Σαν σήμερα η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Ντακ σε κόμικς

Σαν σήμερα η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Ντακ σε κόμικς

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1934 πριν από ενενήντα χρόνια ο Ντόναλντ Ντακ, ο σκανδαλιάρης χαρακτήρα της Disney, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο εβδομαδιαίο κόμικς «Silly symphony», το οποίο περιλάμβανε προσαρμογές της δημοφιλούς ομώνυμης σειράς καρτούν του Ουόλτ Ντίσνεϊ που παραδόξως προϋπήρχε. Η πρώτη περιπέτεια της σκανδαλιάρας πάπιας που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό ήταν το «The little wise hen» που είχε κάνει πρεμιέρα λίγους μήνες πριν στην τηλεόραση. Ο χαρακτήρας του Ντόναλντ που σκίτσαραν οι Τεντ Οσμπορν και Αλ Ταλιαφέρο (αργότερα ανέλαβε ο Ντον Ρόσα) αναδείχθηκε μέσα από δεκάδες ιστορίες κόμικς και καρτούν και αγαπήθηκε από τα παιδιά όλου του κόσμου για τη μορφή αλλά και τη χαρακτηριστική φωνή του, την οποία μέχρι το 1985 τού «δάνειζε» ο ηθοποιός Κλάρενς Νας. Μετά τον θάνατό του η φωνή του Ντόναλντ ανήκε κυρίως στον Τόνι Ανσέλμο.

Μια από τις εκδοχές σχετικά με το πώς προέκυψε ο Ντόναλντ Ντακ ήταν η εξής: ο Ουόλτ Ντίσνεϊ βρισκόταν στο γήπεδο και παρακολουθούσε αγώνα κρίκετ όταν ένας από τους παίκτες, ο Ντόναλντ Μπράντμαν, αποβλήθηκε επειδή έσκυψε με τρόπο μη αποδεκτό από τους κανονισμούς του παιχνιδιού (η λέξη duck εκτός από «πάπια» σημαίνει και «σκύβω»). Κάπως έτσι η δημιουργική φαντασία του έπλασε τον Ντόναλντ, ένα χαρακτήρα ανώριμο και αλαζόνα, με ένα βουνό ανασφάλειες, μεταξύ αυτών και τον φόβο μην πάθουν τίποτε τα τρία ανίψια του που υπεραγαπά, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι. Οι περισσότερες περιπέτειες του Ντόναλντ προκύπτουν από την οξύθυμη φύση του και την ανικανότητά του να διαχειριστεί με ψυχραιμία καταστάσεις που τον ξεβολεύουν, καταλήγοντας έτσι συχνά με μια χιονοστιβάδα προβλημάτων. Τον κόσμο της Λιμνούπολης όπου ζει ο Ντόναλντ συμπληρώνουν η αγαπημένη του Νταίζυ Ντακ, ο θρυλικός τσιγκούνης θείος Σκρουτζ ΜακΝτάκ, ο εκνευριστικός ξάδερφος Γκαστόνε Ντακ, η γιαγιά Ντακ, η Μάτζικα ντε Σπελ και ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες του Ντόναλντ είναι εκείνη με τον τίτλο «Der fuehrer’s face», που γυρίστηκε στο πλαίσιο της αμερικανικής προπαγάνδας κατά των ναζί το 1943. Στο καρτούν –εμφανώς επηρεασμένο από το σινεμά του Τσάπλιν– ο Ντόναλντ εργάζεται σε ένα εργοστάσιο όπλων στη ναζιστική Γερμανία μέχρι τη στιγμή που ξυπνάει και αντιλαμβάνεται ότι όλα ήταν ένας εφιάλτης, οπότε αγκαλιάζει και φιλάει το ομοίωμα του Αγάλματος της Ελευθερίας που έχει στο υπνοδωμάτιό του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter