπούλου να κληθεί προς κατάθεση η νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Γελοιότητα η πραγματογνωμοσύνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ»
Την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πόρισμα των τριών ορκωτών ελεγκτών που εντόπισαν «τρύπα» 89 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ διατύπωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αποκαλώντας το «γελοιότητα». Ισχυρίστηκε δε πως στο πόρισμα δεν αναγράφεται η λέξη «έλλειμμα», αλλά η φράση «λογιστική διαφορά».
Νωρίτερα, κατά το άνοιγμα της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, παρέθεσε εν τάχει το περιεχόμενο του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών που εντόπισαν ταμειακό έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως οι δύο εμπειρογνώμονες επιχείρησαν την συναγωγή συμπερασμάτων, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την «αταξία στα στοιχεία και τους ισολογισμούς» του Κέντρου.
«Εμφανίζονταν λογιστικά διαθέσιμα ποσά που δεν υπήρχαν στα τραπεζικά διαθέσιμα. Περίπου 89 εκατομμύρια η πορεία των οποίων δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ζήτησαν εξηγήσεις οι ορκωτοί αλλά δεν πήραν απαντήσεις» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το πόρισμα θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ώστε να εντοπιστεί η πορεία του χρήματος.
Εν τέλει, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απόφαση να κληθούν να καταθέσουν οι τρεις ορκωτοί ελεγκτές που εξέδωσαν το πόρισμα για το έλλειμμα των 89 εκατ. ευρώ και έπειτα, τελευταίος -κατά πάσα πιθανότητα- μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή θα είναι ο κ. Λιντζέρης.