«Το αριστερό αποτύπωμα της διακυβέρνησης είναι εμφανές και στα τρία νομοσχέδια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στο νομοθετικό έργο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Ηλεκτρονικό Σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.
«Στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να υπάρχει αντίληψη ότι επειδή βρισκόμαστε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν διαφορές και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες στον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να πορευτεί η χώρα. Μέσα σε αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε πράξη και τη δέσμευσή μας για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και τη δέσμευσή μας για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη δέσμευσή μας για διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας», ανέφερε η κ. Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εξηγώντας ότι μέσα από τη συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια «κατεγράφησαν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης από τη μία πλευρά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη».
Με αφορμή την τροπολογία που καθορίζει τους όρους συμμετοχής των υποψηφίων προς αδειοδότηση ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών η κ. Σβίγκου τόνισε ότι είναι σημαντικό πως από την απόφαση του ΕΣΡ, την προηγούμενη εβδομάδα «προκύπτει ένα συνολικό τίμημα 245 εκατ. ευρώ, ισόποσο με αυτό που προέκυψε από τη δημοπρασία μας τον προηγούμενο χρόνο και αυτό είναι μία πολύ θετική απόφαση που σέβεται τα συμφέροντα του δημοσίου και σέβεται και τις συνταγματικές επιταγές, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δε μιλούν για απεριόριστες άδειες που δε θα έχουν αντίτιμο, όπως το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να πείσει η ΝΔ». Παρατήρησε δε ότι «σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν μετά από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες […] αντισυνταγματική κρίθηκε μόνο μία διάταξη, αυτή που αφορούσε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, οπότε τα υπόλοιπα θα γίνουν κανονικά όπως προβλέπει ο νόμος Παππά και περιμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».
Σχετικά με το σύστημα διάθεσης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου η κ. Σβίγκου επισήμανε πως «το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έρχεται να βάλει σε τάξη την αγορά και την πώληση του διαφημιστικού χρόνου, με τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο δεν περιορίζει κανένα δικαίωμα ελεύθερων συναλλαγών, αλλά αυτό που κάνει είναι να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες ως προς τη διαφήμιση και ως προς τη φορολογητέα ύλη, αλλά να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια».
Κληθείσα να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων στο δημοτικό μέσα από κλήρωση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αφενός η ΝΔ προσπαθεί να πιαστεί από οποιοδήποτε ζήτημα, γιατί πραγματικά δεν έχει απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα, που καίνε τους πολίτες και τη χώρα, αφετέρου είναι δέσμια αναχρονιστικών και συντηρητικών αντιλήψεων και φέρνει μία συζήτηση στον δημόσιο διάλογο με τέτοιον τρόπο, ώστε να μας θυμίσει τη δεκαετία του ‘50. Αντί να συζητάμε με ποιον τρόπο και με ποιον άλλον χαρακτήρα θα έπρεπε οι εθνικές επέτειοι να γιορτάζονται στα σχολεία, ώστε και οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα πραγματικά νοήματα των επετείων, κάνει μία συζήτηση σχετικά με την κλήρωση, που θεωρώ ότι είναι μία αυτονόητη ρύθμιση, που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, η κ. Σβίγκου διευκρίνισε: «Η θέση μας είναι πάγια σε σχέση με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης –ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανένας άλλος πρέπει να παρεμβαίνει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης- και σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς και την περίοδο που είχε ξεσπάσει το ζήτημα του κ.Γεωργίου, πολλά χρόνια πριν, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε συγκεκριμένες πρακτικές της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά την ίδια στιγμή διαφωνήσαμε με την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα δύο -τότε μεγάλα- κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση αυτή, αφού με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν ο καθένας από τη δική του πλευρά να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες για την εκτίναξη του δημόσιου ελλείμματος. Αυτή είναι η πολιτική ουσία που πρέπει να κρατήσουμε, πέρα από την υπόθεση Γεωργίου, αν συνεδρίαζε το Δ.Σ. κ.ο.κ.»