ΣΔΟΕ: Η παράνομη καταστροφή εγγράφων και η επιλεκτική «τύφλωση» της Δικαιοσύνης

Αναπάντητα ερωτήματα τα οποία αφορούν όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και στη Δικαιοσύνη εγείρουν οι αποκαλύψεις του Documento σχετικά με την παράνομη καταστροφή εκατοντάδων πορισμάτων του ΣΔΟΕ.

Δύο και πλέον εβδομάδες μετά το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Documento, στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα, μη θέλοντας στην ουσία να μπει βαθιά το «μαχαίρι» στο κόκκαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, δόθηκε εντολή για πειθαρχική έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εντούτοις καμία ενέργεια δεν έγινε προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση από την Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Κατέστρεψαν παράνομα εκατοντάδες πορίσματα του ΣΔΟΕ

Ούτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου, που είναι ενήμερο μέσω επιστολής αλλά ούτε και από τις εισαγγελικές αρχές που θα μπορούσαν να παρέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Όπως είχε αποκαλύψει το documentontews.gr, η καταστροφή των εγγράφων είχε πραγματοποιηθεί με προφορική εντολή του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλία Κωνσταντέα δίχως να έχει συνταχθεί καν το απαραίτητο υπηρεσιακό πρωτόκολλο καταστροφής και να έχει τηρηθεί η τυπική διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πρόκειται για πορίσματα σχετικά με υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής της περιόδου 2019 – 2023 που δεν έχουν παραγραφεί και έχουν απασχολήσει ή συνεχίζουν να απασχολούν ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις αρμόδιες ΔΟΥ. Όπως είναι για παράδειγμα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα ή αφορούν σε επιχορηγήσεις σε ξενοδοχεία αλλά και περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι υπάλληλοι που ανέλαβαν το έργο της καταστροφής φέρονται να κράτησαν ελάχιστα από τα δεκάδες πορίσματα που τηρούνταν στο αρχείο της υπηρεσίας, όπως για υποθέσεις ελέγχων σε βενζινάδικα και σε γνωστή επιχείρηση υποδημάτων.

Η καταστροφή υπηρεσιακών εγγράφων δεν είναι μια πράξη που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος. Απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ορίζεται με σαφήνεια από τη σχετική νομοθεσία. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που χρίζει διερεύνησης είναι εάν οι εμπλεκόμενοι στην καταστροφή εγγράφων υπάλληλοι έχουν διαπράξει τυχόν ποινικά αδικήματα. Κάτι που μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να διερευνήσει, αλλά μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ετικέτες