Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007. Αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι πετούν πάνω από την κατεχόμενη Βαγδάτη. Εντοπίζουν τον στόχο τους. «Κλειδώνουν», και εκτελούν. Απολογισμός; Τουλάχιστον 12 νεκροί, ανάμεσά τους δύο φωτορεπόρτερ του Reuters. Από την επίθεση των αμερικανικών ελικοπτέρων δε γλίτωσε ούτε ο Saleh Matasher Tomal, ένας οδηγός που προσπάθησε να βοηθήσει τους τραυματίες.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από ένα εκ των πολλών εγκλημάτων των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ. Με την αφορμή αυτή το Russia Today επανέρχεται στη συγκεκριμένη μαζική δολοφονία αμάχων που είχαν φέρει στο φως τα Wikileaks.
Η πληροφοριοδότης και πρώην στρατιώτης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Τσέλσι Μάνινγκ, ήταν εκείνη η οποία διοχέτευσε το βίντεο της σφαγής. Αφέθηκε ελεύθερη τον Μάιο μετά από επτά χρόνια φυλάκισης. Η έρευνα που διενήργησε ο στρατός των ΗΠΑ για το περιστατικό αθώωσε όλους τους εμπλεκόμενους.
Το πρακτορείο Reuters είχε ζητήσει από το 2007 το βίντεο της δολοφονίας των φωτορεπόρτερ του, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από τις αμερικανικές αρχές. Το υλικό δημοσιοποίησαν το 2010 τα Wikileaks στα οποία έφτασαν μέσω της Τσέλσι Μάνινγκ, που καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για την πράξη της αλλά εν τέλει υπηρέτησε τα επτά.
Μιλώντας για το περιστατικό στο ABC τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής του Reuters στο Ιράκ είχε αναφέρει ότι το πρακτορείο δεν γνώριζε τότε τους κανόνες εμπλοκής των ΗΠΑ.
«Αυτό που δεν είχαμε καταλάβει τότε είναι ότι ο στρατός των ΗΠΑ είχε αποφασίσει ότι όποιος γίνεται αντιληπτός να κυκλοφορεί στους δρόμους της Βαγδάτης με όπλο θεωρούταν αυτομάτως εχθρός και θα μπορούσε, επομένως, να εκτελεστεί. Εμείς δεν το ξέραμε αυτό».
https://www.youtube.com/watch?v=sq8Xw43adXo