Σαντορινιός: Δεν θα κλείσουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας σε Τήλο, Κάσο και Λειψούς

Σαντορινιός: Δεν θα κλείσουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας σε Τήλο, Κάσο και Λειψούς

Λύθηκε το πρόβλημα με τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Alpha Bank στην Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς η τράπεζα “αποδέχθηκε να μην κλείσει τα καταστήματά της στα τρία νησιά”.

“Ευτυχώς αυτό αντιμετωπίστηκε και μάλιστα και σε συνεργασία με την τράπεζα και οφείλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Alpha Bank διότι χθες, μετά από συζητήσεις που είχαμε σε συνεργασία με τον κ. Δραγασάκη, η Alpha Bank αποδέχθηκε να μην κλείσει τα καταστήματα στα τρία νησιά με αποτέλεσμα να συνεχίζεται να εξυπηρετούνται οι νησιώτες”, ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υδατικής αυτονομίας των νησιών, “ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα”, όπως είπε, και επισήμανε σχετικά: “Δεν μπορείς να μιλάς για τουριστική ανάπτυξη, αν δεν έχεις λύσει θέματα νερού, αποχέτευσης και των σκουπιδιών· δίνουμε μια μεγάλη μάχη να μπορέσουν τα νησιά να αποκτήσουν υδατική αυτονομία, ήδη έχουμε εγκαταστήσει πολλές μονάδες αφαλάτωσης. Για παράδειγμα, φέτος, η Πάτμος χρειάστηκε πολύ λίγο νερό να μεταφερθεί με υδροφόρα, στο Καστελόριζο δεν χρειάζεται καθόλου να μεταφερθεί, ολοκληρώνουμε στην Κίμωλο, στους Λειψούς, προσπαθούμε να αποκτήσουν όλα τα νησιά υδατική αυτονομία γιατί είναι και καλύτερο το νερό και βοηθά στην ανάπτυξη του τουρισμού”.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά, που δίνει σε έργα 101 εκατ., επισημαίνοντας πως “για πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που δίνει τόσα πολλά χρήματα όχι μόνο για έργα υποδομών αλλά και για έργα αναπτυξιακά, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των Επιμελητηρίων για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων των νησιών”. Όπως είπε, αυτό “είναι πάρα πολύ σημαντικό”, καθώς “και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, και το Επιμελητήριο Χίου και το Επιμελητήριο Λέσβου έχουν πάρει χρήματα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων”.

Υπενθύμισε, δε, ότι “ήδη έχουν εγγραφεί 570 εκατ. στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επόμενη τριετία, για τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου που επίσης είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο ιδιαίτερα στον τομέα που έχει να κάνει με την επιδότηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά”.

Πρόσθεσε ακόμα πως “πρέπει εδώ πέρα να εντάξουμε και τη βελτιστοποίηση των ακτοπλοϊκών γραμμών γι’ αυτό έχουμε ήδη προαναγγείλει την αλλαγή του δρομολογιακού νόμου αλλά και ταυτόχρονα την ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικών βελτιστοποίησης των διαδρομών προκειμένου να σχεδιάσουμε με επιστημονικό τρόπο -και όχι όπως βόλευε κάθε φορά κάποιον υπουργό ή κάποιον δήμαρχο που πίεζε τον υπουργό”.

“Ιστορική ημέρα η χθεσινή”

“Είναι ιστορική η χθεσινή μέρα, είναι μια μέρα που όλοι οι Έλληνες περίμεναν επιτέλους να ζήσουμε, μία μέρα χωρίς μνημόνια”, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

“Μετά από οκτώ χρόνια προσαρμογής και μνημονίων και λιτότητας μπορούμε επιτέλους να χαράξουμε τη δική μας πολιτική, οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει μία αυτονομία χάραξης πολιτικής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.

Σημείωσε, δε, ότι το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι “να απευθυνθούμε στον κόσμο της εργασίας, αυτούς τους ανθρώπους που τόσα χρόνια έχασαν και εργασιακά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη δουλειά τους, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σιγά σιγά στην αύξηση του κατώτατου μισθού”.

Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, “θα είναι ουσιαστικό γιατί πρώτα θα αντιμετωπίσει την εργασιακή ζούγκλα που όλοι βιώνουμε στη χώρα μας και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική”.

“Όσο υπάρχει μεγάλη ανεργία, χαμηλοί μισθοί, η αγοραστική δύναμη της ίδιας της χώρας και των ίδιων των πολιτών είναι ανασταλτικός παράγοντας για ανάπτυξη επιχειρήσεων στη χώρα, επομένως, λοιπόν, νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πρώτο και ταυτόχρονα να αρθούν αδικίες από τα χρόνια μνημονίων, αδικίες που έχουν έρθει με τη φορολογική πολιτική και οι οποίες σιγά σιγά πρέπει να αποκαθίστανται”, υπογράμμισε ο κ. Σαντορινιός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter