Σάββας Χιονίδης: Στις 25 Ιουνίου η κάλπη θα είναι άδεια και θα πρέπει να τη γεμίσουμε

Γιατί σάρωσε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου μας εξηγεί ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας

Ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τη ΝΔ Σάββας Χιονίδης μιλά στο Documento τονίζοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου πως «οι πολίτες εκτίμησαν την καθαρότητα του λόγου και των θέσεων» της ΝΔ. Παραδέχεται πως υπάρχει ο φόβος του εφησυχασμού ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης λόγω της μεγάλης διαφοράς που καταγράφηκε από το δεύτερο κόμμα και υπερασπίζεται τη Νίκη Κεραμέως για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων. Επιπλέον, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τον εκφράζουν οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε για τους δασκάλους ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ Γρηγόρης Ψαριανός.

Πού αποδίδετε τη σαρωτική νίκη που κατέγραψε η ΝΔ την 21η Μαΐου;

Η ΝΔ έδωσε λύσεις με συγκεκριμένες στοχεύσεις, έχοντας ξεκάθαρο και ειλικρινή πολιτικό λόγο για το τι σκέπτεται να κάνει στην επόμενη θητεία εφόσον την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι πολίτες εκτίμησαν και τίμησαν πάρα πολύ αυτή την καθαρότητα του λόγου και των θέσεων. Συγχρόνως, όμως, αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι η αξιοπιστία της ΝΔ στην εφαρμογή του προγράμματός της του 2019, το οποίο εφαρμόστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά παρά τις τεράστιες και πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις.

Παράλληλα, φάνηκε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι η λογική των χρωμάτων και των κομμάτων ξεθωριάζει και ακολουθείται ο κανόνας της κοινής λογικής, δηλαδή ποιος είναι αποτελεσματικός, ποιος είναι αξιόπιστος. Και βεβαίως το κυρίαρχο θέμα είναι ότι η ΝΔ απέδειξε ότι αποτελεί εγγύηση σταθερότητας. Αποτελούμε σημείο σταθερότητας και συνέπειας σε ένα διαταραγμένο διεθνές περιβάλλον.

Η σταθερότητα αυτή καθώς και η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αποτελούν εγγυήσεις για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα μια χώρα ασφαλή στο εσωτερικό της αλλά και ως προς τα εξωτερικά της σύνορα. Να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας πλέον στην παγκόσμια σκηνή αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επειδή σε αυτήν τη μεγάλη εικόνα η Ελλάδα όχι μόνο συμμετέχει αλλά τη συνδιαμορφώνει.

Επειδή πιστεύουμε όλοι ότι θα πρέπει να υπάρχουν σταθερότητα και ανάπτυξη και επειδή πιστεύουμε στις ξεκάθαρες θέσεις της ΝΔ και στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ πέτυχαν τη στήριξη μεγάλου μέρους των πολιτών, τη σαρωτική νίκη όπως την περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο οι 20 μονάδες διαφορά από τον βασικό πολιτικό σας αντίπαλο να προκαλέσουν εφησυχασμό στην εκλογική σας βάση;

Πάντα υπάρχει ο φόβος, και λόγω και των καλοκαιρινών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ότι μπορεί να προκληθεί εφησυχασμός. Γι’ αυτό, λοιπόν, όλοι μαζί παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, ώστε να έρθει ξανά ο κάθε πολίτης να ψηφίσει.

Και ιδιαίτερα κινητοποιούμαι σε αυτή την κατεύθυνση κι εγώ προσωπικά, με δύναμη και με πάθος, ώστε όλοι μαζί να κινητοποιήσουμε ξανά τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν. Οφείλω να θυμίσω ότι είναι μια άδεια κάλπη, την οποία πρέπει να γεμίσουμε. Αρα είναι ένας αγώνας που πρέπει να κάνουμε όλοι και κάνουμε ήδη στη ΝΔ με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι δεύτερος κύκλος εκλογών. Είναι «κανονικές και μοναδικές εκλογές» και από αυτές θα εξαρτηθεί πόσο θέλουμε την Ελλάδα σταθερή, τη ΝΔ στην κυβέρνηση αυτοδύναμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Σε περίπτωση που μετά τις 25 Ιουνίου δεν πιάσετε τον στόχο της αυτοδυναμίας, θα επιδιώξετε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή θα προκρίνετε τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης;

Πιστεύω ακράδαντα πως στις 25 Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα δώσει ξανά τη δυνατότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στη ΝΔ, για να συνεχίσει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο καταθέσαμε, ένα πρόγραμμα-συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό. Ολοι θέλουμε τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την αξιοπιστία. Η ΝΔ είναι κόμμα του υπεύθυνου πατριωτισμού, δεν κοιτάει τον κομματικό στόχο αλλά τους εθνικούς στόχους, τα εθνικά συμφέροντα και τη σταθερή διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Υπάρχουν ευθύνες της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων ή φταίει ο υπηρεσιακός υπουργός;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στην απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία έκανε πολύ συστηματική δουλειά στο να αναβαθμιστεί η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο συστηματική δουλειά και έχουν αλλάξει θεσμικά πάρα πολλά ζητήματα προς όφελος της νεολαίας και της παιδείας. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι για μια συστηματοποιημένη κυβερνοεπίθεση φταίει κάποιος υπουργός. Ενα είναι σίγουρο: ότι το μέχρι πρότινος γυμνό από προστασία ελληνικό δημόσιο του 2019 δεν είναι έτσι πια κι αυτό γιατί από την κυβέρνηση έγινε συστηματική δουλειά για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ο πρώην μετακλητός της κυβέρνησης Γρηγόρης Ψαριανός αποκάλεσε «μεγάλα καθάρματα», «σκουλήκια», «αλήτες» και «αρχιμαφιόζους» τους δασκάλους, με αποτέλεσμα την προσφυγή της ΟΛΜΕ στη Δικαιοσύνη. Σας εκφράζει αυτή η ρητορική;

Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών και των δασκάλων κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της, καταθέτοντας ψυχή κάθε μέρα, ώστε να μπορέσουν να δώσουν την καλύτερη δυνατή παιδεία στα παιδιά μας.