Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την ημέρα που το άψυχο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη σε βαλτώδη περιοχή στον Κάτσικα Ιωαννίνων.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Οι συμφοιτητές του τον περιέγραφαν ως ένα παιδί έξυπνο, ευγενικό και πολύ ντροπαλό.
Στις 6 Φλεβάρη 2015 τα ίχνη του εξαφανίζονται κι ένα ανθρωποκυνηγητό ξεκινά με τα στόματα να ανοίγουν αποκαλύπτοντας τον άγριο εκφοβισμό που καθημερινά βίωνε ο 20χρονος.
Το ιστορικό της εξαφάνισης
Η πρώτη που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά ήταν η μητέρα του. Προσπαθώντας να επικοινωνήσει μαζί του απευθύνθηκε στους συμφοιτητές του και μετά στην Πρυτανεία της Σχολής.
Στην αρχή η Γαλακτομική Σχολή προσπάθησε να κρατήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του σε «διακριτικό» επίπεδο. Κανείς δεν μιλούσε ενώ οι περισσότεροι γνώριζαν αυτό που λίγες μέρες αργότερα θα σόκαρε το πανελλήνιο.
Η επιμονή της οικογένειας «ανάγκασε» την εισαγγελία να δώσει εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα να δημοσιεύσουν τα στοιχεία του φοιτητή με σκοπό να διευκολυνθούν οι έρευνες του εντοπισμού του.
Οι ηθικοί αυτουργοί και ο νόμος της σιωπής
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης υποβαλλόταν καθημερινά σε καψώνια που περιλάμβαναν ξυλοδαρμούς, λεκτική και ψυχολογική βία κι ένα σωρό βασανιστήρια που τον ανάγκαζαν να κρύβεται στους κοιτώνες προκειμένου να αποφύγει τη «σκληρή παρέα των κρητικών» που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μάρτυρες που εξετάσθηκαν ανέφεραν πως «τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο, τον ανάγκαζαν να τους πλένει τα ρούχα, να τρώει από το πάτωμα, να κάνει το τζουκ μποξ, να τον κλωτσούν και να το δένουν για ώρες στο κρεβάτι» με τις περισσότερες φορές να τον βιντεοσκοπούν.
Κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι, κανείς δεν γνώριζε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής της Σχολής να σταματήσει τα μαρτύρια που επανειλημμένως ζούσε ο Βαγγέλης.
Ο άτυχος φοιτητής είχε ζητήσει να αλλάξει όροφο, δωμάτιο, είχε μελανιές στο σώμα του κι όμως κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα.
Η μητέρα του στην κατάθεσή της είχε υποστηρίξει πως μετά από αιτήματα του γιού της να αλλάξει δωμάτιο η Διεύθυνση της Εστίας είχε απαντήσει πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν ενήλικος και μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αυτό και μόνο αποδείκνυε πως γνώριζαν τι συνέβαινε.
Μόνο η υπεύθυνη της Εστίας βρήκε το θάρρος, σε δεύτερο χρόνο, να ενημερώσει την οικογένεια και να μοιραστεί πως «το παιδί υπέφερε από τη συμπεριφορά συμφοιτητών του».
Λίγο αργότερα μια καθηγήτρια της σχολής της είχε τηλεφωνήσει, προκειμένου να την ενημερώσει πως εξαιτίας κάποιων προβλημάτων με κάποια παιδιά, αποφάσισαν να αλλάξουν όροφο και δωμάτιο στον Βαγγέλη.
Στο κατηγορητήριο θα συμπεριληφθούν αργότερα συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του Γιακουµάκη που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Το χρονικό της δίκης
Έχουν περάσει περίπου είκοσι ημέρες και ο νομικός σύμβουλος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, μαζί με τριμελή επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας πηγαίνουν στα Ιωάννινα προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει.
Τα ευρήματα είναι αδιάψευστα και μαρτυρούν ακραία βία. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, θα ζητήσει την παραίτηση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και στη συνέχεια θα αναλάβουν οι εισαγγελικές αρχές.
Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγορήθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον τότε διευθυντή της Γαλακτομικής Σχολής, Κώστα Μάτζαρη, ζητώντας οι εμπλεκόμενοι να «πέσουν στα μαλακά». Αυτός είναι και ο λόγος που του ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία για παράβαση καθήκοντος από την Εισαγγελία Ιωαννίνων.
Τότε, ο βουλευτής είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό πως «οι γονείς των παιδιών με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα, γιατί τα παιδιά τους είχαν κάνει μία αταξία και πήγαν να τα διώξουν».
Το Τριμελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων θα απαλλάξει τον πρώην βουλευτή όχι όμως και τον πρώην διευθυντής της σχολής, που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών µε τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Συνολικά εννέα άτομα θα παραπεμφθούν σε δίκη, τον Φεβρουάριου του 2019, για το αδίκημα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους το δικαστήριο θα κρίνει ένοχους, σε πρώτο βαθμό, οκτώ από τους εννιά κατηγορουμένους. Στους πέντε θα επιβληθεί ποινή 36 μηνών, ενώ στους υπόλοιπους θα επιβληθεί ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.
Στην έφεση η εισαγγελέας θα προτείνει και πάλι την ενοχή των κατηγορουμένων, με την ίδια ποινή που τους είχε επιβληθεί πρωτόδικα.
Οι κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης υποστήριζαν πως ήταν ένα αστείο μεταξύ αντρών που ίσως να ξέφυγε γιατί ο Βαγγέλης ήταν ευαίσθητος και επειδή ήταν καλό παιδί και Κρητικός έπρεπε να σκληρύνει.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη Γιακουμάκη: Ο Βαγγέλης μπήκε οικειοθελώς στη ντουλάπα, η οικογένεια βλέπει «φαντάσματα»
Το βίντεο – ντοκουμέντο που είχε τραβήξει ο ίδιος ο Βαγγέλης Γιακουμάκης με τους Κρητικούς
Ιωάννινα: «Οδός Βαγγέλη Γιακουμάκη» ο δρόμος που δολοφονήθηκε ο φοιτητής