Σβίγκου: Ιστορική συμφωνία, τα Βαλκάνια αλλάζουν σελίδα

Σβίγκου: Ιστορική συμφωνία, τα Βαλκάνια αλλάζουν σελίδα

«Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και για μία μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1.

Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική γραμμή, όπως διατυπώθηκε και το 2008, «την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης, τόσο από τον πατέρα του, όσο και από την αδελφή του που ήταν υπουργός Εξωτερικών» και πρόσθεσε ότι «σίγουρα τη γνωρίζει το κόμμα του, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, γιατί ήταν η εθνική γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Το ότι ο κ. Μητσοτάκης αυτήν τη στιγμή βρίσκει προσχήματα και αφορμές, δείχνει πόσο λίγος είναι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν δεν μπορεί να επικρατήσει στο ίδιο του το κόμμα» σημείωσε.

Επίσης, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει λύση στο ονοματολογικό, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει αναβαθμισμένο κύρος στα Βαλκάνια «και να μην αναλώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο στα βόρεια σύνορα, ενώ έχει πολύ σοβαρότερα ζητήματα να λύσει» συμπληρώνοντας πως «μπορεί να μην το θέλουν βουλευτές της ΝΔ ή μπορεί να μην το θέλει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Σαμαράς».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, χαρακτήρισε «απέλπιδια» την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη «να συσπειρώσει το κόμμα του, να τα βρει με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, δικαιώνοντας ιστορικά τον κ. Σαμαρά έναντι του πατέρα του, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» και επισήμανε: «Ας κάνει την πρόταση μομφής, καλοδεχούμενη και θα υποστεί ένα ακόμα πολιτικό Βατερλό, όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει στο Κοινοβούλιο». «Δεν έχει κάτι να φοβηθεί η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής και ειλικρινά θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να συσπειρώσει το δικό του κόμμα, ώστε να μην υπάρξει καμία φωνή μέσα στη ΝΔ που να αναγνωρίζει τα θετικά αυτής της συμφωνίας και να αναγνωρίζει ότι μπορούν να αλλάξουν σελίδα τα Βαλκάνια μέσα απ’ αυτήν τη συμφωνία» πρόσθεσε.

Επίσης, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έσπευσε να μιλήσει για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο να διαπραγματευτεί αυτήν τη συμφωνία, κάτι που δεν είχε τολμήσει να το πει το προηγούμενο διάστημα -το είπε τώρα που καταλήξαμε σε συμφωνία- γιατί τα εσωκομματικά του προβλήματα είναι τέτοια που τον καθιστούν πλήρως αναξιόπιστο».

Ακόμη, η κ. Σβίγκου χαρακτήρισε «πολύ βαριά» όσα είπε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: «Θα περίμενα, όταν ο αρχηγός ενός κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης, κάνει επίσκεψη, σήμερα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να περιμένει λίγο παραπάνω ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς για να κάνει ο ίδιος δήλωση, πιο επιθετική κιόλας, θέλοντας να δείξει ποιος πραγματικά είναι ο αρχηγός μέσα στη ΝΔ».

Όσο για τον κ. Καμμένο, είπε ότι είναι γνωστή η διαφωνία σχετικά με τη σύνθετη ονομασία, ωστόσο, «την κυβέρνηση την εκφράζει ο πρωθυπουργός, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες τις κάνει ο κ. Κοτζιάς». Υπενθύμισε ότι ’92, που «το ίδιο κόμμα, η ΝΔ είχε έρθει με δύο γραμμές τότε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «συγκυβερνούν με βάση συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά με βάση αυτούς τους άξονες». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία «θα έχει μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Όπως υποστήριξε η κ. Σβίγκου, η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, «ακόμα κι όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση και υπήρχε τότε μία εθνικιστική έξαρση και στην εδώ πλευρά και στην πλευρά της γειτονικής χώρας», ήταν η «σύνθετη ονομασία χωρίς αλυτρωτισμούς». «Παρά τις διαφωνίες και με το ΝΑΤΟ και με την τότε κυβερνητική πολιτική, θα δείτε με πόση σοβαρότητα και με πόση εθνική ευθύνη αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις τότε της κυβέρνησης Καραμανλή. Σε καμία περίπτωση δεν υπηρετήσαμε ούτε τον λαϊκισμό, ούτε τη δημαγωγία, ούτε τα ακροδεξιά αντανακλαστικά, όπως κάνει η ΝΔ» ανέφερε.

«Εμείς δεν πιεζόμαστε ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από ξένους παράγοντες για τη λύση», αλλά από την «αναγκαιότητα τα Βαλκάνια να γυρίσουν σελίδα, η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να υπάρξει μια νέα εποχή και για την εξωτερική μας πολιτική» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, για την κριτική από το ΚΚΕ «που λέει ότι επειδή θα μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε ενάντια στην αλλαγή της ονομασίας» η κ. Σβίγκου τόνισε: «Θεωρώ ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορεί οποιοσδήποτε να ασκήσει κριτική στο ΝΑΤΟ, μπορεί να ασκήσει στην κυβέρνηση κριτική για τη στρατηγική της αναφορικά με το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από μία διμερή συμφωνία, όταν τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έθεταν βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύνθετη ονομασία. Τώρα προσπαθούμε σε νέες βάσεις να θέσουμε τις σχέσεις μας μ’ αυτό το κράτος και βέβαια συνολικά να αλλάξουν πορεία και τα Βαλκάνια».

Ετικέτες

Documento Newsletter