Σβίγκου: Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μια σκληρή δεξιά ατζέντα

«Από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, τόσο από τις πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη όσο και από τις χθεσινές δηλώσεις, βλέπουμε ότι θα προωθήσει μια σκληρή δεξιά ατζέντα και ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού» δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

«Ενώ περιμέναμε οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι σε συνέχεια προεκλογικών δεσμεύσεων προς τον ελληνικό λαό, διαψευστήκαμε οικτρά γιατί δεν έγινε κανένας λόγος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, που ήταν η σημαία του προεκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έγινε κανένας λόγος για αναπτυξιακό στόχο της τάξης του 4%, που και αυτό ήταν μία προεκλογική σημαία της Νέας Δημοκρατίας και μένουν μόνο ορισμένες φοροελαφρύνσεις, όπως αυτή του ΕΝΦΙΑ, την οποία δεν θέλω να απαξιώσω, και έρχεται και σε συνέχεια της μείωσης την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ δεν αποκαλύφθηκε με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό, επειδή μιλάμε για κονδύλια της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να βρεθούν και για τα οποία δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση από πού θα δοθούν», επισήμανε η κ. Σβίγκου , στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης», συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «σιώπησε προκλητικά και για το ζήτημα του ασφαλιστικού και για το ζήτημα των επιδομάτων, των θετικών μέτρων, τα οποία ψηφίστηκαν μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, ούτε είπε κάτι για την κατάργηση του αφορολόγητου, που τον τελευταίο καιρό οι Ευρωπαίοι με προεξάρχοντα τον κ. Ρέγκλινγκ το βάζουν πολύ έντονα στην ατζέντα».

Σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ως ΣΥΡΙΖΑ έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών η κ. Σβίγκου είπε: «Προφανώς και θα επιλέξουμε μία αντιπολίτευση η οποία θα είναι προγραμματική και θα συμφωνούμε σε ζητήματα, τα οποία είναι επωφελή για το κοινωνικό σύνολο, αλλά θα σταθούμε απέναντι σε όσα πρόκειται να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επαναφέρουν τα σκληρά μνημονιακά μέτρα, τα οποία είδαμε την περίοδο μέχρι το 2014».

Παρατήρησε, δε, ότι «είναι η πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία προγραμματικών δηλώσεων μετά από δέκα χρόνια σε συνθήκες εκτός μνημονίου» και «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας και τώρα μπορούμε να πούμε ότι γίνονται πιο καθαρά τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων, πιο καθαρή η προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά της πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας «δεν ανέφερε με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μετάβαση σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα». «Οι σημερινές εισφορές των εργαζομένων αποτελούν τους πόρους με τους οποίους καταβάλλονται οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Η μετάβαση σε έναν νέο σύστημα δημιουργεί ένα κενό της τάξης των δεκάδων δισ. ευρώ και σε αυτό σε καμία περίπτωση ο κ. Βρούτσης δεν εξήγησε πώς θα καλυφθεί, ούτε έδωσε κάποια καθησυχαστική απάντηση στους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θέλουν νέα πειράματα με το ασφαλιστικό σύστημα, τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά μετά από χρόνια μιλούμε για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφορικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η κ. Σβίγκου επισήμανε: «Η ρύθμιση που ισχύει αυτή τη στιγμή για το πανεπιστημιακό άσυλο κινείται στη βάση των διατάξεων του νόμου Γιαννάκου, αυτό το οποίο είχε ψηφιστεί και από τη ΝΔ και την πλειοψηφία των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης. Όταν καταργήθηκε αυτός ο νόμος, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση ως προς ζητήματα παραβατικότητας, εντός ή εκτός πανεπιστημίου. Αντίθετα η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ όπου επανήλθε ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο στη βάση των διατάξεων του νόμου Γιαννάκου. Βλέπουμε μία στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ότι το πανεπιστημιακό άσυλο κι η κατάργησή του έρχεται ως πρόσχημα για μια ευρύτερη αυταρχικοποίηση και του πανεπιστημίου και συνολικά της κοινωνίας».

Ετικέτες