Σαντορίνη: Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις αλλά πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης, της Αμοργού και των άλλων γειτονικών νησιών των Κυκλάδων που για ακόμα μια ημέρα ζουν νιώθουν τη γη κάτω από τα πόδια τους να σείεται διαρκώς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης καταγράφηκαν συνεχείς μικροσεισμοί, με την πιο ισχυρή δόνηση με μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, να σημειώνεται στις 3:52 τα ξημερώματα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και συχνότητα ενώ συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κίνδυνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παπαζάχος: Σαφώς καλύτερη η κατάσταση

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και επέκταση της δραστηριότητας βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Παπαδόπουλος: Ίσως τα 5,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός

Ως πρώτη ένδειξη ότι ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στις 5 Φεβρουαρίου ίσως ήταν ο κύριος, χαρακτηρίζει ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος το γεγονός ότι υπάρχει σχετική πτώση των μεγεθών των σεισμών που ακολούθησαν. Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Παπαδόπουλος, έγραψε:

«Σεσμική ακολουθία Σαντορίνης-Αμοργού. Δημοσιεύσαμε μια σύντομη προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου στο Στρασβούργο. Τώρα διαπιστώνουμε μια σχετική πτώση των μεγεθών των σεισμών που ακολούθησαν μετά τον ισχυρότερο μεγέθους 5,2 στις 5/2. Μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως εκείνος ήταν ο κύριος. Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να το επικυρώσουμε. Θα επανέλθω σύντομα».

Αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ ≥ 4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

«Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, ελπίζουμε για τα καλύτερα», τόνισε χθες από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, εξήγγειλε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, για πύλη διαφυγής στο νότιο τμήμα του νησιού. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο έλεγχος στατικότητας των κτηρίων.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Η τεχνική ομάδα Κοκοτσάκη θέτει θέμα νομιμότητας και αξιοπιστίας των βίντεο Καπερνάρου

Σκάνδαλα αναθέσεων 3,3 εκατ. ευρώ – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Έγκλημα Τέμπη: Νέα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία κατατέθηκαν ξαφνικά στον ανακριτή – Νέα ερωτηματικά (Video)

Το όνειρο για σπίτι έγινε εφιάλτης με εξώσεις – Δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου μιλούν στο Documento