Σαν σήμερα: 23 χρόνια από τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι – Οι δικοί μας νεκροί (Video)

Σαν σήμερα: 23 χρόνια από τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι – Οι δικοί μας νεκροί (Video)

Πόσες φορές μπορείς να δολοφονήσεις έναν άνθρωπο; Στην περίπτωση του Κάρλο Τζουλιάνι καμία γιατί για εμάς είναι αθάνατος.

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου 2001 ο Ιταλός φοιτητής Κάρλο Τζουλιάνι πέφτει νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού Μάριο Πλακανίκα ο οποίος τον δολοφόνησε εξ επαφής στην πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα.

Χιλιάδες κόσμου είχε βρεθεί εκείνο το τριήμερο στη Γένοβα για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των ηγετών της G8. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μαζί με τους φοιτητές διαμαρτύρονταν κατά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Για τρεις ημέρες οι άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους στήνοντας οδοφράγματα με τους καραμπινιέρους να είναι ανεξέλεγκτοι.

Κοινωνικό πείραμα

Στο μεγάλο λιμάνι της βορειοδυτικής Ιταλίας οι οκτώ πιο «ισχυροί» ηγέτες του πλανήτη θα σχεδίαζαν και θα αποφάσιζαν το μέλλον των επόμενων γενιών. Ένα κοινωνικό πείραμα που θα εφαρμοζόταν οργανωμένα και συντεταγμένα από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη και θα όριζε τις ζωές όλων μας. Δακρυγόνα, πανό, συνθήματα και στο έδαφος το άψυχο σώμα του Τζουλιάνι το οποίο είχε σκυλευτεί από τους αστυνομικούς και μετά την δολοφονία του.

Η δολοφονία

Για τους αστυνομικούς δεν έφτανε μόνο να τον πυροβολήσουν. Έπρεπε ο οδηγός του περιπολικού να περάσει πάνω από το κορμί του όχι μία αλλά δύο φορές. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ο Τζουλιάνι κρατούσε στα χέρια του έναν πυροσβεστήρα και κατευθυνόταν προς το αστυνομικό όχημα. Ο Μάριο Πλακανίκα τρομοκρατήθηκε και τον πυροβόλησε εξ επαφής. Στην συνέχεια ο οδηγός έκανε όπισθεν και μετά πάλι εμπρός και τον συνέθλιψε.

Ο κόσμος που ήταν μπροστά διέψευσε την εκδοχή της αστυνομίας υποστηρίζοντας πως ο Τζουλιάνι ήταν άοπλος και δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια του. Και οι δύο ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σωρό του μετά από αίτηση της οικογένειας συμφώνησαν πως η καρδιά του Κάρλο Τζουλιάνι χτυπούσε και μετά τον πυροβολισμό και πως το περιπολικό του έδωσε την χαριστική βολή.

Η συγκάλυψη

Η δικαστής Ελένα Νταλόιζο πίστεψε την εκδοχή των αστυνομικών και αθώωσε τον Πλακανίκα κάνοντας λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας απορρίπτοντας τις εκθέσεις των δύο ιατροδικαστών.  Όπως, φαίνεται η επιλογή του εξοστρακισμού της σφαίρας αποτελεί σύνηθες ελαφρυντικό επιχείρημα της αστυνομίας σε δολοφονίες που διαπράττει η ίδια.

«Ο Carlo ζει»

Ο θάνατος του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι δεν έμεινε αναπάντητος. Σε όλο τον κόσμο έγινε γνωστή η δολοφονία του πυροδοτώντας μια σειρά από αντιδράσεις και εξεγέρσεις. Οι τοίχοι γέμισαν με συνθήματα «ο Carlo ζει» ενώ πολλοί καλλιτέχνες τραγούδησαν την ιστορία του χαράζοντάς τον ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Ο Κάρλο Τζουλιάνι είναι ένας από τους δικούς μας νεκρούς και αυτοί οι δρόμοι θα είναι πάντα δικοί μας.

Διαβάστε επίσης:

Ακριβά τα νησιά, προσιτά μόνο για τους ξένους – Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες

Ρουκέτες από ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartis – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Παγκόσμιο blackout: Ο μακρύς κατάλογος με τα θύματα – Μεγάλες εταιρείες, αεροδρόμια, νοσοκομεία και κυβερνητικές υπηρεσίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter