Σαουδική Αραβία: Ένοχη σιωπή Μαξίμου για τις business των φίλων Μητσοτάκη

Σαουδική Αραβία: Ένοχη σιωπή Μαξίμου για τις business των φίλων Μητσοτάκη

Όχι μόνο επιβεβαιώνει τις προχωρημένες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για το «ξέπλυμα» του καθεστώτος μέσω της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από κοινού με τη χώρα μας, όχι μόνο σιωπά προκλητικά για τις χρυσοφόρες business «κολλητών» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «δυσκολίες» τις εκατοντάδες εκτελέσεις πολιτών ετησίως, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι με τη σφραγίδα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Politico έφερε στο φως τις σκοτεινές συμφωνίες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το ξέπλυμα του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας μέσω από κοινού διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου. Στο Documento της Κυριακής δημοσιεύσαμε στοιχεία εξαιρετικά στενών οικονομικών δεσμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την αραβική χώρα, προς όφελος φίλων και ημετέρων του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως δημοσίευσε το Documento της Κυριακής, εκτός της σκιάς της Εύας Καϊλή που υπάρχει διάχυτη στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το καθεστώς του Ριάντ, ο Αλέξανδρος Σίνκα διαφημίζει εδώ και καιρό τον αγωγό «East to Med data Corridor», μεταξύ Σ. Αραβίας, Ελλάδας και Κύπρου, με την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας TTSA, όπως και τις εξαιρετικές του σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το εν λόγω πρόσωπο υπάρχει και στο πόρισμα της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και του Predator. Παράλληλα, κομβικό ρόλο στις business εμφανίζεται να παίζει και ένας ακόμα φίλος επιχειρηματίας του πρωθυπουργού, ο Γεώργιος Μ. Ρόκας, ως βασικός μέτοχος της εταιρείας R-Energy 1 SA, που συμμετέχει το έργο.

«Στο Documento αποκαλύπτουμε συμφωνίες που φέρονται να εμπλέκονται φίλοι του πρωθυπουργού, όπως ο κ. Ρόκας και ο κ. Σίνκα. Τι είδους επενδύσεις είναι αυτές με ένα καθεστώς που διεθνώς χαρακτηρίζεται αιματοβαμμένο; Τι κοινά έχει η χώρα μας με το Ριάντ;» ρωτήσαμε ξεκάθαρα τον Γιάννη Οικονόμου, βάζοντας στο κάδρο τους ίδιους τους επιχειρηματίες που δεν κρύβουν τον στενό εναγκαλισμό τους με το σύστημα Μητσοτάκη.

Στις απαντήσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικεντρώθηκε στο να αναμασσήσει αυτές της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα με τον ανάλγητο τρόπο που περιγράφει το αιματοβαμμένο καθεστώς του Ριάντ, αλλά αποφεύγοντας σαν τον διάολο το λιβάνι να αναφερθεί στους επιχειρηματίες που ωφελούνται από τις φιλίες τους με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Πρώτα από όλα όπως έχουμε πει, με τη Σαουδική Αραβία υπάρχει μία επικοινωνία σε ότι αφορά το ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2030. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο, αλλά απέχουμε πάρα πολύ για να μιλήσουμε για την οποιαδήποτε συμφωνία. Πολύ περισσότερο για την οποιαδήποτε κοινή πρόταση» ανέφερε στην απάντησή του ο Γ. Οικονόμου, καταλήγοντας στις… δυσκολίες που η κυβέρνηση προτίθεται να συνυπολογίσει για τις αποφάσεις της.

«Και υπάρχουν και δυσκολίες, τις οποίες η χώρα μας σαφώς θα λάβει υπόψιν της στις τελικές της αποφάσεις. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή» ήταν ο τρόπος του εκπροσώπου του πρωθυπουργικού γραφείου να περιγράψει τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις εκατοντάδες εκτελέσεις ετησίως και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Για την ιστορία -που αναμφίβολα θα μας απασχολήσει εκτενώς στο εγγύς μέλλον- οι επιχειρηματικές διασυνδέσεις και οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Σ. Αραβίας δεν σταματούν εκεί. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά μυστικό δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Domani». Το γεύμα παρέθεσε ο πρόεδρος του Ant1 Θοδωρής Κυριακού και σε αυτό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ευρωβουλευτές, Ρώσοι ολιγάρχες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, καθώς και η Εύα Καϊλή αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το μενού θα το μάθουμε σύντομα.

Documento Newsletter