Σαν σήμερα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς»

Σαν σήμερα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς»

Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσε να δεχτεί για τα γενέθλια του ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου μιας και την 29η Μαρτίου, ημέρα της γεννήσεως του, κέρδισε το Όσκαρ για τη μουσική της αγγλικής ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, πιο γνωστός και ως Vangelis ήταν αυτοδημιούργητος μουσικός και συνέθετε μελωδίες από τα πέντε του χρόνια.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τις πρωτοποριακές progressive rock μπάντες των 60ς «Forminx» και, κυρίως, «Aphrodite’s child» μαζί με τους Ντέμη Ρούσσο και Λουκά Σιδερά.

Λίγο αργότερα θα μετακομίσει στο Παρίσι μαζί με τον Ρούσσο και θα αρχίσει να πειραματίζεται σε διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ θα υπογράψει το σάουντρακ για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τις φοιτητικές εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968.

Η φήμη του θα γιγαντωθεί στα 70ς και θα γίνει πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής ορχηστρικής μουσικής, επηρεάζοντας νέους μουσικούς που αναζητούσαν τις νέες μορφές έκφρασης. Καταλυτική ήταν και η συνδρομή του στη σύνδεση της εξερεύνησης τoυ διαστήματος με την ηλεκτρονική μουσική.

Μάλιστα συνεργάστηκε ακόμη και με τη NASA. Η δουλειά του δίπλα στον Καρλ Σαγκάν το 1980 για τις ανάγκες της εκπομπή «Cosmos: A Personal Voyage» με θέμα το Σύμπαν προέκυψε ύστερα από την θετική εισήγηση των υπευθύνων του αμερικανικού διαστημικού οργανισμού.

Όσον αφορά το θέμα της έμπνευσης που τον κάνει να δημιουργεί τα ξεχωριστά μουσικά σκορ του είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι θέμα έμπνευσης. Η μουσική υπάρχει παντού και το μόνο που πρέπει είναι να την εντοπίσεις. Εγώ στις ταινίες ειδικά, λειτουργώ ως το κανάλι μέσω του οποίου η μουσική αναδύεται από το χάος του θορύβου που προκαλούν οι κινηματογραφικές εικόνες».

Το Όσκαρ που δεν παρέλαβε γιατί τον είχε πάρει ο ύπνος

Στις 29 Μαρτίου 1982, η σύνθεση της μουσικής του για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς», σε σκηνοθεσία του Χιου Χάντσον, απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας Κινηματογράφου μόνο που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει.

Ο λόγος ήταν πως η βραδιά της απονομής συνέπεσε με την ημέρα των γενεθλίων του όμως εκείνος προτίμησε να κοιμηθεί και να μάθει το αποτέλεσμα το επόμενο πρωί.

Η ταινία ήταν υποψήφια σε επτά κατηγορίες, από τα οποίες απέσπασε τέσσερα βραβεία, αυτά της Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Κοστουμιών και φυσικά Μουσικής.

Το Όσκαρ παρέλαβε εκ μέρους του ο Ουίλιαμ Χαρτ.

Την επόμενη ημέρα ο συνθέτης δήλωσε πως «Δεν ξαφνιάστηκα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το περίμενα. Η προηγούμενη βραδιά μου πέρασε όπως όλες τις βραδιές, χωρίς καμία ιδιαίτερη αγωνία, γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά ότι συνήθως δεν είμαι από τους μουσικούς που βραβεύονται, αφού η δουλειά μου δεν είναι γραμμένη με προδιαγραφές βραβείων.

Γράφω χωρίς ποτέ να υπολογίζω ότι αυτό που κάνω μπορεί να έχει και κάτι άλλο εκτός από την προσωπική μου επαφή με τη μουσική. Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή μου, θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος, θα έχω τις ίδιες συνήθειες, θα ζω στο ίδιο σπίτι μόνο που θα έχω και ένα Όσκαρ».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022. Η NASA τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση τιμώντας την προσφορά του στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική.

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο».

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα: Ντίνος Χριστιανόπουλος-Ο ποιητής που μας έμαθε πως η ποίηση είναι στους δρόμους

Σαν σήμερα: Ο Θάνος Μικρούτσικος και η ιστορία πίσω από το τραγούδι «7 νάνοι στο ss Cyrenia»

Σαν σήμερα: Ήταν ο Σάμιουελ Μπέκετ ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας του 20ού αιώνα;

Documento Newsletter