Σαμπίν Τιγιέ: Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τηρηθεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της

Σαμπίν Τιγιέ: Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τηρηθεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της

«Η Ελλάδα θα φύγει από την ομπρέλα προστασίας μετά τις προόδους που έχει κάνει, μετά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει. Η ελάφρυνση του χρέους συμφωνήθηκε και η υπόσχεση πρέπει να τηρηθεί. Διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της», λέει η -επιλεγείσα προσωπικά από τον Πρόεδρο Μακρόν- επικεφαλής της γαλλογερμανικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα Σαμπίν Τιγιέ, σε αποκλειστική της συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεωρεί δε «την σύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας πολύ σωστή πρόταση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την κρίση και θα πρέπει να εμποδιστεί η οικονομική της ασφυξία. Πρέπει να δοθεί μια προοπτική στην Ελλάδα, να βοηθηθεί να βγει από αυτό το αρνητικό σπιράλ», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η αίσθηση της κ. Τιγιέ, η οποία είναι βουλευτής του κυβερνώντoς κόμματος «La République En Marche !», έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μεν στην Γερμανία αλλά ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά της στην Γαλλία και έχει πολύ συχνές επαφές με Γερμανούς πολιτικούς, όπως με τον κ. Σόιμπλε, είναι ότι «γαλλογερμανική ατμομηχανή ξαναζωντανεύει»

«Η πίεση από το Παρίσι συμβάλλει τουλάχιστον στο να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως η τραπεζική Ένωση και οι επενδύσεις. Από τις συναντήσεις των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων μας προκύπτουν μάλιστα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Για παράδειγμα στη συνάντηση μας εδώ στο Βερολίνο έπεσε η ιδέα να μπει όριο και στα πλεονάσματα των χωρών, όχι μόνο στα χρέη» η οποία δεν έγινε βέβαια δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες Γερμανούς βουλευτές, «αλλά συζητάμε ανοικτά ακόμα και τέτοιες απόψεις», όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το αν πιστεύει ότι τελικά θα πεισθεί η γερμανική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Πρόεδρου Μακρόν, απαντά: «Θα δούμε ποιές μπορούν να χρηματοδοτηθούν και θα τις συζητήσουμε. Η αποδοχή ή μη εξαρτάται από τα κόμματα που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό. Ορισμένοι συμφωνούν, ενώ άλλοι τις απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η κ. Μέρκελ. Η βούληση υπάρχει, η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να κινηθεί. Το πρόβλημα όμως με τους Γερμανούς είναι ότι προτιμούν την σταθερότητα σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι είναι πιο διατεθειμένοι να ρισκάρουν…»

Ερωτηθείσα για την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία η κ. Τιγιέ είπε διπλωματικά: «Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, διότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Ελπίζω να μην στραφούν κατά της Ελλάδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος με όσα κάνει η Τουρκία….»

Κατά την γνώμη της Ελλάδα και Ιταλία αφέθηκαν εντελώς μόνες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και γι αυτό «πρέπει να ξανασκεφτούμε τι ακριβώς σημαίνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

Τέλος, η Γαλλίδα πολιτικός δηλώνει αισιόδοξη για την εξέλιξη της Ευρώπης αν και η Γερμανία δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις Μακρόν και προσθέτει: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και παραβλέπουμε τα θετικά της. Κριτική πρέπει να γίνεται, αλλά καλό είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο».

Φωτογραφία: Le Parisien

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter