Σαν σήμερα: Όταν ο Πανιώνιος σόκαρε την Ατλέτικο – Το 1971 οι «κυανέρυθροι» έγραψαν ιστορία στα κύπελλα Ευρώπης

Σαν σήμερα: Όταν ο Πανιώνιος σόκαρε την Ατλέτικο – Το 1971 οι «κυανέρυθροι» έγραψαν ιστορία στα κύπελλα Ευρώπης

Μπορεί ο δύο φορές κυπελλούχος Ελλάδας Πανιώνιος να ταλαιπωρείται την τελευταία τετραετία στις μικρές κατηγορίες, πνιγμένος από τεράστια οικονομικά προβλήματα, όμως φέτος που επέστρεψε στη ΣΛ2 άφησε πίσω του τις παλιές αμαρτίες κι έχει βλέψεις για γρήγορη επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.

Ενας Πανιώνιος που μάγευε τα πλήθη τη δεκαετία του ΄70 και που σήμερα έχει να θυμάται και να γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του και μάλιστα ευρωπαϊκού επιπέδου. Ηταν σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια, στις 6 Οκτωβρίου του 1971, όταν ο «ιστορικός» απέκλεισε τη μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης για το Κύπελλο UEFA στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», συγκλονίζοντας την Ευρώπη σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις εκείνης της εποχής.

Οι «ροχιμπλάνκος» τη σεζόν 1969-70 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ισπανίας και εκείνα τα χρόνια διέθεταν ομάδα που πρωταγωνιστούσε στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Την επόμενη σεζόν έχασαν τον τίτλο για έναν πόντο από τη Βαλένθια καθώς τερμάτισαν μόλις ένα βαθμό πίσω από την πρωταθλήτρια Βαλένθια και την Μπαρτσελόνα και παράλληλα έφτασαν ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (αποκλείστηκαν από τον Αγιαξ, ο οποίος στον τελικό έπαιξε με τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ). Η Ατλέτικο διέθετε πλειάδα αστεριών εκείνη την εποχή, όπως οι Αραγονιές, Ιρουρέτα, Ζάρατε, Καγέχα, Αδελάρδο και άλλοι, αποτελώντας ένα πανίσχυρο σύνολο.

Τη σεζόν 1971-72, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFΑ, η Ατλέτικο Μαδρίτης κληρώθηκε με τον Πανιώνιο και το πρώτο παιχνίδι έγινε στο «Βιθέντε Καλντερόν», σε μια καυτή ατμόσφαιρα 70.000 οπαδών. Ο Πανιώνιος βρέθηκε να χάνει 2-0 (47΄ Μπεσέρα, 64΄ Ιρουρέτα), αλλά στο 80΄ ο Λαγός πέτυχε το πολύτιμο γκολ, μειώνοντας σε 2-1 και δίνοντας κάποιες ελπίδες για το θαύμα στη ρεβάνς.

Το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου 1971, μπροστά σε 20.000 φιλάθλους στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Πανιώνιος του αείμνηστου Τζο Μάλετ έγραψε ιστορία, καθώς έριξε στο καναβάτσο το μεγαθήριο. Νίκησε 1-0 με πέναλτι του Θανάση Ιντζόγλου στο 53΄ και χάρη στο εκτός έδρας γκολ πήρε μια απίστευτη πρόκριση, βγάζοντας τη Νέα Σμύρνη –και όχι μόνο– στους δρόμους.

Πριν από τον αγώνα τιμήθηκε ένα από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, ο Γιώργος Δέδες, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν κατέκτησε το «χάλκινο παπούτσι» ως τρίτος σκόρερ της σεζόν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρόντες στην εξέδρα των επισήμων, όπως ήταν φυσικό, ήταν και οι εκπρόσωποι της χούντας των συνταγματαρχών, αφού η δικτατορία σκίαζε τα πάντα στη χώρα. Ανάμεσά τους η σύζυγος του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, Δέσποινα, ο γγ Αθλητισμού και απόλυτο αφεντικό του ελληνικού αθλητισμού τη μαύρη περίοδο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, αλλά και ο αναπληρωτής γγΑ

Γιώργος Βλαδίμηρος. Παρόντες ήταν επίσης ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες, ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ Κώστας Τριβέλλας και ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης (διορισμένος από τη χούντα) Αθανάσιος Παπαθανασίου.

Ο Πανιώνιος μπήκε στο παιχνίδι με άλλον αέρα και κατάφερε να προηγηθεί στο 53΄ όταν σε σέντρα του Μωραϊτέλη η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κίκε και ο Ρουμάνος διαιτητής Αλεξάντρ Πίρβου καταλόγισε το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα μέσα σε παραλήρημα των οπαδών ο Θ. Ιντζόγλου. Στο 78΄ απέναντι στην αιφνιδιασμένη Ατλέτικο οι «κυανέρυθροι» πέτυχαν κι άλλο γκολ με τον Δέδε, το οποίο όμως ακυρώθηκε για οφσάιντ του Λαγού στην αρχή της φάσης. Στο 87΄ ο Λαγός αποβλήθηκε για σκληρό μαρκάρισμα στον Ιρουρέτα, αλλά ο Πανιώνιος άντεξε ως το τέλος και πανηγύρισε την επική πρόκριση στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε από τη Φερεντσβάρος.

«Οι Ισπανοί, παρόλο που ήταν τεχνική ομάδα, μας είχαν παίξει πολύ σκληρά στον πρώτο αγώνα και μας είχαν τσαντίσει. Θυμάμαι ότι όλοι στην ομάδα λέγαμε πριν από το παιχνίδι ότι θα πεθάνουμε μέσα στο γήπεδο για να τους νικήσουμε. Εκείνη τη μέρα όμως γράψαμε ιστορία» δήλωσε μερικά χρόνια αργότερα ο αρχηγός εκείνης της ομάδας Στάθης Χάιτας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πανιώνιος Κόσμος». ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Τζο Μάλετ): Φίλης, Χριστοδούλου, Παπασίκας, Κυριαζής, Θεοφιλόπουλος, Χάιτας, Μωραϊτέλης, Θ. Ιντζόγλου, Δέδες (77΄ Χιώτης), Λαγός, Μαύρος ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. (Μαρσέλ Ντομινγκό): Ρόντρι, Μέλο, Καγέχα (37΄ Κίκε), Αντελάρδο, Οβεχέρο, Ιγκλέσιας, Σαλσέδο, Αραγονές, Ζάρατε (46΄ Ορόθκο)

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

Ξυπόλυτη ξανά η Ελλάδα στα αγκάθια του χρέους – Βοούν τα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: Κάποιοι θέλουν μία «μικρή, συμπλεγματική» παράταξη- Αιχμές μέσω… «απόδοσης τιμών» σε Καρμανλή – Σαμαρά

Μήνυμα ενότητας από Καρυστιανού: «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα… πονάμε το ίδιο»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter