Τα ηφαίστεια µπορεί να παραµείνουν ανενεργά για µεγάλο διάστηµα, αλλά όταν «ξυπνήσουν» η καυτή λάβα συµπαρασύρει τα πάντα. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να αποφανθούν µε σιγουριά τι θα συµβεί µε τους σεισµούς και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ωστόσο το πολιτικό ηφαίστειο έχει ήδη εκραγεί. Στην προσπάθειά του ο Μητσοτάκης να κρατηθεί όρθιος άρχισε τις κατακρηµνίσεις ή –επί το ποιητικότερον– «Κυριάκο, πόσα πρόσωπα ξοδεύεις για να µη σε βλέπουµε», διότι ως γνωστόν ο έξυπνος αποδέχεται τις ευθύνες του, ο πονηρός δικαιολογείται.
Στην τελευταία του λοιπόν ναυαγοσωστική συνέντευξη άδειασε τον ∆ηµήτρη Μαρκόπουλο, πρόεδρο της Εξεταστικής για τα Τέµπη, για το ότι δεν έκανε καλή δουλειά, τον Τερεζάκη της Hellenic Train και τον αρχηγό της πυροσβεστικής για το ότι τον παραπλάνησαν και τους φίλα προσκείµενους δηµοσιογράφους για το ότι κακώς αποκαλούσαν θεωρίες συνωµοσίας τα στοιχεία της έρευνας. Λογικό ήταν να έρθει και η σειρά του Τριαντόπουλου. Τι κρίµα που δεν πρόλαβε να µπαζώσει και το ηφαίστειο της Σαντορίνης για να µην ανησυχούν οι κάτοικοι! Για καλό σκοπό θα το έκανε.
Η λάβα κατακαίει σχεδόν σύσσωµη και την αντιπολίτευση. Το αίτηµα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, µε δεδοµένη την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι πιστολιά στον αέρα. Η Γεροβασίλη ταυτίστηκε µε τη συνονόµατή της στην παλιά διαφήµιση απορρυπαντικού και έβαλε µπουγάδα για να ξεπλύνει τον Τασούλα. Ξεχνούν ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Αντί, εποµένως, να ζητούν την απόσυρση του Τασούλα, όπερ αδύνατον, θα µπορούσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έστω την ύστατη στιγµή, να αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους. Αφού ο αυριανός πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας δεν τήρησε τη νοµιµότητα, ας µη συµπράξουν στη νοµιµοποίησή του. Θα ήταν µια ελάχιστη κίνηση κοµµατικής αξιοπρέπειας αλλά και συµβολικού σεβασµού στα θύµατα των Τεµπών. Οι πολίτες που πραγµατικά πιστεύουν στους θεσµούς, βλέποντας όλα αυτά, έχουν για άλλη µια φορά έτοιµα τα παξιµαδάκια και το κονιάκ για να πενθήσουν τη δηµοκρατία.
Κακά τα ψέµατα. Οι κλυδωνισµοί που υφίσταται η κυβέρνηση δεν οφείλονται στη σκληρή αντιπολίτευση, αλλά στην οργισµένη κοινωνία που ξύπνησε σαν ηφαίστειο από τον λήθαργο, όχι ψελλίζοντας διστακτικά «πάµε κι όπου βγει», µα βροντοφωνάζοντας «δεν πάει άλλο». Στις συγκεντρώσεις της προηγούµενης Κυριακής υπήρχε ο θυµός για την τραγωδία και τη συγκάλυψή της, για τη διάλυση του ΕΣΥ, την αχαλίνωτη διαφθορά, την ανυποληψία της αστικής ∆ικαιοσύνης, τη χειραγώγηση της κοινής γνώµης µε σωρεία ψεµάτων που συνθέτουν την εικόνα της σηµερινής δυστοπίας.
Ακόµα και στην περίπτωση της δοκιµαζόµενης Σαντορίνης στήθηκε η παράσταση ετοιµότητας του κρατικού µηχανισµού, ενώ στα παρασκήνια οργιάζει η αισχροκέρδεια των ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιρειών. Γιατί η κυβέρνηση δεν µίσθωσε τα καράβια της γραµµής ή δεν διέθεσε πολεµικά πλοία για να φύγουν οι φοβισµένοι κάτοικοι; Μήπως περιµένουν να το κάνουν παραµονές εκλογών;
Αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης κατέστρεψε τον µινωικό πολιτισµό, το πύρινο µανιτάρι των Τεµπών καταστρέφει αργά και σταθερά το µητσοτακικό καθεστώς. ∆εν πρόκειται για ελαφρύ κυµατισµό που θα περάσει, αλλά για τσουνάµι που θα κατακλύσει ξανά τις πλατείες στις 28 του µηνός. Τότε ο Αδωνης θα αναλάβει τα χαρτοµάντιλα για τις φωτογραφίες των τεθλιµµένων µελών του υπουργικού συµβουλίου.
Διαβάστε επίσης:
Έγκλημα Τέμπη: Στον Εφέτη Ανακριτή η Μαρία Καρυστιανού
Έγκλημα Τέμπη: Βολές κατά Μητσοτάκη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Κώστας Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;