Σαντορίνη: Σεισμοί έως 4,1 Ρίχτερ, ελπίδες επιστημόνων για πτώση ρυθμού σεισμικότητας

Σαντορίνη: Σεισμοί έως 4,1 Ρίχτερ, ελπίδες επιστημόνων για πτώση ρυθμού σεισμικότητας

Επιμένουν οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αν και με μικρότερη ένταση τις τελευταίες ώρες.

Ο μεγαλύτερος σεισμός, 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα, 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.

Οκτώ μικρότερες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5,2 Ρίχτερ.

«Σταθεροποίηση της ανύψωσης» έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, από τους σταθμούς που έχουν μέσα από την καλδέρα της Σαντορίνης, με την όποια αύξηση που παρατηρήθηκε να έχει σταματήσει στις αρχές του μήνα και έχουν σταθεροποιηθεί.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκανάς μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε πως συνολικά σημειώθηκε 4 εκατοστά ανύψωσης από τον Αύγουστο 2024 έως και σήμερα.

Για τη σεισμικότητα στην Άνυδρο τόνισε πως υπάρχει μια σταθερή τάση και δεν έχει αυξηθεί ενώ συνεχίζεται η σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη σεισμών που δεν ξεπερνάνε το 5,1 ή 5,2 κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως θα πέσει ο ρυθμός της σεισμικότητας.

Ερωτηθείς για ηφαιστειακή δραστηριότητα υπογράμμισε πως «οπωσδήποτε είναι ηφαιστειακή δραστηριότητα και μάλιστα έχουμε παρατηρήσει πως 5 εκατομμύρια κυβικά νέου μάγματος έχουν προστεθεί μέσα στην καλδέρα, από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα».

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Από τη δική τους πλευρά οι τουρίστες φαίνεται πως κρατάνε μια στάση αναμονής. Αναφορικά με το Πάσχα δεν έχει γίνει καμιά ακύρωσή, ούτε για το καλοκαίρι σύμφωνα με τον πρόεδρο Πανελλήνιου Συλλόγου διαχειριστών ακινήτων, Ανδρέα Χίου ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» τόνισε πως όνο οι τουρίστες που βρίσκονταν τώρα στο νησί έφυγαν, οι κρατήσεις τουλάχιστον στα AirBnb δεν καταγράφουν ακυρώσεις.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα σχολεία

Οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού ολοκληρώθηκαν και τα σχολεία των νησιών κρίθηκαν ασφαλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις των Αρχών, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Προληπτικά μέτρα

Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

-Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Κόβουν το επίδομα ανεργίας σε 300.000 εποχικούς – Εκπαιδευτικοί και οικοδόμοι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα

Αποκάλυψη Νίκου Πλακιά: «Υπήρχε και τρίτο σημείο που πέταξαν τα χώματα από τη τραγωδία» (Video)

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε 4 νησιά έως 14/2 – Αλλεπάλληλες δονήσεις έως και 4,9 Ρίχτερ από το πρωί

Καιρός: Κρύο, παγετός και θυελλώδεις άνεμοι – Η κακοκαιρία ήρθε για να μείνει, λένε οι μετεωρολόγοι

Documento Newsletter