Σβίγκου: Σαφή και αποφασιστικά τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία

Σβίγκου: Σαφή και αποφασιστικά τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία

«Είναι από τις πλέον καθαρές τοποθετήσεις των τελευταίων χρόνων» είπε η κ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στον ρ/σ «24/7», ενώ χαρακτήρισε ως επίσης σημαντικές τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, «που δίνει κι ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ένα, θα λέγαμε, χρονοδιάγραμμα “συμμόρφωσης” στην τουρκική πλευρά».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, θα δούμε από το ποιες θα είναι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς την επόμενη περίοδο, κατά πόσο εννοεί αυτή την προσέγγιση με την ΕΕ. Δηλαδή, θα δούμε πώς σε μια σειρά μετώπων που έχει ανοίξει με την ΕΕ, πώς θα προσπαθήσει και ο ίδιος ο Ερντογάν να τα κλείσει» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι από τις χθεσινές δηλώσεις του φαίνεται ότι συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την «εθνική συνεννόηση», είπε ότι «πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν στα αυτονόητα και τουλάχιστον στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να έχουν μια ενιαία φωνή».

«Η εθνική συνεννόηση νομίζω ότι είναι ζητούμενο και θεωρώ ότι θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν στα αυτονόητα και τουλάχιστον στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να έχουν μια ενιαία φωνή. Γιατί θεωρώ ότι και οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να βλέπουν πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς σκοπούς τα εθνικά θέματα, όπως το έχει επιχειρήσει με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και όπως συνεχίζει να το κάνει και σήμερα -είδα και την πρωινή ανακοίνωσή της σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου στη Βάρνα. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα εθνική στρατηγική. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο σ’ αυτή την περίοδο. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση με τον καλύτερο τρόπο υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και ακολουθεί μια εθνική πολιτική η οποία βασίζεται τόσο στην ψυχραιμία και στους χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας όμως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και θεωρώ ότι και η αξιοποίηση των συμμαχιών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα αποδώσουν καρπούς και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και ακολουθεί μια εθνική πολιτική, η οποία βασίζεται στην ψυχραιμία και στους χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας όμως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συμμαχιών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα αποδώσει καρπούς και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Απέδωσε, δε, τα όσα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όχι σε λάθος στην ελληνική εθνική στρατηγική, αλλά «στα αδιέξοδα της Τουρκίας, από τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο ο ίδιος ο Ερντογάν, οπότε δεν είναι οι αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, οι οποίες οδηγούν σ’ αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Αντίθετα, είπε, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση -και θεωρώ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αξιοποιώντας συμμαχίες με πολύ σημαντικές χώρες στην περιοχή- θεωρώ ότι στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο πνεύμα πρέπει να κινηθεί και την επόμενη περίοδο.

Ο δρόμος που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος

Κάνοντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στα εθνικά θέματα, η κ. Σβίγκου είπε, ότι πριν από το περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, από τις προηγούμενες βδομάδες, όταν είχαμε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, η πρώτη αντίδραση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξηθεί οι τουρκικές παραβιάσεις.

«Υπάρχει τόση απόσταση από την πραγματικότητα και από αυτά που βλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι αναλυτές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε σχέση με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που όντως είναι δύσκολη η συνεννόηση, αλλά επειδή δεν υπάρχει διάθεση» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι και ο κ. Μητσοτάκης θα αντιληφθεί ότι αυτός ο δρόμος που ακολουθεί στα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνος και δεν ωφελεί ούτε το ίδιο του το κόμμα».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι άνθρωποι κοντά στον κ. Μητσοτάκη που έχουν χειριστεί και τα εθνικά θέματα, θα τον συνετίσουν σε μια πιο ψύχραιμη στάση.

Ονοματολογικό

Αναφορικά με το ονοματολογικό, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να λύσει ζητήματα τα οποία έχουν χρονίσει και με ευθύνη των προηγούμενων ηγεσιών στη FYROM, αλλά και με ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων» και τόνισε: «Υπάρχει το ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, όπως το έχουμε ονομάσει, και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να βρεθεί λύση, αρκεί βέβαια και η πλευρά της FYROM να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς σε ζητήματα τα οποία έχουμε θέσει».

Για τη θέση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχολίασε:«θα δούμε ποια θα είναι η τελική του στάση εφ’ όσον έρθει η συμφωνία για την ονομασία της FYROM στη Βουλή».

Υπόθεση Novartis: Ο μόνος χειρισμός που θα ικανοποιούσε τη ΝΔ είναι η συγκάλυψη

Ερωτηθείσα για την υπόθεση Novartis και τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης, η κ. Σβίγκου απάντησε: «Ο μόνος χειρισμός στην υπόθεση Novartis που θα ικανοποιούσε τη ΝΔ και τον κ. Γεωργιάδη θα ήταν αυτός της συγκάλυψης».

Όπως είπε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με προσήλωση στο Σύνταγμα, στους νόμους και στον κανονισμό της Βουλής, συγκρότησε την Επιτροπή, της οποίας αναμένεται το πόρισμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ηγετικά στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής, «θέλουν με κάθε τρόπο και να εκβιάσουν και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και τους μάρτυρες, αλλά και να αποκαλούν σκευωρία ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων».

«Καλό θα ήταν» είπε, ολοκληρώνοντας για το θέμα αυτό, «όλα τα πολιτικά κόμματα να ταχθούν στην πλευρά της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, γιατί δεν μπορεί αιωνίως αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα να δίνει την εντύπωση ότι θέλει να συντηρήσει ένα καθεστώς ασυλίας και αδιαφάνειας».

Νομοσχέδιο για τα ζώα

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ζώα, είπε πως η κυβέρνηση, «όταν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις, τροποποιήσεις, αλλαγές, δεν διστάζει να το κάνει».

«Ακούμε τους ενδιαφερόμενους σε κάθε νομοσχέδιο και έτσι δεν έχουμε μια κλειστή διαδικασία» κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «24/7» (Στ. Τζανάκης – Γ. Μελιγγώνης):

  • Θέλετε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση; Τι καταλάβατε εσείς από τις κοινές δηλώσεις Γιούνκερ – Τουσκ – Ερντογάν;

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι τα αποτελέσματα της συνόδου μπορούν να αποτιμηθούν μόνο θετικά. Τα μηνύματα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα ήταν σαφή και αποφασιστικά, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα για οποιαδήποτε παρερμηνεία από την τουρκική πλευρά. Το πιο σημαντικό στοιχείο θα έλεγα ότι είναι η καθαρή τοποθέτηση ότι η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Θα έλεγα ότι είναι από τις πλέον καθαρές τοποθετήσεις των τελευταίων χρόνων. Ενώ επίσης ως σημαντικές πρέπει να αξιολογηθούν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, που δίνει κι ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ένα, θα λέγαμε, χρονοδιάγραμμα «συμμόρφωσης» στην τουρκική πλευρά. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο Ερντογάν εξέφρασε τη βούλησή του και την επιδίωξη για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., έχουμε ένα αποτέλεσμα που μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί.

  • Μια που λέμε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., πιστεύετε ότι πλέον λειτουργεί ως κίνητρο αυτό για την Τουρκία ή πρόκειται για μια παγωμένη ή ακόμα και ματαιωμένη διαδικασία όπου η μεν Ευρώπη την επικαλείται για να δείχνει ότι έχει ένα χαρτί απέναντι στην Άγκυρα, η δε Άγκυρα συνεχίζει να λέει σε θεωρητικό επίπεδο ότι, ναι, θάθελα να μπω στην Ευρώπη, αλλά δεν το εννοεί επί της ουσίας

