Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…
Τα ματς της ημέρας στη Super League.

Τζάμπα ξόδεψαν τον χρόνο τους στη χώρα μας οι χαρτογιακάδες των FIFA – UEFA, αφού η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει τριτοκοσμική

FIFA και UEFA από τον Νοέμβριο του 2016 είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα σοβαρά θέματα της ΕΠΟ και η επιτήρησή τους τερματίστηκε προχτές 31 Ιουλίου. Μέσα σε διάστημα 45 μηνών το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν επέστρεψε στην κανονικότητα, όπως ήταν ο κυρίαρχος στόχος των διεθνών ομοσπονδιών, αλλά και η κατάσταση στα καυτά ζητήματα που το «τσαλακώνουν» παραμένει εκτός ορίων. Οι ξένοι αξιωματούχοι που είχαν εμπλοκή στο πρότζεκτ «ελληνικό ποδόσφαιρο» απέτυχαν καθώς δεν μπόρεσαν να επιβληθούν στους μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ, οι οποίοι δεν υπολογίζουν κανέναν και τίποτε αρκεί να πετύχουν αυτό που στοχεύουν.

Δεν εισακούστηκε

Εδώ και μέρες στην επικαιρότητα βρίσκεται η διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, όπου στο προσκήνιο και το παρασκήνιο έγινε και γίνεται το έλα να δεις. Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των διεθνών ομοσπονδιών Χέρμπερτ Χούμπελ δήλωσε ότι «η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν και συστήνουν σθεναρά την ολοκλήρωση όλων των εθνικών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κυπέλλου Ελλάδας, προ της ολοκλήρωσης της τρέχουσας περιόδου και πριν από την 3η Αυγούστου, ημερομηνία που έχει γνωστοποιηθεί από την UEFA για την υποβολή των τελικών βαθμολογιών και των συλλόγων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις». Ο Χούμπελ το είπε, ο Χούμπελ το άκουσε! Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ τον αγνόησε επιδεικτικά και όρισε τον τελικό στις 30 Αυγούστου, όπως ήθελε η ΑΕΚ που ελέγχει το συμβούλιο της ομοσπονδίας, ενώ ο Ολυμπιακός είναι στα κάγκελα γιατί του τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός της επόμενης σεζόν.

Η δήλωση του Χ. Χούμπελ δεν διαβάστηκε καν στα μέλη του συμβουλίου και στα ΜΜΕ έγινε γνωστή όταν αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ και ενώ ήδη είχε ληφθεί η απόφαση ότι ο τελικός θα διεξαχθεί στο τέλος Αυγούστου. Η αντίδραση της πλειοψηφίας του συμβουλίου δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Υποτίθεται ότι οι χαρτογιακάδες των FIFA – UEFA εγκαταστάθηκαν στο πάρκο Γουδί, την έδρα της ΕΠΟ, και θα είχαν τον ρόλο μπαμπούλα προκειμένου η διοίκηση Γραμμένου να πειθαρχήσει στις υποδείξεις τους. Η αποτυχία τους ήταν όμως καθολική καθώς οι ίδιοι έδωσαν δικαιώματα. Για παράδειγμα δεν πρότειναν ούτε μία θεσμική παρέμβαση που θα ισχυροποιούσε την ΕΠΟ και το αυτοδιοίκητό της ή δεν συνέταξαν τους κανονισμούς της στη βάση των διεθνών κρατούντων.

Η καταγγελία Ολυμπιακού

Στην τρέχουσα σεζόν το μέγα (μη αγωνιστικό) θέμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η καταγγελία του Ολυμπιακού για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Η διοίκηση Γραμμένου το καλοκαίρι του ’19 άφησε κενό το άρθρο του ΚΑΠ (30) που αναφερόταν σε αυτή την παράβαση και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να επιβληθεί ποινή!

Κι αυτό έγινε κάτω από τη μύτη των ξένων απεσταλμένων, οι οποίοι υποτίθεται ότι έπρεπε να τσεκάρουν και να ανάβουν το πράσινο φως για όλες τις αλλαγές στους κανονισμούς. Προφανώς κάποιοι απ’ αυτούς έκαναν ταξίδια αναψυχής στην Αθήνα και οι παράγοντες της ΕΠΟ τους κορόιδευαν με σχετική άνεση. Εκτός κι αν κοιτούσαν, εντόπιζαν τα προβλήματα και για δικούς τους λόγους δεν έκαναν τίποτε…

Για ντεκόρ

FIFA και UEFA είχαν καλές σχέσεις με την εκάστοτε ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού και δεν αντέδρασαν ούτε όταν η κυβέρνηση ήταν αναποτελεσματική και δεν έβρισκε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Λευτέρης Αυγενάκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής καθοδήγησης (steering committee) για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας, των προσυνεννοημένων αγώνων και την ακεραιότητα των διοργανώσεων. Η πρώτη συνεδρίαση της steering committee με ευθύνη του υφυπουργού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2020 (!) και η προσφορά της στην επίλυση των προβλημάτων ήταν μηδενική καθώς αποδείχτηκε ότι αυτό που ενδιέφερε τον Αυγενάκη ήταν να δείχνει πως ασχολείται με τις «καυτές πατάτες», χωρίς όμως να τις «ακουμπάει» για να μην τον κάψουν. Ετσι χάθηκε μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των στημένων αγώνων και της βίας στα γήπεδα. Στη steering committee συμμετείχαν κορυφαία στελέχη όπως ο Μαρκ Τίμερ (σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA) και ο Νίκολας Ραουντένσκι (αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA), οι οποίοι απλώς σπατάλησαν τον χρόνο τους με δύο ταξίδια στην Αθήνα. Και όταν οι ανώτεροι αξιωματούχοι των FIFA – UEFA συνειδητοποίησαν ότι ο Λ. Αυγενάκης τους ήθελε για… ντεκόρ στις φωτογραφίες του, τον έκαναν πέρα και άρχισαν να συζητούν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συμπέρασμα: Πριν από την επιτήρηση των ξένων ποδοσφαιρικών δυνάμεων στη Σούπερ Λίγκα 1 και 2 ήταν στο κόκκινο τα θέματα της βίας, της χειραγώγησης αγώνων για στοιχηματικούς λόγους, η άγρια αντιπαλότητα των Big 4 και οι δηλώσεις-δηλητήριο για το ίδιο το «προϊόν» από τους παράγοντες των ομάδων. Τι συμβαίνει έπειτα από μια τετραετία; Μια από τα ίδια. Οι χούλιγκαν τα σπάνε όποτε θέλουν εντός και εκτός γηπέδων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Αλαφούζο και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2 εξακολουθεί να είναι διεφθαρμένο. Οι επιτηρητές έφυγαν λοιπόν και πίσω τους άφησαν ό,τι βρήκαν και το 2016: καμένη γη…

Documento Newsletter