«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα εφιαλτικό νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό μείγμα, ένα εφιαλτικό σχέδιο, που η εφαρμογή του θα γυρνούσε τη χώρα σε όσα αυτή άφησε πίσω της οριστικά με την έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Φάνηκε ότι εκπροσωπεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτούς θα ήθελε να εκπροσωπήσει και ως πρωθυπουργός και δεν το κρύβει, δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους […] παρουσίασε ένα αντικοινωνικό σχέδιο στο οποίο θα ήθελε να ισοπεδωθούν και το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και όλα τα δημόσια αγαθά, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία και το σχέδιο του για την ανάπτυξη, είναι ένα σχέδιο στο οποίο δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν τα εργασιακά δικαιώματα, δεν υπάρχει η προστασία τους απέναντι στην εργοδοσία» είπε η κ.Σβίγκου.
Επισήμανε δε πως «δεν γίνεται να μείνουμε στο 1 προς 5 αναλογία προσλήψεων- αναχωρήσεων όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα να στηριχθεί η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία» και για τον λόγο αυτό «η κυβέρνηση επιμένει στο 1 προς 1 και είναι μία από τις σημαντικές επιτυχίες της διαπραγμάτευσης , ακριβώς επειδή θέλει ένα κράτος κοντά στους πολίτες να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους».
Με αφορμή και τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ φαίνεται ότι είναι εκείνη που κυριαρχεί πλέον στον πολιτικό του λόγο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από ένας μετριοπαθής πολιτικός αρχηγός όταν εκλέχθηκε πλέον ακολουθεί πιστά την ακροδεξιά γραμμή και αυτό το βλέπουμε πιο χαρακτηριστικά στη συμφωνία των Πρεσπών». «Εκεί» εξήγησε «περιμέναμε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, και δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία εφόσον ψηφιστεί, συνεχίζοντας τις τσάμπα μαγκιές, ενώ θα μπορούσε από τη στιγμή που θεωρεί τη συμφωνία κατάπτυστη να δηλώσει ότι θα την καταργήσει όπως δήλωσε για παράδειγμα ότι θα κάνει με τον Νόμο Κατρούγκαλου».
Ερωτηθείσα σχετικά με τη σύμπτωση σημείων στις προτάσεις που διατύπωσαν ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ, η κ. Σβίγκου διευκρίνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης σε όλους τους τομείς τους οποίους ανέπτυξε βλέπει τον ιδιωτικό τομέα χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία τήρηση της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επίσης θέλει ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο τις σημερινές συντάξεις των ασφαλισμένων και λειτούργησε ως πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος όσον αφορά τις μειώσεις των εισφορών και τις μειώσεις των φόρων που συναντιούνται στα δύο προγράμματα, δεν σημαίνει πως σε καμία περίπτωση πως αυτά τα προγράμματα έχουν την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων η κ. Σβίγκου παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτε για το αν πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι αυτό το μέτρο που επιβλήθηκε το 2017 από την επιμονή του ΔΝΤ το οποίο δεν αναγνώριζε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Δεν είπε απολύτως τίποτε, μάλιστα θεώρησε δεδομένη και τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου τασσόμενος θετικά υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι η μείωση των συνάξεων είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο το οποίο δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Το 3,5% είναι ένας στόχος ο οποίος πιάνεται από την κυβέρνηση, οπότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί το μέτρο. Τις επόμενες μέρες με την κατάθεση και του προϋπολογισμού θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτό».