Εντείνεται η ανησυχία στους ειδικούς σχετικά με την εκτόξευση των θανάτων από κορονοϊό, την ώρα που η κυβέρνηση έχει άρει όλα τα μέτρα προστασίας, αδιαφορώντας για τις ζωές των πολιτών για χάρη του τουρισμού.
«Είναι δυνατό να δεχόμαστε να έχουμε 54 θανάτους την ημέρα στο τέλος Ιουλίου, με τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε; με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά καλή υγρασία, ηλιοφάνεια και όλον τον κόσμο έξω;», διερωτάται και προσθέτει: «Αν κυνικά λέμε ‘δεν με νοιάζει, ας είχε εμβολιαστεί’ ή ‘ας είχε κάνει την τέταρτη δόση όπως του έδωσα το δικαίωμα’, εγώ απαντώ ότι δεν θα ήθελα έναν τέτοιο κυνικό άνθρωπο να καθοδηγεί τη ζωή μου» τόνισε μιλώντας στο iatronet.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Παράλληλα, επισήμανε πως «είναι λάθος η λογική ότι δεν κοιτάμε τη διασπορά. Όταν η διασπορά γίνει μεγάλη, θα έρθει ο ιός σε επαφή και με τους πιο ευπαθείς και τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά πως τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην κορύφωσή τους και οι «σκληροί» δείκτες που ως συνήθως ακολουθούν με κάποια καθυστέρηση. «Το δικό μας μοντέλο δείχνει την κορύφωση γύρω στις 5 Αυγούστου. Λόγω του τρόπου με τον οποίο δίνει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις τιμές κάθε μέρας, αναμένω την επόμενη εβδομάδα συνολικά μια σταθεροποίηση ως μικρή μείωση των θανάτων», σημείωσε ο καθηγητής.
«Ίσως η αποκλιμάκωση να αποδειχτεί ένα διάλειμμα μόλις ενός μήνα γιατί ο ιός γίνεται ταχύτερος. Το πρόβλημα είναι τα διαλείμματα να τα χρησιμοποιεί κανείς θετικά και να προετοιμάζεται κατάλληλα», καταλήγει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πλεύρης δε βλέπει το λόγο να ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού με 40 θανάτους την ημέρα