Σαρηγιάννης: Κορύφωση 15 Απριλίου με 3.500 κρούσματα Covid19 μέσο όρο – Το καλό και το… κακό σενάριο

Σαρηγιάννης: Κορύφωση 15 Απριλίου με 3.500 κρούσματα Covid19 μέσο όρο – Το καλό και το… κακό σενάριο

Το πιο κρίσιμο διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τοποθετείται ενός του Απρίλη σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στο «Εθνος», υποστήριξε πως η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στις 18 Απριλίου με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να φλερτάρει με τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, αφού σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό.

Όπως επισημαίνει, μετά θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναχαίτιση της πανδημίας, με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των self test θα γίνεται με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία.

Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης την τοποθετεί όχι νωρίτερα από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα δύο σενάρια και τα self test

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Σαρηγιάννη στο «Έθνος», στο καλό σενάριο, με την προϋπόθεση δηλαδή ότι γίνεται σωστά η διαχείριση των εβδομαδιαίων self test και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, στο τέλος του Απριλίου -αφού έχει περάσει το πικ της πανδημίας στα μέσα του μήνα- ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.400. Στις 15 Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός τους κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα πέσει στα 1.300 κι τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Το καλό σενάριο προβλέπει επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 825 και θα συνεχιστεί η μείωσή τους.

Όμως, το κακό σενάριο προβλέπει ότι δε γίνεται σωστή διαχείριση των self test, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους και έχουν ανοίξει νωρίτερα, απ’ ό,τι πρέπει, κι άλλες δραστηριότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, αμέσως μετά το Πάσχα θα φτάσουμε ακόμα και τα 9.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στο κακό σενάριο στις 15 Ιουνίου τα κρούσματα θα βρίσκονται στα 5.150 και στο τέλος του μήνα στα 3.500.

«Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που δε φαίνεται ότι μπορεί να επαληθευτεί. Ήδη η Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει τα υγειονομικά μέτρα, έχει εξαγγείλει και θα εφαρμόσει άμεσα τα εβδομαδιαία self test, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Βατόπουλος: Αβέβαιο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δο΄πυμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων ενώ η δεύτερη που τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Documento Newsletter