Σβίγκου: Οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό βάζει η Συμφωνία των Πρεσπών

Σβίγκου: Οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό βάζει η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η ΝΔ φοβάται μια νέα κοινοβουλευτική ήττα και δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας», τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», ανέφερε σχετικά με τις αναταραχές στην κυβέρνηση ότι, «δεν πρέπει ούτε να προδικάζουμε, ούτε να προτρέχουμε. Ο κ. Καμμένος και στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί με την άρνησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τη στήριξή του στην κυβέρνηση για την εξάντληση της τετραετίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στο Κόκκινο 105,5:

Πρώτο, αυτονόητο μάλλον το ερώτημα, το τι θα γίνει με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αν οδεύουμε ολοταχώς προς ένα πολιτικό διαζύγιο…

Δεν πρέπει ούτε να προδικάζουμε, ούτε να προτρέχουμε. Ο κ. Καμμένος και στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί με την άρνησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τη στήριξή του στην κυβέρνηση για την εξάντληση της τετραετίας. Επίσης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνδράμει στα σχέδια της αντιπολίτευσης. Εγώ κρατάω αυτήν την τοποθέτηση. Προφανώς περιμένω τις επόμενες μέρες και μετά την Τετάρτη που έχει διαδικασία το δικό του κόμμα να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τον ίδιο.

Το μήνυμα όμως που δίνουμε εμείς μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ότι προχωράμε με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Το κυβερνητικό έργο δεν πρόκειται να διαταραχθεί, ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και το σύνολο του κυβερνητικού έργου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία, όλα αυτά συνιστούν μεγάλες πολιτικές και θεσμικές προκλήσεις για τη χώρα μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν. Κι επίσης πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς η δική μας βούληση, υπάρχουν και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις, ώστε να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και να βρεθούν οι 151 τουλάχιστον βουλευτές που θα τη στηρίξουν, αλλά υπάρχουν 151 βουλευτές και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία.

Καταλαβαίνω και το σέβομαι ότι σε σχέση με τους ΑΝ.ΕΛΛ. κρατάτε χαμηλούς τόνους, δεν θέλετε όπως είπατε να προδικάσετε εξελίξεις. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την ατζέντα και θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο μένει πολύ…

Η ατζέντα μπαίνει και από την ίδια την πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που βάζει την ατζέντα..

Βεβαίως ναι…

Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο κοινωνικό επίπεδο που αφορούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και στην αποτύπωση των θετικών οικονομικών στοιχείων στην καθημερινότητα των πολιτών που επιβάλλουν σε όλους μας την προσήλωση στην ολοκλήρωση των στόχων.

Αυτά είναι κατανοητά. Έρχομαι όμως στο αίτημα και στη θέση που εκφράζει η Ν.Δ., που σχολιάζει ότι, αν φύγουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δύο επιλογές, ή ψήφο εμπιστοσύνης να ζητήσουν από τη Βουλή ή να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τι κάνετε;..

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. εξακολουθώ να έχω την απορία για ποιο λόγο η ίδια η Ν.Δ. δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας από τη στιγμή που θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν πραγματικά το πιστεύει αυτό, τότε έχει κοινοβουλευτικούς τρόπους να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι της πλειοψηφίας. Εγώ καταλαβαίνω ότι μάλλον η Ν.Δ. φοβάται άλλη μία κοινοβουλευτική της ήττα μετά και την τελευταία πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει. Αντί να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, συνεχίζει μια εκλογολογία όπως κάνει από το 2016 και από τότε που εκλέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστρέφετε το γάντι που σας πετάει η Ν.Δ. Είναι σαφές αυτό. Θεωρείτε ότι έχει να φοβηθεί κάτι η Ν.Δ. και ζητά ακόμη και τώρα επιτακτικά εκλογές, όπως κάνει βεβαίως όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά υπάρχει ένας επιπλέον λόγος τώρα;…

Ο κ. Μητσοτάκης κατ’ αρχήν έχει αυτοεγκλωβιστεί στο αίτημα των εκλογών. Δηλαδή το λέει από το 2016, προφανώς δεν ήθελε κάποια στιγμή το ΄17 και το ΄18 να σταματήσει να το λέει γιατί με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος θα επιβεβαίωνε την πολιτική του ήττα, συνεχίζει να το λέει προφανώς και επειδή φοβάται τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis αλλά και επειδή δεν επιθυμεί η έξοδος από τα μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας να γίνουν περαιτέρω αντιληπτές στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι κάτι το οποίο τον ενοχλεί, όπως επίσης βλέπουμε ότι έχει μια φοβερή δυσκολία να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την επόμενη μέρα, βλέπουμε μια συνέχιση των ίδιων καταστροφολογικών σεναρίων σαν τίποτε να μην έχει αλλάξει, εμπλουτισμένα με διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια που τα είδαμε με την ψήφιση της μη περικοπής των συντάξεων.

Περιμένουμε βέβαια η ίδια η πραγματικότητα να του επιβάλλει την ατζέντα και να τοποθετηθεί και ο ίδιος για τα μείζονα θέματα. Όπως γνωρίζετε έρχεται και η κα Μέρκελ. Περιμένουμε να δούμε εκεί πώς ο ίδιος θα αντιμετωπίσει αυτή την επίσκεψη και αν θα συνεχίσει να λέει αυτά που έλεγε και τον προηγούμενο καιρό. Είδαμε και τη διάψευση της Κομισιόν σε όσα τρομολαγνικά και καταστροφολογικά και το προηγούμενο διάστημα έχει εκστομίσει η Ν.Δ. Περιμένουμε λοιπόν να προσγειωθούν και οι ίδιοι στην πραγματικότητα και αντί να φτιάχνουν τα ψηφοδέλτιά τους και να δηλώνουν ότι είναι σε προεκλογική ετοιμότητα και να γελάει ο κόσμος, να προσγειωθούν και να αντιληφθούν ότι η πολιτική δεν γίνεται ούτε με συνθήματα, ούτε με τη συνεχή επίκληση των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θεωρείτε ότι μένει ένα κλίμα πόλωσης.. το συζητάμε ποιος ευθύνεται γι αυτήν ή όχι, και μιας μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης. Μ’ αυτά τα δεδομένα εσείς πιστεύετε ότι αυτό δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα, δεν βάζει εμπόδια και στην κυβερνητική πλευρά για να περνάει με την ευκολία που θα ήθελε μια σειρά από σημαντικά μέτρα; Πώς θα προχωρήσει δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο μ’ ένα μοντέλο όπως συμβαίνει.. είναι διαδεδομένο θα πω στην Ευρώπη, ένα μοντέλο δεν υπάρχει η ανοχή.. Μπορεί να γίνει όμως αυτό στη χώρα μας;…

Από το 2015 και μετά η κυβέρνηση έχει σταθεί μόνη της σε πάρα πολλά ζητήματα. Σε άλλα, ευτυχώς, όπως σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα, μια σειρά προοδευτικών βουλευτών υπερψήφισε νομοθετήματα της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε. Η συμφωνία των Πρεσπών επιλύει το ζήτημα με έναν εθνικά επωφελή τρόπο, κινείται στην εθνική γραμμή την οποία έχουν υπηρετήσει τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια στις κυβερνήσεις τους, επιβάλλει να μην βλέπουν τα πράγματα μέσα από τις δικές τους μικροπολιτικές επιδιώξεις, αλλά να ενωθούν σε μια εθνική γραμμή. Αυτό ήταν το οποίο επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή που φέραμε τη συμφωνία των Πρεσπών και από την πρώτη στιγμή που τη συζητήσαμε και στη Βουλή και στις συναντήσεις που έκανε ο κ.Κοτζιάς. Παρόλα αυτά είδαμε αυτό να αντιμετωπίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα, από τη Ν.Δ. και από το Κίνημα Αλλαγής με όρους πόλωσης, όπως σωστά εντοπίσατε, ενώ πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα. Δεν επιλέγουμε εμείς την πόλωση. Εμείς επιλέγουμε σε όλα τα ζητήματα και τη συναίνεση και το διάλογο και προσπαθούμε ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα να υπάρχει μια κοινή γραμμή των πολιτικών δυνάμεων. Καταλαβαίνετε πάντως ότι δεν εξαρτάται πάντα από το δικό μας χέρι το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη έδωσε ένα μήνυμα και σταθερότητας και αποφασιστικότητας, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.

Ναι, αυτό έχει γίνει σαφές. Θεωρείτε ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει άμεσα, μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ ή μπορεί να περιμένει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα μέχρι και τον Μάρτιο;..

Μιλάτε για το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά υπήρχαν τότε πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τη Βουλή της FYROM και από εκεί και πέρα είναι η επιλογή του πρωθυπουργού πότε θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα της κύρωσης της συμφωνίας είναι κάτι το οποίο θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Σημασία έχει να κρατήσουμε το πολιτικό στοιχείο, γιατί και μετά και από τις τροπολογίες που έχουν περάσει στη Βουλή της FYROM βλέπουμε ότι δίνεται ένα οριστικό τέλος τόσο στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό της γειτονικής χώρας στο σύνταγμά της, αλλά βλέπουμε επίσης ότι καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα της ακροδεξιάς στη χώρα μας σχετικά με τη συμφωνία αυτή. Οπότε αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση, η οποία έρχεται να επιλύσει ένα ζήτημα δεκαετιών με τον πλέον επωφελή τρόπο τόσο για τη χώρα μας, όσο και συνολικά για τα Βαλκάνια.

Κλείνοντας θα ήθελα κι ένα σχόλιό σας για τη μεθαυριανή επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Αθήνα. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει όφελος από την παρουσία της;.. Κάποιοι λένε ότι έρχεται να πάρει, κάποιοι άλλοι ότι έρχεται να δώσει.. Τι μπορεί να ισχύει απ΄’ όλα αυτά;…

Πάντοτε, όταν ηγέτης μιας τόσο σημαντικής χώρας έρχεται στη χώρα μας με ενδιαφέρον αναμένουμε τις συζητήσεις. Όπως γνωρίζετε με όποιον κι αν συναντάται ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτό το οποίο προτάσσει είναι τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα μας. Αυτό θα γίνει και σ’ αυτή την περίπτωση. Πλέον με άλλον τρόπο αντιμετωπίζεται η χώρα μας τόσο στην Ε.Ε. όσο και διεθνώς. Έχει ανακτήσει τη γεωπολιτική της θέση ως χώρα και μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών βλέπουμε ότι επιλύει ζητήματα στα Βαλκάνια και ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας και συνανάπτυξης. Οπότε σ’ αυτό το πλαίσιο γίνονται οι συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του Έλληνα πρωθυπουργού. Οπότε μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να περιμένουμε και από αυτήν τη συνάντηση.

Ετικέτες

Documento Newsletter