ΣΔΙΤ στην ΕΥΔΑΠ: Aπολύσεις σήμερα, αυξήσεις στο νερό μεθαύριο

Πριν πάρει τέλος η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση του ελέγχου της διοίκησης των ΕΛΠΕ στην πλευρά Λάτση, μια νέα σύγκρουση ανάμεσα την κυβέρνηση και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κορυφώνεται, λόγω του σχεδιασμού της ΝΔ να δώσει σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ, με τρόπο που θα αυξήσει το κόστος της ύδρευσης για τα νοικοκυριά και θα φέρει απολύσεις για 200 εργαζομένους.

Η επιχειρούμενη ανάθεση της διαχείρισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ στις 15 Ιανουαρίου. Απαντώντας μάλιστα τότε στις αντιδράσεις του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν δει στο συγκεκριμένο σχεδιασμό της ΝΔ μια προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης είχε υποστηρίξει ότι το «συγκεκριμένο έργο δεν αφορά ιδιωτικοποίηση», αλλά ΣΔΙΤ που οδηγεί σε μείωση του κόστους της διαχείρισης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ και άρα κάνει οικονομία, γλυτώνοντας για τους φορολογούμενους άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.

Να όμως που η σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος που έφερε προ υπογραφή στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ η διοίκηση Σαχίνη την περασμένη εβδομάδα υποδεικνύει πως η καχύποπτη αντιπολίτευση είχε δίκιο καθώς προβλέπει:

• Πρώτον, ότι η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να πληρώνει για το ακατέργαστο νερό που θα της δίνει το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων μεγάλα ποσά, με κίνδυνο να καταστεί προβληματική ή εναλλακτικά να υποχρεωθεί να αυξήσει πολύ τις χρεώσεις για το νερό που στέλνει στα νοικοκυριά, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα εισπράττει αυτά τα λεφτά για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ, τάχα για λόγους οικονομίας.

• Δεύτερον, ότι για να πάρει τη δουλειά ο ιδιώτης πρέπει να απολυθούν 200 εργαζόμενοι στην Υδροληψία, προσωπικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικές ειδικότητες που θα μείνει επί ξύλου κρεμάμενο.

Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις του συνόλου των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΕΥΔΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΚΕ, καθώς και των δύο ξεχωριστών Ομοσπονδιών Εργαζομένων της διασπασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ.

Ετικέτες