Σαν Μαρίνο: Η μεγαλύτερη βραδιά της ζωής τους – Το κρατίδιο των 33.000 κατοίκων πέτυχε την πρώτη επίσημη νίκη στην ιστορία του (Videos)

Σαν Μαρίνο: Η μεγαλύτερη βραδιά της ζωής τους – Το κρατίδιο των 33.000 κατοίκων πέτυχε την πρώτη επίσημη νίκη στην ιστορία του (Videos)

Στο άκουσμα της λέξης «Σαν Μαρίνο» ουδείς συνδέει το οτιδήποτε με το ποδόσφαιρο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν μιλάμε για ένα κρατίδιο με πληθυσμό 33.600 κατοίκους, «σφηνωμένο» στα βορειοανατολικά των Απέννινων στη μέση της Ιταλίας.

Στο εθνικό πρωτάθλημα συμμετέχουν έξι ομάδες, οι οποίες λαμβάνουν μέρος στα αρχικά προκριματικά στάδια του Europa και του Conference League χωρίς επιτυχίες. Όσον αφορά την εθνική ομάδα, από το 1988 (όταν αναγνωρίστηκε επισήμως από τη FIFA και την UEFA) το Σαν Μαρίνο συμμετέχει στις προκριματικές διαδικασίες των Euro και των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καταγράφοντας απλή συμμετοχή και γνωρίζοντας ήττες που πολλές φορές άγγιζαν τη διψήφια διαφορά γκολ. Μεγαλύτερη αυτών, το 13-0 από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2006.

Από το βράδυ της Πέμπτης, το μικρό κρατίδιο έχει ένα λόγο να χαμογελά όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Σανμαρινέζοι νίκησαν σε επίσημο ματς. Σημείωσαν δε την πρώτη τους νίκη έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι απέναντι στο Λιχτενστάιν στο Σεραβάλε για το Nations League το περίμεναν όλοι. Αντικειμενικά, ήταν μία χρυσή ευκαιρία ώστε να σπάσει το σερί των 20 άγονων χρόνων και να μπει ένα «φρένο». Άλλωστε, ο αντίπαλός τους ήταν η μοναδική ομάδα απέναντι στην οποία είχαν πανηγυρίσει νίκη στο παρελθόν, στο φιλικό της 28ης Απριλίου του 2004 με σκορ 1-0.

Το Λιχτενστάιν έδειχνε έτοιμο να «χαλάσει» τα όνειρα των γηπεδούχων. Ο Φάμπιο Λούκε Νοτάρο είδε το γκολ που σημείωσε στο πρώτο μέρος να ακυρώνεται, ενώ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι έχασαν μία σπουδαία ευκαιρία. Τα πάντα άλλαξαν στο 53ο λεπτό, όταν ο νεαρός Νίκο Σενσόλι εκμεταλλεύτηκε το λάθος της άμυνας, πέρασε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα Μπούχελ για το 1-0. 

Το Σαν Μαρίνο φρόντισε να κρατήσει το προβάδισμά του παρά την πίεση που του άσκησαν οι ποδοσφαιριστές του Λιχτενστάιν. Τελικό σκορ: Σαν Μαρίνο – Λιχτενστάιν 1-0.

Δευτερόλεπτα μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ακολούθησαν φοβερές σκηνές στο Σεραβάλε, με τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν σαν να κατέκτησαν κάποιο τρόπαιο.

Στην 35χρονη πορεία της εθνικής ομάδας του Σαν Μαρίνο, η οποία βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας των χωρών που διατηρεί τόσο η UEFA όσο και η FIFA και έτρεχε αρνητικό σερί 140 ματς χωρίς νίκη, η χθεσινή βραδιά ήταν η σπουδαιότερη…

Η θέση του Σαν Μαρίνο στη βαθμολογία της FIFA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter