Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα η «Συνοικία το όνειρο»

Σαν σήμερα, στις 16 Οκτωβρίου 1961, έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Συνοικία το όνειρο», με την αστυνομία να διακόπτει την προβολή.

Η ταινία, μια από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές, σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη και σενάριο Τάσου Λειβαδίτη είχε πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Μάνο Κατράκη και την Αλίκη Γεωργούλη. Θέμα της η ζωή στον Ασύρματο, μια φτωχογειτονιά της Αθήνας όπου οι άνθρωποι κάνουν απέλπιδες προσπάθειες για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ταινία κυνηγήθηκε άγρια από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς (την κυβέρνηση Καραμανλή διαδέχτηκε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δόβα) και τον Οκτώβριο του 1961 που προβλήθηκε η ταινία για πρώτη φορά στις αίθουσες λογοκρίθηκε καθώς « δυσφημούσε την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας» με συνέπεια την οικονομική της καταδίκη, που οδήγησε τον χρεωκοπημένο πλέον Αλεξανδράκη στην απόφαση του να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία.

Στη «Συνοικία το όνειρο» ακούγεται για πρώτη φορά το τραγούδι «Βρέχει στην φτωχογειτονιά» σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

YouTube video player

 

Ετικέτες