Από τις χθεσινές δηλώσεις φαίνεται ότι συνεχίζει να το επιδιώκει. Και ήταν και αρκετά μετρημένες και οι αντιδράσεις του Ερντογάν στις επικρίσεις της Ε.Ε. σε μια σειρά ζητημάτων κι όχι μόνο ως προς τα ελληνοτουρκικά. Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα, αντιμετωπίζει πλέον και θέματα στο οικονομικό επίπεδο, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και άλλα στοιχεία της τουρκικής οικονομίας που δεν είναι καθόλου ευνοϊκά.. Οπότε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, ιδιαίτερα το θέμα της τελωνειακής ένωσης είναι κάτι το οποίο εξακολουθεί να είναι στα συμφέροντα της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα δούμε από το ποιες θα είναι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς την επόμενη περίοδο κατά πόσο εννοεί αυτή την προσέγγιση με την Ε.Ε. Δηλαδή θα δούμε πώς σε μια σειρά μετώπων που έχει ανοίξει με την Ε.Ε., πώς θα προσπαθήσει και ο ίδιος ο Ερντογάν να τα κλείσει.

  • Εντάξει.. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ιδιαίτερα αντιφατικές κινήσεις από την πλευρά του Ερντογάν σε σχέση με την, όπως έχει καταλήξει, «ενταξιακή πορεία» της Τουρκίας στην Ε.Ε… Αυτό που είναι βέβαιο, αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι η τουρκική επιθετικότητα η οποία είναι συνεχώς εντεινόμενη τον τελευταίο καιρό.. όσο κι αν τα πάντα το τελευταίο διάστημα έχουν επισκιαστεί από την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στη βάση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία μπορούμε να εικάσουμε, χωρίς πολλά περιθώρια να κάνουμε λάθος, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει,, έχουν πληθύνει οι φωνές από σχεδόν το σύνολο της πολιτικής σκηνής εδώ στην Ελλάδα για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Βλέπετε ότι το πολιτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μας δίνει τα εργαλεία για να υπάρξει μια νέα εθνική συνεννόηση απέναντι στην Τουρκία;..

Η εθνική συνεννόηση νομίζω ότι είναι ζητούμενο και θεωρώ ότι θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν στα αυτονόητα και τουλάχιστον στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να έχουν μια ενιαία φωνή. Γιατί θεωρώ ότι και οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να βλέπουν πολιτικά κόμματα, και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς σκοπούς τα εθνικά θέματα, όπως το έχει επιχειρήσει με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και όπως συνεχίζει να το κάνει και σήμερα –είδα και την πρωινή ανακοίνωσή της σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου στη Βάρνα. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα εθνική στρατηγική. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο σ’ αυτή την περίοδο. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση με τον καλύτερο τρόπο υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και ακολουθεί μια εθνική πολιτική η οποία βασίζεται τόσο στην ψυχραιμία και στους χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας όμως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, Και θεωρώ ότι και η αξιοποίηση των συμμαχιών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα αποδώσουν καρπούς και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

  • Λέτε ότι δεν χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική. Όμως όταν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα δεδομένα…

… Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

  • Ναι, ναι… Με δεδομένο λοιπόν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί το λέτε αυτό;…

Το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή αυτά τα οποία συμβαίνουν ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν απορρέουν από ένα λάθος στην ελληνική εθνική στρατηγική. Απορρέουν από τα αδιέξοδα της Τουρκίας, από τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο ο ίδιος ο Ερντογάν, οπότε δεν είναι οι αδυναμίες της ελληνικής πλευράς οι οποίες οδηγούν σ’ αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Αντίθετα, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση –και θεωρώ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αξιοποιώντας συμμαχίες με πολύ σημαντικές χώρες στην περιοχή- θεωρώ ότι στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο πνεύμα πρέπει να κινηθεί και την επόμενη περίοδο.

  • Υποθέτω ότι ο Γιώργος Μελιγγώνης αναφερόταν σε προτάσεις όπως αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος ζήτησε τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μια πρόταση που την συζήτησε μάλιστα επί δίωρο με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, εάν υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που στη δεδομένη συγκυρία είναι νομίζω τουλάχιστον δύσκολο να συζητήσει, όπως ο πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ενδεχομένως ακόμα και ο Κώστας Σημίτης. Δηλαδή θέλω να πω ότι το πολιτικό κλίμα πολλές φορές, η συγκυρία η πολιτική αν θέλετε, επηρεάζει ακόμα και τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης και συμφωνίας πάνω σε μια εθνική γραμμή..

Θεωρώ ότι δεν αποτελούν εμπόδιο οι πολιτικές διαφορές για να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συνεννοηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα, αρκεί να υπάρχει διάθεση να γίνει αυτό. Γιατί, πριν από το περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, από τις προηγούμενες βδομάδες, όταν είχαμε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όταν η πρώτη αντίδραση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυξηθεί οι τουρκικές παραβιάσεις, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει τόση απόσταση από την πραγματικότητα και από αυτά που βλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι αναλυτές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε σχέση με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που όντως είναι δύσκολη η συνεννόηση, αλλά επειδή δεν υπάρχει διάθεση. Και δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι και ο κ. Μητσοτάκης θα αντιληφθεί ότι αυτός ο δρόμος που ακολουθεί στα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνος και δεν ωφελεί ούτε το ίδιο του το κόμμα. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι κοντά στον κ. Μητσοτάκη που έχουν χειριστεί και τα εθνικά θέματα και θα τον συνετίσουν σε μια πιο ψύχραιμη στάση. Σ’ αυτό να συμφωνήσουμε. Όπως επίσης πρέπει να δούμε όντως και την πρόταση του κ. Θεοδωράκη και θα συζητηθεί όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός.

  • Όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά προφανώς και ισχύουν την άποψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση, ότι είναι καλό να κλείνουν άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, σε σχέση τουλάχιστον με τα ελληνοτουρκικά, όπως π.χ….

Και να επικεντρωθούμε στα πιο…

  • Ακριβώς… Αυτό λοιπόν πώς συμβαδίζει με σημερινές δηλώσεις του κ. Καμμένου, που είπε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι θα προσπαθήσομε με κάθε τρόπο να εμποδίσουμε τη χρήση του όρου Μακεδονία στη νέα ονομασία, αν υπάρξει, της γειτονικής μας χώρας;

Είναι γνωστή η θέση του κ. Καμμένου. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική του στάση εφ’ όσον έρθει η συμφωνία για την ονομασία της FYROM στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση έχετε δίκιο όταν αναφέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει εδώ για να λύσει ζητήματα, ζητήματα τα οποία ήταν χρόνια και τα οποία μας έχουν κοστίσει σε πολλά επίπεδα. Για να μπορεί η Ελλάδα να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, θα πρέπει να λύσει ζητήματα τα οποία έχουν χρονίσει, και με ευθύνη των προηγούμενων ηγεσιών στη FYROM αλλά και με ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων. Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, συνεχίζουν. Υπάρχει το ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, όπως το έχουμε ονομάσει, και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να βρεθεί λύση, αρκεί βέβαια και η πλευρά της FYROM να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς σε ζητήματα τα οποία έχουμε θέσει.

  • Για να μην λέμε μόνο τι λέγεται στον ΑΝΤΕΝΝΑ, να πούμε και τι λέγεται στο ραδιόφωνο 24/7.. Ο Βασίλης Σκουρής και η Αγγελική Σπανού είχαν το πρωί εδώ τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. τον Α. Γεωργιάδη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ –και τον τσιτάρω κανονικά- είπε ότι θα κάνουμε όσες προκαταρκτικές επιτροπές χρειαστεί, μετά τις εκλογές εννοείται, και εννοείται επίσης προκαταρκτικές επιτροπές εις βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα πεδίο γεμάτο νάρκες στην πολιτική μας σκηνή, το κλίμα είναι ήδη αρκετά τεταμένο λόγω της προκαταρκτικής για τη Νοβάρτις.. Μήπως τελικά ο χειρισμός, έτσι όπως έγινε, μήπως δηλαδή η σύσταση η ίδια της προκαταρκτικές επιτροπής, η οποία πρέπει να συνεδριάζει κιόλας αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν ένα βήμα παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν; Μήπως δηλαδή έπρεπε η Βουλή να γυρίσει κατευθείαν τη δικογραφία στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε και η έρευνα να συνεχιστεί και να μην επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις τύπου μια χώρα απέραντο δικαστήριο κι όλα τα σχετικά;…

Ο μόνος χειρισμός στην υπόθεση Novartis που θα ικανοποιούσε τη Ν.Δ. και τον κ. Γεωργιάδη θα ήταν αυτός της συγκάλυψης. Αυτό που έκανε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με προσήλωση στο Σύνταγμα, στους νόμους και στον κανονισμό της Βουλής, ήταν να συγκροτήσει αυτή την Επιτροπή, της οποίας περιμένουμε την επόμενη περίοδο το πόρισμά της.

Από εκεί και πέρα είδαμε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ηγετικά στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής να θέλουν με κάθε τρόπο και να εκβιάσουν και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη και τους μάρτυρες, αλλά και να αποκαλούν σκευωρία ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων. Πιστεύω ότι όλοι όσοι μας ακούνε και έχουν παρακολουθήσει την τελευταία περίοδο αυτή την υπόθεση, καταλαβαίνουν ποιοι θέλουν διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, διαφάνεια και απόδοση της δικαιοσύνης και ποιοι θέλουν τη συγκάλυψη.

Εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία. Και καλό θα ήταν όλα τα πολιτικά κόμματα να ταχθούν στην πλευρά της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, γιατί δεν μπορεί αιωνίως αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα να δίνει την εντύπωση ότι θέλει να συντηρήσει ένα καθεστώς ασυλίας και αδιαφάνειας.

  • Κα Σβίγκου, είχαμε επίσης εδώ το πρωί τον κ. Ρήγα, τον γραμματέα του κόμματός σας, ο οποίος είπε ότι και συζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση με τις φιλοζωικές για αλλαγές στο νομοσχέδιο σχετικά με τα ζώα, αλλά είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον, ότι ουσιαστικά τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση αυτό το νομοσχέδιο χωρίς να πολυπεράσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν δίνει μια εικόνα κυβέρνησης που, αν μη τι άλλο, υπάρχει ένα θέμα συντονισμού;

Το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαβούλευση. Και ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται τα νομοσχέδια στη διαβούλευση είναι προφανής, είναι για να συζητιούνται και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις πριν έρθει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή και ακολουθηθεί η επίσημη διαδικασία.

Εγώ αυτό που θα ήθελα να κρατήσω, πέρα από αυτά που λέει ο Πάνος Ρήγας και συμφωνώ μαζί του, είναι ότι στη συγκεκριμένη κυβέρνηση όταν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις – τροποποιήσεις – αλλαγές, δεν διστάζει να το κάνει. Πάντα σε διάλογο με τις οργανώσεις, με τους συλλόγους, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις φιλοζωικές, και αυτό δείχνει και ότι ακούμε τους ενδιαφερόμενους σε κάθε νομοσχέδιο και δεν έχουμε μια έτσι κλειστή διαδικασία. Αντίθετα, όταν λέμε ότι ένα νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνεται.

  • Εσείς, και ως προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθατε αντιμέτωποι, δηλαδή έφτασαν και στο γραφείο σας διαμαρτυρίες φιλοζωικών για διατάξεις του νομοσχεδίου;

Σαφέστατα και έχουν έρθει. Και έχουν γραφτεί και πολλά πράγματα και έχουν αναδειχθεί και δημοσιογραφικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που λέω είναι ότι εδώ είμαστε, θα τα συζητήσουμε όλα. Χθες διάβασα και μια ενημέρωση που έκανε η κυβέρνηση, γιατί καταλαβαίνετε τα νομοσχέδια τα φέρνει η κυβέρνηση, δεν τα φέρνει προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ…

  • Ε, βέβαια. Προφανώς.

..στη διαβούλευση, καταλαβαίνω και ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Documento Newsletter