Σβίγκου: Η ΝΔ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία του 2015 επειδή δεν έχει αφήγημα για το μέλλον

«Με το νομοσχέδιο για την Παιδεία επανέρχονται οι ακαδημαϊκοί κανόνες και η δημοκρατία στα ΑΕΙ, αναβαθμίζεται η λειτουργία και ο στρατηγικός τους ρόλος» ανέφερε, Ράνια Σβίγκου.

«Αυτό που θα έπρεπε σήμερα να συζητάμε είναι η απαλλαγή των ασθενέστερων οικονομικά φοιτητών από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που θα επιτρέψει σε χιλιάδες φοιτητές που δεν είχαν μέχρι πρότινος την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα να το κάνουν», πρόσθεσε, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου είπε πως «τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα που έξω από πολλά πανεπιστήμια γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, σε πολλά πανεπιστήμια υπάρχει μικροεκγληματικότητα» για να συμπληρώσει: «Δεν είναι η απουσία του ασύλου που τα δημιουργεί όλα αυτά» και «ποτέ, κανένα ακαδημαϊκό άσυλο, ούτε αυτό του 1982, ούτε αυτό που θέλουμε να επαναφέρουμε σήμερα, δεν είναι συμβατό με τα ναρκωτικά ή με άλλες πτυχές της εγκληματικότητας.

Αναφορικά με την τροπολογία, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, περί καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία αυτονόητα έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και από τα αρμόδια υπουργεία. «Ο εργαζόμενος, από εδώ και πέρα, θα μπορεί όταν δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του να θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, με απόλυση δηλαδή, και να διεκδικεί τη νόμιμη αποζημίωση» τόνισε. Η τροπολογία κινείται «στη σωστή κατεύθυνση και ειδικά μία στιγμή, όπου το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, που η εργοδοσία εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και την ανεργία, ώστε συνεχώς να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με χειρότερους όρους, ακόμα και όταν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν», πρόσθεσε. «Είναι μία ρύθμιση που έρχεται να βάλει σε τάξη τις εργασιακές σχέσεις. Η μάχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις σε κανονικότητα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πετύχαμε και στην τελευταία διαπραγμάτευση. Μετά το τέλος του προγράμματος επαναφέρονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που ήταν και πάγιο αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών δυνάμεων», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της διαπραγμάτευσης του 2015, η κ. Σβίσκου απάντησε: «Η ΝΔ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία αυτή στα μέτρα της. Ξεχνάει τους εκβιασμούς των δανειστών, ξεχνάει τη δική της στάση όταν τα στελέχη της έλεγαν “βγάλτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες” και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι ένα “όχι” στο δημοψήφισμα θα σημαίνει Grexit. Όλα αυτά, δηλαδή, τα οποία διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ξεχνάει όλα αυτά και προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία, ακριβώς επειδή δεν έχει ένα αφήγημα για το μέλλον και για όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στη χώρα για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τον κ. Βαρουφάκη» υπογράμμισε και εκτίμησε πως «οι λεγόμενες “αποκαλύψεις” του ουδόλως έχουν να κάνουν με την πολιτική».

«Για την περίοδο του ’15, η συζήτηση έχει γίνει και στη Βουλή δημόσια. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, στις 31 Ιουλίου του 2015, είχε απαντήσει και σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Γεννηματά για όσα και τότε έλεγε ο κ. Βαρουφάκης. Από εκεί και πέρα, έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβριο του ’15, με ειλικρίνεια φέραμε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία με τους δανειστές, διεκδικήσαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή και ο ελληνικός λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση και για να εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για το καλοκαίρι, αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι δεν έχει καθόλου να συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, υποστήριξε ότι πρόκειται για εργαλεία επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού, «όταν η αντιπολίτευση δεν έχει κάτι άλλο να πει». «Οι εξεταστικές που έχουμε προτείνει έχουν να κάνουν με τα εξοπλιστικά, με τα σκάνδαλα στην υγεία, όπου πολλές υποθέσεις βρίσκονται ήδη στη δικαιοσύνη, έχουν να κάνουν με τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα κόμματα, όπου και εκεί γνωρίζετε ποιες ήταν οι πρακτικές των προηγούμενων χρόνων και των διοικήσεων των τραπεζών» τόνισε.

«Όσες εξεταστικές έχουν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτόν τον λόγο έγιναν αποδεκτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν να κάνουν με πραγματικά γεγονότα, τα οποία έχρηζαν περισσότερης διερεύνησης από τα όργανα της Βουλής. Εμείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις εξεταστικές με όρους που ευτελίζουν την ίδια τη σημασία τους. Η ΝΔ, με το να φωνάζει για εξεταστική κάθε μέρα, για όποιο θέμα θεωρεί εκείνη τη στιγμή ότι θα της είναι πιο πρόσφορο, νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Αυτή η προσπάθειά της πέφτει στο κενό, γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι ουδόλως τους απασχολεί ούτε η υπόθεση της Βενεζουέλας, ούτε η υπόθεση του κ. Βαρουφάκη», κατέληξε η κ. Σβίγκου.

Ετικέτες