Σάρα Μαρντίνι, η κολυμβήτρια «ηρωίδα του Αιγαίου»: «Στη Μόρια είναι πολύ χειρότερα από τον Κορυδαλλό»

Σάρα Μαρντίνι, η κολυμβήτρια «ηρωίδα του Αιγαίου»: «Στη Μόρια είναι πολύ χειρότερα από τον Κορυδαλλό»

Η κολυμβήτρια, η οποία βγήκε στις ελληνικές ακτές ερχόμενη από την Τουρκία σώζοντας και τους άλλους πρόσφυγες στην ίδια λέμβο, πήγε στη Γερμανία, επέστρεψε στη Λέσβο με ΜΚΟ για να συμμετάσχει στη διάσωση και άλλων και βρέθηκε στον Κορυδαλλό κατηγορούμενη για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η
ιστορία της ίδιας και της αδερφής της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και
ενδιαφέρον. Συχνά πυκνά τα δημοσιεύματα την αποκαλούν «ηρωίδα του Αιγαίου» και
όχι άδικα. Η ζωή της αναμένεται να γίνει ταινία. Ο λόγος για τη Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στον Κορυδαλλό με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών. 

Η Σ. Μαρντίνι μιλάει στο Documento μέσα από τη φυλακή και αρνείται κάθε κατηγορία.

Ηταν Αύγουστος του 2015 όταν η Σ. Μαρντίνι μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Γιούσρα έγραψαν τη δική τους ιστορία στα νερά του Αιγαίου. Γεννημένες στη Δαμασκό, εγκατέλειψαν τη Συρία όταν ξέσπασε ο εμφύλιος. 

Επειτα από πολυήμερο ταξίδι έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας. Εκεί επιβιβάστηκαν σε λέμβο μαζί με ακόμη 18 πρόσφυγες. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές. 

Ξαφνικά στη μέση της θάλασσας η μηχανή σταμάτησε. Αρχισε να μπαίνει νερό στη λέμβο με κίνδυνο να πνιγούν. 

Οι δύο αδερφές βουτούν στη θάλασσα, πιάνονται από τα σκοινιά και αρχίζουν να κολυμπούν. Γνωρίζουν άλλωστε καλό κολύμπι, καθώς από μικρή ηλικία ήταν πρωταθλήτριες στην κολύμβηση. Κολυμπούν για τρεισήμισι ώρες και ξαφνικά η μηχανή παίρνει και πάλι μπρος. Δίχως τη βοήθειά τους κανείς δεν ξέρει αν θα είχαν καταφέρει να σωθούν. «Αγωνιστήκαμε για να επιβιώσουμε δίχως τη βοήθεια κανενός και τα καταφέραμε» θυμάται η Σάρα για εκείνη τη βραδιά που σημάδεψε τη ζωή της αλλά και της αδερφής της.

Η ιστορία τους προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έθεσε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το προσφυγικό. Η αδερφή της Σάρα, η Γιούσρα, αγωνίστηκε με την ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και ανακηρύχθηκε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ. Οι φωτογραφίες της με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πάπα Φραγκίσκο έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η Γιούσρα ήταν μάλιστα παρούσα και στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στη φυλακή

Οι δύο αδερφές ζούσαν στη Γερμανία, όταν ξαφνικά η Σάρα δέχτηκε να επιστρέψει στη Λέσβο προκειμένου να προσφέρει εποχική εθελοντική εργασία στη ΜΚΟ Emergency Response Centre International (ERCI). Πρόκειται για τη ΜΚΟ μέλη της οποίας φέρονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να διευκόλυναν την είσοδο προσφυγικών ροών προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς να ενημερώνουν το Λιμενικό προκειμένου να ενεργοποιηθούν διαδικασίες για την αποτροπή των προσφυγικών ροών, με απώτερο σκοπό το κέρδος.

Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, και η Σ. Μαρντίνι καθώς επίσης και ένας Γερμανός υπήκοος ο Σον Λιν Μπίντερ. Οι δυο τους είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2018 στη Μυτιλήνη από άντρες του Λιμενικού με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, κατασκοπείας και παραβίασης μυστικών της πολιτείας. Στη συνέχεια διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Μυτιλήνης με τη Σάρα να κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και ότι έδρασε «για λογαριασμό της ΜΚΟ ERCI με σκοπό την εισροή κατά το δυνατό μεγαλύτερων χρηματικών ποσών μέσω δωρεών και ωφελημάτων στη ΜΚΟ».

Η ίδια πάντως τόσο στην κατάθεσή της στις ανακριτικές αρχές όσο και σε όσα αναφέρει στο Documento αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί. Οπως υποστηρίζει, δεν συμμετείχε σε καμιά συνομιλία, ενώ η εμπλοκή της συμπεραίνεται μόνο και μόνο επειδή ήταν μέλος σε ομάδες στην εφαρμογή WhatsApp με εκατοντάδες συμμετέχοντες από δεκάδες οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο νησί. «Οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο. Τόσο εγώ όσο και ο Σον βρισκόμασταν στο νησί σε μια μειοψηφία από τις ημερομηνίες που αναφέρονται στη δικογραφία» τονίζει στο Documento.

Η Σύρια κολυμβήτρια αποδίδει μάλιστα την όλη εμπλοκή της στην υπόθεση σε μια προσπάθεια «πολιτικοποίησης και ποινικοποίησης της έρευνας και διάσωσης και της βοήθειας στην Ευρώπη».

«Χειρότερα στη Μόρια»

Πλέον η Σάρα βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Η ίδια πάντως δεν φαίνεται να ξεχνά την ανθρώπινη πλευρά του δράματος που έχουν βιώσει χιλιάδες πρόσφυγες και ειδικά τα όσα είδε στη Μόρια. «Εχω μείνει μόνο στον Κορυδαλλό όπου είναι φυλακή· στη Μόρια οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες» αναφέρει στο Documento.

«Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί. Στη συγκεκριμένη υπόθεση φρονώ ότι οι δικαστικές αρχές θα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία εισφέραμε και θα αποτυπώσουν την πραγματική διάσταση της υπόθεσης. Η Σάρα Μαρντίνι και ο Σον Μπίντερ είναι δυο παιδιά που πρόσφεραν πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια στο πεδίο ανιδιοτελώς και δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή με έκνομες δραστηριότητες. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις αλλά αρκεί η κοινή λογική και η αντιπαραβολή των στοιχείων για να γίνει αντιληπτό το αυθαίρετο των κατηγοριών. Η ακρόαση των ελεύθερων συχνοτήτων, που χρησιμοποιεί το Λιμενικό, η παρακολούθηση των αναρτήσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κατόπτευση με ίδια μέσα της θάλασσας και η οριζόντια ενημέρωση όλων των εθελοντών των οργανώσεων στο νησί είναι πάγιες τακτικές στην προσπάθεια να σωθούν ζωές στο Αιγαίο. Ολόκληρη η δικογραφία αποτελεί ένα ευφάνταστο υβριδικό σενάριο με αυθαίρετα συμπεράσματα, που δεν περιποιεί τιμή στα αστυνομικά όργανα, τα οποία επιμελήθηκαν της προκαταρκτικής εξέτασης» τονίζει ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ένας εκ των τριών δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Σύριας κολυμβήτριας. 

Ετικέτες

Documento Newsletter